начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

nasledstvo

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

nasledstvo

Мнениеот Katia » 18 Ное 2002, 15:21

Много ще съм благодарна, ако ми помогнете да разреша един въпрос относно наследството по закон, който ме вълнува дълбоко:

наследник ли е съпругата на наследодателя, при положение, че при откриване на наследството същата има сключен нов брак с трето лице?

Благодаря предварително!
Katia

Re: nasledstvo

Мнениеот elle » 18 Ное 2002, 16:16

не, естествено
след като има сключен друг брак, тя вече не е съпруга на наследодателя
elle

Re: nasledstvo

Мнениеот hariman » 18 Ное 2002, 21:31

Вижте във ващия въпрос има един парадокс. Според чл.1 от закона за наследството, наследството се открива в момента на смъртта на наследодателя и към този момент се определя кръгът от наследници по закон. Ако съпругата има скючен брак с друг то това значи че бракът и със наследодателя е бил прекратен преди това чрез развод или е бил унищожен. В такъв случай тя не е наследник, но ако към момента на смъртта на наследодателя бракът им не е бил прекратен то тя е наследник по закон със запазена част освен ако не е недостойна- чл.3 от закона за наследството. За повече информация задайте по точно въпроса.
hariman
Потребител

Назад към Семейни казуси