начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Определяне такса за вход??????????????

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Определяне такса за вход??????????????

Мнениеот mpulle » 23 Авг 2010, 22:28

Здравейте,
икаме малки разногласия със един от собствениците в блока и ми се иска да получа компетентно мнение и съвет.
В нова сграда от20 апартамента живеем от година. До момента 2/3 от жилищата са населени. До сега консумативите(ток, вода, асансьор, домоуправител,чистачка) са се разпределяли на брой живущи на апартамент, а на не обитаван апартамент му се начислява 0.5 живущи. Поне така тълкувам аз закона.
Сега обаче се оказа че собственици на 2 апартамента не са съгласдни да плащат по 0.5 на апартамент, а искат за двата апартамента общо да им се начислява 0.5 (вместо 1), да но по този начин ще трябва да се процедира с поме още 3 собственика, което е в ущърб на живущите.
Въпроса ми е коой е крив и кой прав?
Чета чл. 51 Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
и не ми става ясно това за апартамент ли е или не?
mpulle
Младши потребител

Re: Определяне такса за вход??????????????

Мнениеот toni_sf » 24 Авг 2010, 16:49

:D затова си наемете адвокати двамата минете през съда и като си решите проблема :D ще се знае кой колко да плаща
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Авг 2010, 18:15

до-ykovachev аз не мога да му подшушна нищо , имат си ОС и там да си решат проблемите , :D аз съм го казал домоуправителя е един изпълнител на решенията на ОС а не да решава спорове между съседи за това си има адвокати
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот mpulle » 24 Авг 2010, 18:35

ОК.
Да разбирам ли че няма точно ясно как да се определи това от закона за етажната собственост, че в член 51 не е упоменато за собственик на отделен апартамент или за собственик като цяло в сградата???
mpulle
Младши потребител

Мнениеот niky26 » 24 Авг 2010, 18:43

mpulle написа:Здравейте,
икаме малки разногласия със един от собствениците в блока и ми се иска да получа компетентно мнение и съвет.
В нова сграда от20 апартамента живеем от година. До момента 2/3 от жилищата са населени. До сега консумативите(ток, вода, асансьор, домоуправител,чистачка) са се разпределяли на брой живущи на апартамент, а на не обитаван апартамент му се начислява 0.5 живущи. Поне така тълкувам аз закона.
Сега обаче се оказа че собственици на 2 апартамента не са съгласдни да плащат по 0.5 на апартамент, а искат за двата апартамента общо да им се начислява 0.5 (вместо 1), да но по този начин ще трябва да се процедира с поме още 3 собственика, което е в ущърб на живущите.
Чета чл. 51 Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.

Не,не е за апартамент,а според броя на собственици и обитатели,живущи в етажната собственост и вписани в Книгата на собствениците,като се изключват децата до 6год.За животни,които се извеждат,се плаща колкото за 1 обитател.

Собственик/обитател,който отсъства повече от 1 месец заплаща 50% от консумативните разходи,т.е. ако водите по 1 собственик/обитател на апартамент, им смятате месечните разходи по 50%.

Дано съм била полезна!
niky26
Младши потребител

Мнениеот niky26 » 24 Авг 2010, 19:09

Допълвам-ако един човек е собственик на 2 апартамента-ще се впише в Книгата за двата и ще плаща за 2,а не за един-това за консумативните разходи, а за фонд"Ремонт и обновяване" - вноските са според притежавания % общи части.
niky26
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 25 Авг 2010, 12:47

до-niky26 да абсолютно си права така го пише в закона но пък помисли защо трябва да плаща дори и 50% ток и такса асансьор след като не е ползвал нищо и следва ли това нещо ако не живее по дьлго време да изисква да не плаща абсолютно нищо а и следва ли с това нещо да натежи на бюджета приет от ОС
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот kirile » 27 Авг 2010, 20:26

Няма значение , че притежава 2 или 5 апартамента , консумативните разходи се разпределят на калпак (обитатели или собственици , все тая - живущи в сградата се има в предвид) , а само разходите за ремонти се разпределят спрямо притежаван процент от общите части на сградата. Съответно този , който притежава повече обекти със съответния процент идеални части , ще заплаща за ремонт повече от останалите. Изчислява се с калкулатор и необходимите математически познания. Консумативните разходи са по-лесни за изчисляване , там разделяш само сумата на броя живущи в сградата и готово.
kirile
Потребител

Мнениеот toni_sf » 29 Авг 2010, 13:55

до- kirile точно това е, как ще го накараш да плати ток който не се ползва от него защо да плаща такса асансьор като не се вози цял ден на него :D и затова ли смяташ ,че само адвокат може да се справи чрез съд :D по твойта логика би трябвало и да ти събират такса телевизори че гледаш канал 1 :D и то на всеки член от сем, защото за 24ч всеки може да гледа по различно време :wink: това е в кръга на шегата
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 07 Сеп 2010, 15:52

mpulle написа:Здравейте,

ЗУЕС - Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
(3) Собственик или обитател, който отсъства повече от един месец, заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходи по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателя на управителния съвет (управителя).

:arrow: За необитаеми жилища(!) - Има се предвид, собствеността - за всеки 1 самостоятелен обект в ЕС (независимо колко са собствениците му - съотв. при режим на съсобственост - 2ма, 3ма, 4ма, 5ма и т.н.)! Т.е. 1 апартамент - като за 1 собственик! :wink:

:arrow: За обитаеми жилища - Има се предвид, броя на живущите в 1 апатамент (независимо дали са собственици или не)!

:idea: ...Противната логика, е меко казано извратена! - ...Ще Ви дам обратния пример на зададения от Вас казус:
...ако собствеността на 1 апартамент, е на 2 или на 3 лица - при режим на съсобственост, като за 3ма ли ще трябва да се заплаща, при положение, че отсъстват повече от 1 месец и апартамента е необитаем?! :mrgreen:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 08 Сеп 2010, 08:07

чл 48 т8 За текущото подържане на общите части на етажната собственост собствениците и обитателите на самостоятелни обекти правят ежемесечни вноски в размер,определен от правилниказа вутрешният ред или с решение на ОС
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост