Здравейте , имам подобно питане в друга насоченост за което моля да ме извините .
Собственик съм на жилище (апартамент) в жилищна кооперация . Жилището не е обитаемо и е в процес на изграждане . В сградата живеят хора от 2007г. Въпросът ми е свързан със задълженията по общите части - ток , хигиена и др. Имам натрупани задължения според домоуправителя (домсъвет или там както се води) за около 300лв . Имам ли правно основание да откажа част от разходите в предвид че жилището е необитаемо и няма ли някаква давност ? Другият ми въпрос е свързан с това че някой "доброжелател" съсед изключва елзахранването към жилището ми с някаква идея може би да ме принуди да плащам . Имам ли основания да му търся сметка и достъп до таблото при положение , че то е обща собственост и други обитатели имат ключ от него също . Мога ли да търся съдействие от енергото и прав ли съм ? Благодаря
- Дата и час: 22 Ное 2024, 09:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Погасяване по давност на периодични задължения
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Погасяване по давност на периодични задължения
Никой освен енергото не може да има достъп до общото табло с изключение на предпазителите , които са отделени в специална кутия. По всяка вероятност съседът ви спира тока от там. Консумативните общи разходи като общ ток , чистачка , портиер , асансьор и др. се заплащат само от обитателите на сградата. Ако не обитавате апартамента си не дължите такива. По друг начин стоят нещата , ако общите разходи са за ремонт , оборудване , обновяване и др. на общите части от сградата и прилежащата площ , както и разходи по управлението на етажната собственост. За тях всички собственици заплащат съобразно с процента притежавани от тях идеални части от общите части на сградата , който процент го пише в нотариалния ви акт. Поискайте от управителя протокола с решенията на общото събрание , въз основа на което ви искат сумата , макар че след като не сте поканен на събранието или не сте уведомен за взетите решения те са нищожни и нямат правни последици за вас. Всяко нарушение на процедурата по ЗУЕС води до нищожност на взетите решения. Успех !
- kirile
- Потребител
Благодаря ! Силно съм обнадежден от това което сте написали . Убеден съм вече че донякъде съм прав . Ще направя така както сте ме посъветвали
- wapros
- Нов потребител
Имам следния казус: Бях наемателка на едно помещение за една година. С наемодателите бях сключила- "договор за предоставяне на услуги"-т.е аз ще използвам помещението, за сметка на моята помощ при подръжка на битово-технически проблеми на домакинството на наемодателите. В договора е упоменато и да покривам текущите разходи на помещението. В момента на подписването на договора ток имаше. При въпроса ми кога идват сметките и как стои въпроса с електромера, наемодателката ми поясни че сметките, които ще идват на отделния за това помещение, електромер ще ги плащаме двете. За този период от една година на мен не са ми искани пари за електроенергия. Въпроса ми е сега-3 месеца след изтичането на договора, по стандартния ред( аз съм освободила помещението, на мен са ми върнали депозита от сключването) възможно ли е да ми се търси отговорност за стари задължения.Имат ли наемодателите ми основание за това?
- ani4ka_chip
- Нов потребител
до-kirile защо така отговаряш, аз ако сьм домоуправител на тази кооперация досега да ме гони да си плаща,защото за ток и вода не плаща ,но за всичко друго е грижа за общите части и там тоя хубостник има дял и ако не плаща ще си построи вьншна стьлба да си влиза в апартамента стига да му разрешат от общината
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
до-ani4ka_chip вече никой не може да ти тьрси пари за тока, сметките знаеш че идват с един месец по кьсно и щом ти си си прекратила договора с енергото за доставка на ток ако е бил на твое име те са щели да ти удьржат пари за сметката,ако е била на входа сте нарушили няколко закона и хич да не ти пука няма да ти искат пари за стари задьлжения
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
- toni_sf
- Активен потребител
До toni_sf:) Благодаря ви за отговора, найстина ми стана по-леко, понеже в тази страна на абсурдите си помислих че моята бивша наемодателка ще намери начин да изкара пари от мен. Вашият отговор ми дава малко спокойствие, още веднъж благодаря, желая ви всичко най-добро, от сърце:)
- ani4ka_chip
- Нов потребител
до-ani4ka_chipе аз не сьм сигурен дали тя няма да опита да те изнуди за някой лев ,и ти ако и се подадеш и сама да си дадеш в това няма никой виновен
- toni_sf
- Активен потребител
wapros написа:Здравейте , имам подобно питане в друга насоченост за което моля да ме извините .
