начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Продажба на авторска книга

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на авторска книга

Мнениеот studentpravo » 21 Сеп 2013, 10:21

Здравейте, колеги. Мой познат е на път да завърши написването на авторска книга, която има намерение да продава само по Интернет, в електронен вариант. Как стои въпроса с ДДС-то в такъв случай? Необходими ли са регистрации като търговец, отчитане на доходи, заплащането на данъци и въобще цялата процедура?
Отново подчертавам, че в случая книгата няма да бъде издавана на хартиен носител.
Но така и така ще се получи дискусия, предлагам да обсъдим и варианта ако книгата все пак е и на хартиен носител?
Каква е законоустановената процедура за извършването на подобен вид дейност?
studentpravo
Младши потребител

Re: Продажба на авторска книга

Мнениеот TheOldMan » 21 Сеп 2013, 10:42

При хартиения носител обикновено автора намира заинтересовано издателство, което му плаща някаква сума и получава правата за разпространение. С'я ... как ще се договорят автора и издателя - тяхна си работа. Дали ще е твърда сума, дали ще е процент от печалбата...
Мисля че самия автор ако тръгне по трънливата пътека да намери някой да му направи предпечата, оформлението, да договори тиража в печатницата, да търси после кой да му я разпространява и продава... ще стане доста дълга и широка и може и да не изкара нищо накрая, а дори и да е на загуба.
В тоя случай автора "работи на граждански договор" с издателя - не е необходимо да има фирма. Но ако ще прави всичко сам... ще е по-добре да има някакво ЮЛ, през което да оправя документално нещата.

А за продажба на книга по интернет ... едва ли ще изкара някаква заслужаваща внимание сума. Ако е нещо стойностно - ще я прекопират и ще я пуснат по торентите и из разни полулегални сайтчета, и всъщност ще продаде в най-добрия случай няколко десетки бройки.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот studentpravo » 21 Сеп 2013, 13:13

Благодаря за споделения отговор, колега. Интересува ме ако реши да продава само по електронен път, трябва ли да се отчита на някого, да плаща данъци, проценти и т.н.?
Примерно ако я продаде на някого, онзи може да му поиска касова бележка. Или това са лични творчески произведения, които се продават свободно и не се декларират и облагат?
Под каква хипотеза ще попадне този казус?
studentpravo
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 03 Дек 2013, 21:39

Да, трябва да се отчита и то не пред кого да е, а пред НАП. На регистрация по ДДС подлежи, ако отговаря на условията посочени в ЗДДС. За данъка - има варианти.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Данъчно право