начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Развaляне на нотариален договор за покупко-продажба на МПС

Казуси за недвижими имоти

Развaляне на нотариален договор за покупко-продажба на МПС

Мнениеот Иван » 10 Окт 2002, 16:25

Здравейте!
Искам да попитам:
Възможно ли е да се развали нотариално-заверен договор за покупко-продажба на МПС, по взаимно съгласие и на двете страни?
Иван

Re: Развaляне на нотариален договор за покупко-продажба на М

Мнениеот ********** » 10 Окт 2002, 16:56

Разбира се, че може. Става с анекс към първия договор или с отделно споразумение с нот. заверка на подписите.

Мнениеот мария » 12 Окт 2002, 01:12

или просто унищожаватес кючения договор, ще си спестите допълнителни разходи
мария

Мнениеот manson59 » 12 Окт 2002, 16:49

Законът изисква договорите за покупко-продажба на МПС да стават с нотариална заверка на подписите-следователно едно допълнително споразумение/анекс/ между страните трябва да бъде в същата форма/нотариална заверка/, за да породи желаните правни последици. В противен случай ще бъде недействително.
manson59

Мнениеот Иван » 24 Окт 2002, 19:01

Пак съм аз.
Да ви питам - колко струва развалянето на гореспоменатия договор и колко струва издаването на пълномощно за разпореждане със МПС?
Понеже на мен ми един нотариус ми иска доста пари, пък аз си мислех, че унищожаването (което според мен е просто скъсване на оригинала и копията) е без пари, а пълномощното 4-5 лева?
Благодаря предварително!
Иван

Мнениеот бармалей » 25 Окт 2002, 00:39

Вие продавач ли сте,, купувач ли сте и защо точно искате да развалите договора? Що се отнася до "колко струва" - зависи от автомобила. Уточнете все пак какво имате предвид и какво целите!
бармалей

Мнениеот bgjurist » 08 Ное 2002, 19:24

Да!
bgjurist
Потребител

Мнениеот 777 » 09 Ное 2002, 19:49

Колеги, всички ние знаеме, че договорите подлежат на разваляне, унищожаване, обявяване за нищожни. Що се какае до развалявето, то за него говориме само когато имаме неизпълнение /справка ЗЗД чл. 87 и следващите/. В конкретния случай имаме един перфектен договор, по който волята на страните към момента на прехвърлянето на собствеността е била насочена именно към този краен резултат. Това, че страните по договора към днешна дата искат точно обратното за мене означава само едно - да си прехвърлят обратно собствеността върху лекият автомобил, т.е. да сключат нов договор за покупко-продажба.
Аз смятам, че не е възможно да развалиш този договор.
Възможно е обаче да върнеш нещата в предишното им състояние като направиш нова продажба на МПС-то, така собствеността на автомобила от сегашния собственик ще премине отново върху тебе.
777

Назад към Имотни казуси