начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

годишна данъчна декларация

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

годишна данъчна декларация

Мнениеот gerganad » 01 Май 2011, 21:32

Здравейте!
Предварително се извинявам за глупавия въпрос,но домакиня която не е работила от 2009 година и се издържа от доходите на съпруга си задължена ли е да подаде годишна данъчна декларация?Изчетох доста ,четох и самите декларации и питането все още стои на дневен ред.Благодарна съм за всеки отговор.
gerganad
Нов потребител

Re: годишна данъчна декларация

Мнениеот microfinance » 02 Май 2011, 00:12

по всичко личи, че не :wink:
microfinance
Потребител

Мнениеот aaliyahbo » 02 Май 2011, 06:20

За съжаление обаче, безработните, съкратени през 2010 и незапочнали работа до края на годината, а също и тези които са сменили работодатели или са роботили при двама работодатели трябва да подадат декларация най-късно днес.За мое съжаление попадам в групата и го разбрах вчера, така че дано ако има някой застрелян като мен да го разбере на време:)! :shock:
Може ли някой да ми обясни от коя разпоредба на ЗДДФЛ се извежда споменатото задължение. Четох ,че е от чл. 50, но явно данъците на са ми сила ( пък и определенно не са ми страст), щом го чета и не мога да го хвана как точно са го уредили...
aaliyahbo
Младши потребител

Мнениеот atevasile » 02 Май 2011, 11:55

Повсеместното задължение за деклариране на доходите е в чл. 50 от ЗДДФЛ. В член 52 са изключенията. За данъчните 2007, 2008 и 2009 година текстът, който освобождаваше някои лица от подаване на ГДД, звучеше така:

Чл. 52. Не са задължени да подават годишна данъчна декларация лицата, които са получили само:
1. доходи от трудови правоотношения, когато работодателят по основното трудово правоотношение е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година, и/или

В ДВ бр. 95 от 2009 този текст придоби следната редакция:

Чл. 52. (1) (Предишен текст на чл. 52 - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Не са задължени да подават годишна данъчна декларация лицата, които са получили само:
1. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) доходи от трудови правоотношения, когато към 31 декември на данъчната година лицето има само един работодател и той е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година, и/или

Какви са мотивите за тази промяна - никой не казва, нито вносителят, нито са обсъждани в комисията и в пленарна зала.
Какъв е смисълът? Няма особено голям смисъл. Много рядко при подаване на данъчна декларация се оказва, че работодателят на лицата е внесъл стотинка-две повече или по-малко на месечна база, отколкото на годишна. В същото време НАП разполагат с информация за получените от лицето доходи от ежемесечните декларации образец 1.
Аз твърдя, че ако през 2010 година човек е имал един работодател до средата на годината, след което трудовото му правоотношение е прекратено, въпреки че на 31 декември няма един работодател, към 31 декември е имал един работодател. Както ако през 2010 година е придобил доход от 6000 лв, въпреки, че на 31 декември не е придобил доход, то към 31 декември този доход е придобит. Чудя се дали има резон в търсене на разлика в значението между фразите "към 31 декември" и "на 31 декември". НАП са категорични, че ако лицето е с прекратен трудов договор през 2010 година, то трябва да се счита, че към 31 декември няма работодател и съответно е длъжно да подаде декларация
Аватар
atevasile
Потребител

Мнениеот rts » 02 Май 2011, 13:47

Явно законодателят е заложил за перфектното владение на родния ни български език, защото в нормата глаголът "има" е в сегашно време (а не в минало).
Нормата си е направена за събиране на глоби, щото ако не беше така, можеше да се измисли по-ясно и недвусмислено изречение, за да не се чудят хората дали имат задължение или нямат, например:
Освободени от подаване на декларация са само лицата, които на 31 дек не са безработни и работят по един трудов дог..
Но се чудя - ако лицето е било без работа за 1 или повече месеци, но към/на 31 дек вече има работа - длъжно ли е да подава дан.деклрация, и ако не е длъжно - каква е "съществената" разлика м/у останалия без работа през м.ноември, но работещ през декември и този, който към 31 дек. не си е намерил работа ?
Лично мнение: ПЪЛНО БЕЗУМИЕ е да се иска от лице, което е работило само по трудов договор, независимо на колко места и независимо дали е безработно към 31 дек. да подава ГДД. Да не говорим, че с това изискване обслужването в НАП съвсем ще се затлачи.
rts
Активен потребител

Мнениеот atevasile » 02 Май 2011, 14:02

rts написа:Явно законодателят е заложил за перфектното владение на родния ни български език, защото в нормата глаголът "има" е в сегашно време (а не в минало).

