начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Възражение срещу АУАН

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възражение срещу АУАН

Мнениеот mircha » 24 Юни 2008, 13:24

Здравейте,

Тази сутрин катаджии на Орлов мост ми съставиха акт за говорене по мобилен телефон.

Обстоятелствата накратко са следните: Престроявам се за десен завой от Евлоги Георгиев по Цариградско шосе, светофара светва червено и всички спираме. В този момент телефонът ми звъни за пореден път и аз решавам да вдигна. Пак повтарям - всички наоколо са спрели и чакат светофара. Приключвам разговора накратко и продължавам да чакам. След малко светофара светва зелено и всички тръгваме. Както се досещате, зад завоя ме чака служител на реда и след кратки обяснения ми съставя акт.

Въпросите ми конкретно са:

1. От гледна точка на закона в този момент управлявам ли автомобила или не (при положение, че съм абсолютно неподвижен) и мога ли да се жалвам на това основание?

2. Ако т.1 не е вярно на какво друго основание мога да подам жалба?

Благодаря предварително на всички!

P.S. В акта, като свидетел, е вписан втория полицай, който в този момент беше в будката на "пачи крак" и няма никакъв начин да ме е виждал.
P.P.S. Виждам, че жалба не може за се подаде на този етап, затова променям заглавието.
Последна промяна mircha на 24 Юни 2008, 16:26, променена общо 1 път
mircha
Нов потребител

Мнениеот blossom » 24 Юни 2008, 14:13

по т.1 - управлявате автомобил, участвате в движението и т.н.
по т.2 - АУАН не се обжалва - имате право на възражения в тридневен срок. Обжалва се едва наказателното постановление за налагане на санкцията. основанията могат да са различни - процедурни нарушения при съставяне на акта и постановлението, може да отричате да сте извършили описаното действие и т.н.
blossom
Потребител

Мнениеот mircha » 24 Юни 2008, 14:39

Благодаря за бързия отговор!
Въпросът по т.1 задавам, защото никъде не намерих дефиниция на понятието "Управление на МПС". :oops:
mircha
Нов потребител

Назад към Административно право