Собственик съм на жилище (апартамент) в жилищна кооперация . Жилището не е обитаемо и е в процес на изграждане . В сградата живеят хора от 2007г. Въпросът ми е свързан със задълженията по общите части - ток , хигиена и др. Имам натрупани задължения според домоуправителя (домсъвет или там както се води) за около 300лв . Имам ли правно основание да откажа част от разходите в предвид че жилището е необитаемо и няма ли някаква давност ? Другият ми въпрос е свързан с това че някой "доброжелател" съсед изключва елзахранването към жилището ми с някаква идея може би да ме принуди да плащам . Имам ли основания да му търся сметка и достъп до таблото при положение , че то е обща собственост и други обитатели имат ключ от него също . Мога ли да търся съдействие от енергото и прав ли съм ? Благодаря
ЗУЕС - Чл. 11. (1) Общото събрание:
13. може да приеме решение за опрощаване на финансови задължения, както и за отсрочване или разсрочване на изпълнението им;
ЗУЕС - Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал. 1.
(3) Собственик или обитател, който отсъства повече от един месец, заплаща за времето на отсъствие 50 на сто от консумативните разходи по ал. 1. За отсъствието се уведомява писмено председателя на управителния съвет (управителя).
(4) Когато по решение на общото събрание на собствениците или на сдружението в сградата има портиер, разходите за него се разпределят при условията и по реда на ал. 1 и 3.
(5) Собственици или обитатели, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, при която достъпът на външни лица е по-голям от обичайния, заплащат консумативни разходи до петкратния размер на разходите по ал. 1.
(6) Собственици или ползватели на магазини, ресторанти, производствени, стопански и други помещения с нежилищно предназначение заплащат консумативните разходи в размера по ал. 5.
(7) Собственици и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат консумативни разходи за всяко животно в размер като за един обитател.
ЗУЕС - Чл. 38. (1) Решенията на общото събрание се изпълняват в определените в тях срокове. Когато срокът не е определен, решенията се изпълняват в 14-дневен срок от получаването на писмена покана, връчена по реда на чл. 13, ал. 2 - 6.
(2) Когато собственик или обитател не изпълни решение в определения срок, председателят на управителния съвет (управителят) може да подаде заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410, ал. 1, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс. Към заявлението се прилага препис от решението на общото събрание.
(3) За издаване на изпълнителен лист за изваждане на собственик на самостоятелен обект или на част от него към писменото искане се прилага екземпляр от предупреждението по чл. 45, ал. 2 от Закона за собствеността.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
ani4ka_chip написа:До toni_sf:) Благодаря ви за отговора, найстина ми стана по-леко, понеже в тази страна на абсурдите си помислих че моята бивша наемодателка ще намери начин да изкара пари от мен. Вашият отговор ми дава малко спокойствие, още веднъж благодаря, желая ви всичко най-добро, от сърце:)
Аничка, не се успокоявай.
Тони_сф е някакъв самозван "разбирач", който на всичкото отгоре твърди, че притежава фирма, предоставяща услугата "професионален домоуправител".
Ако наистина има такава фирма, тогава винаги на наше ОС ще гласувам против наемане на фирма, предоставяща тази услуга, защото ще ме е страх да не попаднем случайно на неговата!
-
Sir_Humphrey - Потребител
Сградата на wapros:
Тази жилищна кооперация, която само частично се ползва (живеят), а друга част все още се изгражда, какъв статут има:
Това да не е все още незавършен строеж?
Има ли удостоверение за ползване от общината. Живущите имат ли НА, или все още са член-кооператори?
Ел-таблото да не е на строителя, или всички имат индивидуални партиди?
Тази жилищна кооперация, която само частично се ползва (живеят), а друга част все още се изгражда, какъв статут има:
Това да не е все още незавършен строеж?
Има ли удостоверение за ползване от общината. Живущите имат ли НА, или все още са член-кооператори?
Ел-таблото да не е на строителя, или всички имат индивидуални партиди?
Истината рядко е чиста и никога проста
-
wladi - Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|