Уф, поне в едно нещо да е перфектен законадателят.
А ако вие перфектно владеете български език, какво ще кажете за употребата на сегашно историческо време :D

Най-обширната разработка, посветена на сегашно историческо време, е монографията на Р.Мутафчиев “Сегашно историческо време в съвременния български език”, С., 1964. За него това е “най-типичният случай на относителна употреба на сегашното време…което не е нищо друго освен сегашното, пренесено в един минал план, където то е успоредно, едновременно с някакъв момент от този минал план”
Аватар
atevasile
Потребител

Мнениеот rts » 02 Май 2011, 15:16

Сега е много актуален този въпрос за сег. историческо време, защото седмокласниците го използват по БЕЛ при преразказ. :D Едно време не беше така - на никого не му и хрумваше даже да ползва сег.вр. при преразказ, но това, както казват колеги е друга бира ...
Та, закодателят явно е използвал именно въпросното сег.историческо време, защото както е ноторно известно 31 дек.2010г. остана в миналото.
Макар, че аз имам особено мнение по въпроса дали в нормативен акт е редно да се използва сег.истор. вр. или минало преизказно време (напр.: лицата, които не са били безработни и са работили към 31 дек. по един тр.дог. вместо: лицата, които към 31 дек. работят ....)
rts
Активен потребител

Мнениеот aaliyahbo » 02 Май 2011, 16:24

Много благодаря за разяснението на уредбата в ЗДДФЛ- сега като го прочетох внимателно става ясно какво са се опитали да кажат...друг е въпросът доколко е разбираемо, да не говорим как би се разбрал текстът от един общ работник например. За съжаление това е действителността в България и явно наистина целта е да се съберат приходи от глоби в бюджета.
Между другото явно има някакъв смисъл от това деклариране тъй като на мен ми излезе,че имам да доплащам 13 лв., които незнайно по какви причини работодателят ми не е внесъл...
aaliyahbo
Младши потребител

Мнениеот lanfear » 02 Май 2011, 21:13

И какво - тези, чиито тр. правоотношения да прекратени преди 31.12.2010 и няма нови, трябваше да я подадат до днес? А каква е санкцията за неподаване? И какъв е шанса да удължат срока за завеяните като мен? :)
lanfear
Потребител

Мнениеот microfinance » 03 Май 2011, 01:19

lanfear написа:И какво - тези, чиито тр. правоотношения да прекратени преди 31.12.2010 и няма нови, трябваше да я подадат до днес? А каква е санкцията за неподаване? И какъв е шанса да удължат срока за завеяните като мен? :)

Срока за безработните великодушно е удължен с 2 седмици :wink:
microfinance
Потребител

Мнениеот microfinance » 03 Май 2011, 01:23

От НАП, вероятно осъзнали пълната неадекватност на първоначалните писания, днес замазват положението:
Българските граждани, които не са получавали никакъв доход през 2010 г. не са длъжни да подават данъчна декларация като физически лица. Не са длъжни да попълват данъчния формуляр и безработните, които са били без работа през цялата 2010 г. Всички физически лица, които през 2010 г. са сменили работодателя си, но към 31.12.2010 г. имат нов работодател и той е определил годишен данък за всички доходи от трудови правоотношения, включвайки и тези от предходния работодател също нямат задължение да подават данъчна декларация.

Длъжни да подадат формуляр за облагане на доходите са онези лица, чиито трудови правоотношения са били прекратени през 2010 г. и към 31.12.2010 г. не са започнали работа при друг работодател. Тези граждани трябва да попълнят основната част на данъчната декларация и Приложение 1 към формуляра и да го подадат, за препоръчване по пощата, до изтичането на работното време днес.
microfinance
Потребител

Мнениеот aaliyahbo » 03 Май 2011, 07:45

Удължен доколкото разбрах е само срокът за представяне пред НАП на служебни бележки, т.е. който е подал ГДД без да е приложил служебна бележка, поради това,че има затруднение с издаването й.
А санкцията е глоба до 500 лв. за неподадена ГДД.
aaliyahbo
Младши потребител

Мнениеот krist63 » 03 Май 2011, 11:50

Да попитам и аз?
Синът ми работеше на трудов Договор до м.май 2010г., от есента е студент и към 31.12.2010г. пак е студент.
Той като какъв ще се води на 31.12.2010г. - Безработен ли? Нали държавата му поема издръжките за осигуряването?
А от фирмата му издадоха служебна бележка за отдържаните осигуровки за цялата 2010г.
krist63
Младши потребител

Мнениеот bubchen » 03 Май 2011, 20:14

Здравейте, да се включа и аз с един въпрос и ще бъда много благодарна на всеки отговорил ми.
По принцип жената е била по майчинство до август 2010,т.е получавала е обезщетение за отглеждане на дете, след като е изтекло майчинството е била съкратена през септември 2010 и е получавала обезщететие за безработица до април 2011.Трябва ли да подава декларация?
bubchen
Младши потребител

Мнениеот rts » 03 Май 2011, 20:22

ДА - жената е безработна и съкратена през 2010г.
rts
Активен потребител

Мнениеот rts » 03 Май 2011, 20:29

Крис, синът Ви е безработен и съкратен през 2010г. - трябва да си подаде декларацията. А осигуровките, които са му удържани през "цялата" 2010г. навярно са удържани само за периода, касаещ трудовия договор. Като редовен студент (ако е такъв) и само за периодите, през които не е работил, държавата го осигурява само здравно и това не отменя задължението му за подаване на данъчна декларация. (трябвало е синът Ви да уведоми ВУЗ-а за периодите, през които е работил, за да не му се внасят и от държавата здравни осигуровки.)
rts
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 03 Май 2011, 23:16

Съжалявам за офтопика, ама не видях смисъл да пускам нова тема...
Жена ми напуска работа през 09.2009 и постъпва на нова работа на 02.2010. Естествено, не е подавала никакви декларации, тъй като не е имала никакви доходи освен тези от работна заплата през времето, когато е работела.
Та... къде мога да проверя дали някой чиновник не се сетил да начисли някакви глоби за неподадена декларация за 2009-та година? Жената живее в нашето семейно жилище, но адресната й регистрация е на стария й адрес, но и там не е пристигало никакво уведомително писмо за някакви задължения. Къде може да се провери дали даден човек е изряден към данъчните и че не дължи някаква измислена глоба или друго задължение, върху което да се начисляват лихви, и когато човек разбере че всъщност дължи някакви пари, лихвите да са увеличили сумата до невъобразими размери?
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот bubchen » 04 Май 2011, 00:03

rts,благодаря за отговорът. :) Аз пък си мислех, че щом всичко което е получавала е било под формата на обезщетения и не е имала работодател не трябва да подава декларация.Очевидно това не е в моята област :oops: Лошото е ,че срокът изтече.Дайте съвет какво да правим.
bubchen
Младши потребител

Мнениеот aaliyahbo » 04 Май 2011, 07:57

The old man, задължението за подаване на декларация за безработни е в сила от 1 януари 2010, от това следва, че декларирането на обстоятелствата за безработни трябва да стане през 2011, тъй като декларация се подава за предходната данъчна година. Ако жената през 2010 е имала само един работодател и не е към 31 дек. безработна, то през 2011 не трябва да подава декларация. Съответно през 2010 нищо не е следвало да подава за това,че е останала безработна през 2009.
aaliyahbo
Младши потребител

Мнениеот rts » 04 Май 2011, 13:15

bubchen, съобщиха, че данъчните са дали 2 седмици бонус на безработните - жената да си подаде декларацията възможно най-бързо, надявам се да нямате глоба.
rts
Активен потребител

Следваща

Назад към Данъчно право