начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Жалба с/у наемател на магазин в блок.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жалба с/у наемател на магазин в блок.

Мнениеот murfy » 03 Юни 2010, 09:39

Здравейте, мили приятели. Много хубав форум сте спретнали. Вие сте последната ми надежда за помощ. Значи моя проблем е следния..
Собственик съм на апартамент в гр. София. Случи се, така че точно под моя апартамент отвориха магазин за хран.стоки, алкохол и цигари. По принцип няма проблем, каквото и да направят там, стига да ми пречат. Тук обаче идва проблема, а той е че наемателя на магазина ми пречи адски много. Проблемите започнаха почти веднага щом се зае с отварянето на магазина. Първо проби стената на мойта стая, която стена по право си е моя, за да си сложи лампа. Скарахме се, обеща да я махне - не я махна. После започна друг проблем -започнаха да блъскат входната врата на магазна, а тя се затваря желязо в желязо, сещате се как се чува нагоре.. Отварят в 06:00 часа и от тогава се почва блъскането. Зимата затваряха по-рано, но миналото лято седяха до полунощ там. Та работниците на магазина, както и наемателя си събират приятелчтата от квартала и по цял ден седят пред магазина и пушат, говорят на висок тон (направо си е диво селско надвикване) та с една дума не осигуряват никакво спокойствие на живущите в блока. Цигарения дим, който идва отдолу направо ме убива, не мога да си отворя прозореца на стаята дори за 1 мин., защото единственото, което влиза в стаята е ЦИГАРЕН ДИМ. Та всяка сутрин аз и моето семейство се будим към 6:00 ч. от тропането на врата, цигарите и виковете. Вече един път влизахме в спор с въпросния човек, заради вратата, че тропаше и едва не се стигна до бой. Просто невъзможно невъзпитан човек. След това сложи някаква гъба (такава за миене на чинии) на врата, обаче сега пак е същото - чува се всяко затваряне на вратата. Пуснах жалба в сайта за защита на потребителите, но там ми казаха, че не могат да ми помогнат. В близкото районно казаха същото.
Съжалявам за начина ми на изразяване, просто съм изнервен до ента степен. Надявам се ако някой е запознат с подобен казус да ми помогне. Благодаря Ви предварително.
Пожелавам на никой да не му се случва подобно нещо...
murfy
Нов потребител

Re: Жалба с/у наемател на магазин в блок.

Мнениеот kontrol » 06 Юни 2010, 03:21

Не става ясно дали имотът е бил и преди това магазин, респ. дали сте в хипотезата на чл. 38 ЗУТ.

В двор ли пушат? Дворът чия собственост е?

На външна стена ли е била изградена лампата? Ако тя съществено я изменя, е било необходимо съгласие на етажните собственици - 185 ал. ІІ ЗУТ. Незаконните строежи подлежат на отстраняване. За това трябва да се обърнете към районната администрация.

Говорили ли сте с домоуправителя? Имате ли такъв?

Поначало обитателите нямат право да създават чрезвичайно безпокойство на останалите - чл. 6 Закона за управление на етажната собственост.

При нарушения на закона, както и на специфицирани правила за вътрешния ред, каквито, ако няма, могат да бъдат приети от общото събрание, управителният съвет (управителят + 2 собственика) може да задейства процедура за налагане на административна глоба на наемателя.

При нарушения на правилата на етажната собственост, той може да бъде отстранен от сградата по решение на съда по искане на управителния съвет/ управителя на ЕтС - 235 ЗЗД - специфична негаторна защита.
При систематични нарушения въпреки отправено предупреждения, той може да бъде отстранен от сградата по решение на общото събрание - чл. 11 ал І т. 10 б. "е" ЗУЕС.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот murfy » 12 Авг 2010, 09:47

Здравейте! Искам да ви благодаря за отговора и да се извиня, че чак сега пиша, но съм зает с работа и хиляди други проблеми.

Значи проблемът продължава.
Преди това въпросното помещение не е било магазин. От скоро е.
Продължават да си събират дружките точно под прозореца ми, пушат, надвикват се, блъскат вратата на магазина и т.н и т.н.
Не разбрах точно за "двора", но магазина е собственост на жена, която работи в съседната книжарница ( едно до друго са двете помещения и двете са нейни ).
Лампата е закачена на външната стена на моя апартамент. Съответно стената е пробита, даже преди имах съмнения, че влиза вода от там точно под паркета ми ( просто няма от къде другаде да е водата !!! )
Имам още един въпрос: до колко часа имат право да седят там, защото лятото седят след 22:00ч (магазина е отворен и продават),
Дори преди 1-2 месеца продаваха цигари без бандерол. За това нещо къде мога да съобщя ?

Благодаря Ви искрено!
murfy
Нов потребител

Мнениеот toni_sf » 12 Авг 2010, 10:57

до-murfy видя какво ти е казал kontrol ,това е точно по законите ,и ще се бориш със сьда с години, аз мисля да отидеш в общината в тьрговският отдел и да провериш какво разрешително са му дали за ползване на обекта работно време и така нататьк, дали плаща патент за място пред вратата си :D а за това че е продавал цигари без бандерол аз ще го поздравя защото ти ако пушиш и можеш да дадеш 5лв за кутия , до теб комшията не може и така ще се сбльскаш в конфликт на интереси и губещият ще си ти :D а пьк особено комшията ти който е над теб и ако имаш и от двете страни такива :D не гледай рекламите моят дом е моята крепост
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост