начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

По кой член се квалифицира смъртоносно ухапване от куче?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: По кой член се квалифицира смъртоносно ухапване от куче?

Мнениеот bludniq_sin » 12 Авг 2015, 15:44

деликтна отговорност за причинени вреди (изплатено обезщетение за тр.злополука) срещу собственика на кучето?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот svettoslav » 13 Авг 2015, 20:37

bludniq_sin написа:деликтна отговорност за причинени вреди (изплатено обезщетение за тр.злополука) срещу собственика на кучето?

:)
Определено не е деликт това че си платил нещо.Тук си обеднял на правно основание.Дължиш пари,поради което си платил/със съд. решение или без/.

Получава се разместнаве на блага,приличащо на "неоснователно обедняване" ли е обогатяване ли е... :)

Явно си е така.Работодателят си гарантира и толкова.Онзи може да си осъди и виновния когато и ако реши.
Работодателя няма регрес,освен ако извършителя бил служител,което е тъпо.

То прилича на това да вземе застрахователна премия от Зх/ля и да си осъди деликвента.При някои особени застраховки гаранта няма регрес срещу причинителя.Нещо ми се върти из главата един случай на един кораб.Умира един моряк.Плаща БМФ обезщетение,при това много голямо.Но после близките взеха и по 100-тина хиляди от делото,тъй като се оказа,че пом.капитана,както и още един-двама са виновен за смъртта.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 14 Авг 2015, 09:00

Дължа пари поради неправомерното поведение на собственика на кучето, който не е упражнил достатъчно внимание върху кучето си, което е нахапало моят служител и поради неговото невнимание аз плащам. Това си мисля, че е деликт .. не че може да пропускам нещо дето да ми извади очите, че не съм прав, но си задавам и следващия въпрос - ако служителят не реши да търси обезщетение от собственика на кучето то той каква санкция търпи за неправомерното си поведение (бездействие в случая)?
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот svettoslav » 14 Авг 2015, 13:07

Хм.

Право на служителя си е какво ще реши.Работодателят отговаря обективно.В КТ се дава възможност.Няма никой виновен,нещо съвсем случайно станало.Или пък самия пострадал се увредил.
Което значи че закона гарантира работника.Това си е една обективна отговорност,на самото ЮЛ(съответно друг работодател). Той си дължи,независимо от всичко. Ако има виновен,че и платежоспособен-това си е въпрос на работника.Той решава.
Тъпо е обаче да няма регрес.Май си прав. По-скоро да не е чл.59 ЗЗД,тъй като там се изисква обогатяване на някого.А виновния не е обеднял.
Явно деликта ще се гледа по-широчко,за да има справедливост.То тия дела с/у държавата за разноските по НАХД-тата ги квалифицираха доскоро като таки деликтни,че тука ли...
bludniq_sin написа:но си задавам и следващия въпрос - ако служителят не реши да търси обезщетение от собственика на кучето то той каква санкция търпи за неправомерното си поведение (бездействие в случая)?

Чак пък санкция,няма откъде :) Не можеш да принудиш някого да води дело.Поведението ме не е неправомерно определено.Може да са раднини,негова си работа. По-скоро платилия работодател да има регрес с основание чл.45 ЗЗД. Остава шантавия въпрос при една извънсъдебна спогодба,ако е патил доста повече...При регресен иск съда ще присъди обаче справедливото.Обеднял си,но сам си решил с колко.Сега ще ти се присъди колкото се следва...
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 14 Авг 2015, 13:58

Няма никой виновен,нещо съвсем случайно станало.

Собственикът на кучето е лицето, под чийто надзор се намира то и той отговаря за вреди, причинени от него, не поради свои виновни действия, а само защото е собственик на животното и същото се намира под негов надзор / безвиновна отговорност/. Това ми беше идеята. Иначе като казвам санкция имам предвид, че ми е нелогично въпреки противоправното си поведение (бездействие или неупражнен надзор) и причинените във връзка с това вреди (на служителя - болки и страдания и на работодателя от там - изплащане на обезщетение за трудова злополука), да няма правен ред по който работодателят да поиска възстановяването на вредите (изплатеното обезщетение).
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот svettoslav » 16 Авг 2015, 13:41

Да,не сме се разбрали нещо.Имал си предвид противоправното поведение на стопанина,аз останах с убеждението че на пострадалия :?

Ами виж сега,то при определени условия стопанина е виновен,при други не е.Не може да се каже че е абсолютно безвиновна отговорност.Такава е уредена по чл.50 ЗЗД.
Тия въпроси възникват да се изяснят като опре работата до разследването.Щом се касае до опасно животно(кучета разни обикновено) вече имаме и вина(респ. наказателна отговорност). Тъй като такава една безстопанственост води до възникване на реална опасност.Деянието е общественоопасно.Докато ако ти избяга коня и направи сумати поразии или пък прасетата ти изядат кокошките на съседа-само чл.59 ЗЗД./комуто изгодите от адена вещ-нему и неблагоприятните последици,свързани с нея/.
svettoslav
Активен потребител

Предишна

Назад към Наказателно право