начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Какви са задълженията на лицата опериращи с пари?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какви са задълженията на лицата опериращи с пари?

Мнениеот Diksy » 30 Апр 2002, 12:50

Имам следният проблем и бих бил благодарен на всеки, който може да ми даде идея как да го реша. Става въпрос за задълженията на лицата опериращи с пари, като банкови служители, касиери и т.н. Има ли термин поделена отговорност или нещо подобно, когато достъп до парите имат повече от един човек? Къде мога да намеря информация по тези въпроси и има ли ги описани в някакви юридически документи със съответната тежест. Благодаря на всеки, откликнал на молбата ми.
Diksy

RE: Какви са задълженията на лицата опериращи с пари?

Мнениеот BankLaw » 17 Юни 2002, 17:32

Моля, пояснете по-подробно за какво става дума. По принцип отговорността е лична, но при парите има много особености, една от които е, че в съвременния свят те все повече губят метириалния си, веществен характер, и собствеността върху тях преминава с предаването им. За този, който ги е предоставил - независимо под каква правна форма, остава едно право на вземане.
BankLaw

Мнениеот ne e vajno » 18 Юни 2002, 14:40

До колкото аз схванах въпроса, термина, който ви убягва е "Солидарна отговорност".
ne e vajno

Мнениеот remo » 21 Юни 2002, 02:41

Уважаеми Дикси, От сравнително неясното Ви изложение, доколкото разбирам,проблема се състои в размера на Вашата отговорност при боравенето с поверени Ви пари. Съветвам Ви, за да намалите максимално рисковете, при постъпване на работа да подпишете длъжностна характеристика в която подробно да са указани границите на персоналната Ви отговорност. И не забравяйте да си вземете заверено копие от нея. Ако, по условие, и друг ще бърка във Вашето чекмедже във връзка с работата Ви, вероятността за проблеми с отчетността е около 100%! Солидарната отговорност между колеги е налице, ако е изрично вписана в длъжностната Ви характеристика, която се явява вътрешноведомственият документ, регламентиращ интересуващите Ви въпроси! Успех! ;-))))
remo

Назад към Трудово право