Още преди 3 месеца обявих устно на прекия си шеф, че мисля да напускам работа когато си намеря по-добра, за да си търси човек на моето място. Предупредих го за да не стане тежко положението на работа след като си тръгна /доволен съм от отношенията си с него/, не съм подписвал никакво предизвестие. Обясних му, че го правя само заради заплатата, която не ме устройва, а според политиката на фирмата тя не може да си позволи да я увеличи.
Още не съм си намерил по-добра работа в тази работна сфера и вече реших да се преквалифицирам, да работя в друга област където заплатите са 2 пъти по високи.
Студент съм и уча магистратура последен семестър - остана ми само да си направя и защитя дипломната работа до края на Декември. Иначе ще загубя студентските си права. Така, че реших да си взема цялата оставаща полагаща ми се платена отпуска за тази година - 18 дни. През това време да си направя дипломната работа и да се самообучавам за работа в новата рпаботна сфера, в която искам да работя.
Вчера отивам при изпълнителният директор и като му връчих молбата за цялата ми оставаща отпуска и той ме пита дали ще напускам. Аз му обясних, че по принцип 'ДА', но още не съм решил кога ще е. Казах му, че ще е скоро и, че тази отпуска я взимам за да си направя дипломната работа и за да се квалифицирам в друга работна сфера, където заплащанато е поне 2 пъти по-голямо. Той каза, че ще търси човек на мое място и подписа. Само, че не съм сигурен дали ни е добавил писменно към напечатаната молба, че прекратяваме взаимоотношенията си защото на оперативката след час, която се провежда ежедневно съобщи, че аз напускам и пренасочи един колега да започне да се обучава за моята длъжност.
Днес разбрах, че май съм пропуснал една голяма възможност. В кодекса на труда пише, че учащите се редовно обучение имат право еднократно на 30 работни дни платен отпуск - чл. 169 ал.3.
Въпросите ми са:
1. След като съм си взел целият ми се полагащ отпуск с предтекстта, че ще си правя дипломна работа имам ли право сега да ида при изпълнителния директор и да му връча нова молба за платен отпуск според горният член при условие, че съм му казал, че скоро време ще напускам.
Или може ли последната молба да се анулира и да подам молба според този 'спасителен' член от кодекса за труда също така и да подам молба за взимането на целя полагащ ми се отпуск след датата на изтичане на 30-дневния.
2. Трябва ли да представя някаква бележка от университета?
3. Изпълнителният директор нали няма никакво пряво да прекрати
едностранно нашите взаймоотношения сега защото аз не съм подписал нищо за прекратяване на трудовите ни взаймоотношения. Особенно след като заявя претенции по гореописания член от кодекса. Според чл. 327 ал.6 мога и да не предавам предварително предизвестие защото съм учащ се студент.
4. В случай, че имам законни права за искането ми, доколко мога да го използвам като аргумент срещу фирмата работодател? При условие, че тя е част от 'мръсният' бизнес на собствениците, чрез нея се перат пари и според мен не мога да осъдя хора с толкова много пари и власт. Така, че не трябва да се стига до съд. Също така там всички се водят по договор,че са на минималната работна заплата и се осигуряват на такава.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 02:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
напускане работа отпуска?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Вас хем ви боли, хем ви сърби!
Уж ще напускате, ама по-късно, не сега. Това..
Освен това трябва да имате предвид, че това, че сте казали на работодателя, че ще напускате, не отменя задължението ви да подадете молба или предизвестие!
Работодателят ви не може да ви освободи без да сте подали такава молба ( освен ако не реши да ви уволни, естествено). Колкото до дописване на молбата за отпуск - това не може да стане! Не се притеснявайте за такива неща.
Вие имайте предвид обаче, че ако утре решите да напускате, работодателя ви може да поиска да си отработите дължимото предизвестие или да го заплатите. И не може да се позовете на това, че нещо сте му казал преди 3 месеца! Така че ако наистина ще напускате - подайте си предизевстие.
Колкото за ученическия отпуска - там нещата са по-сложни. Първо, този отпуск е платен само, ако работодателя така реши. В противан случай е неплатен. Освен това целия размер се ползва само ако работодателя ви е дал съгласието си вие да учите докато работите при него. В противен случай имате право на неплатен отпуск в размер половината от този, т.е. 15 дни.
Иначе няма проблем да си прекратите платения отпуск по всяко време и да поискате друг.
Имайте предвид обаче, че платения отпуск по време на предизвестие има по-особен статут!
Уж ще напускате, ама по-късно, не сега. Това..
Освен това трябва да имате предвид, че това, че сте казали на работодателя, че ще напускате, не отменя задължението ви да подадете молба или предизвестие!
Работодателят ви не може да ви освободи без да сте подали такава молба ( освен ако не реши да ви уволни, естествено). Колкото до дописване на молбата за отпуск - това не може да стане! Не се притеснявайте за такива неща.
Вие имайте предвид обаче, че ако утре решите да напускате, работодателя ви може да поиска да си отработите дължимото предизвестие или да го заплатите. И не може да се позовете на това, че нещо сте му казал преди 3 месеца! Така че ако наистина ще напускате - подайте си предизевстие.
Колкото за ученическия отпуска - там нещата са по-сложни. Първо, този отпуск е платен само, ако работодателя така реши. В противан случай е неплатен. Освен това целия размер се ползва само ако работодателя ви е дал съгласието си вие да учите докато работите при него. В противен случай имате право на неплатен отпуск в размер половината от този, т.е. 15 дни.
Иначе няма проблем да си прекратите платения отпуск по всяко време и да поискате друг.
Имайте предвид обаче, че платения отпуск по време на предизвестие има по-особен статут!
- Гост
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|