начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Давностно владение от държ.учреждение?..

Казуси за недвижими имоти

Давностно владение от държ.учреждение?..

Мнениеот sunshine_75 » 09 Юли 2004, 09:17

Добър да е денят ви, колеги!!Моля за помощ по следния казус:
ЮЛ със 100% държ.участие е закупило през 1986г. след решение на Общиниски съвет сграда /вила/ от предприятие, което не съществува към момента.За съжаление е изгубен договора за покупко -продажба на имота от въпросното ЮЛ.Архивът на съответната община е изгорял, предприятието -праводател не съществува.НЯма и отразяване на промяната на собствеността в Областна администрация..Налична е само фактурата, с която е платена стойността на сградата.През целия период ЮЛ е стопанисвало имота, ползван е за почивка на служителите му, извършвани са ремонти /има документи/.....МОЛЯ, дайте идеи как да снабдя ЮЛ с документ за собственост?
Благодаря на всеки, който се замисля с мен ....
sunshine_75
Потребител

Re: Давностно владение от държ.учреждение?..

Мнениеот донна2 » 09 Юли 2004, 09:28

след като сте го купили през 1986 г. АДС съставен ли е , защото ако е съставен той ще трябва да в служба държавни имоти при областен управител

Ако не е съставен нов АДС ,то върху стария акт на продавача трябва да е направено отбелязване ,че обекта е продаден /е много пъти не са правени по причина мързел и др. такива /

след продажбата ако не е съставен нов АДС респективно не е отбелязана продажбата върху АДС на продавача , мисля че ще може да поискате от областния управител да нанесе корекцията върху стария акт за държавна собственост /тоест върху акта на продавача/ ,като му представите доказателства ,примерно платежното , извадка от инвентарната книга на дружеството , счетоводната справка с която тоя обект е записан в ДМА на дружеството . След като го корегират няма да има праблем .
донна2

Мнениеот донна2 » 09 Юли 2004, 09:36

след като сте го купили през 1986 г. АДС съставен ли е , защото ако е съставен той ще трябва да в служба държавни имоти при областен управител

Ако не е съставен нов АДС ,то върху стария акт на продавача трябва да е направено отбелязване ,че обекта е продаден /е много пъти не са правени по причина мързел и др. такива /

след продажбата ако не е съставен нов АДС респективно не е отбелязана продажбата върху АДС на продавача , мисля че ще може да поискате от областния управител да нанесе корекцията върху стария акт за държавна собственост /тоест върху акта на продавача/ ,като му представите доказателства ,примерно платежното , извадка от инвентарната книга на дружеството , счетоводната справка с която тоя обект е записан в ДМА на дружеството . След като го корегират няма да има праблем .

тъй като имота е земя и сграда ще ви се наложи да си извадите и скица
до сега вадили ли сте и какво пише върху тая скица
ако пише че вие сте собственик на терена ще направите поправката много лесно
малко по трудно мисля ще бъде ,ако там пише името на продавача , май ще трябва да представите доказателства че предприятието не съществува предполагам че е ликвидирано ,ако е така ще трябва да се поровите в търговско отделение ОС и да доказвате към момента на ликвидация какви имоти е притежавало , ако има правоприемник може да поикате от него да ви даде писмен документ подписан от лицето което го представлява ,че имота не фигурира в баланса и не е техен ДМА

ако в областа не се пази АДС на продавача тогава изхода е КНА
донна2

Мнениеот донна2 » 09 Юли 2004, 09:48

ИЗВИНЯВАЙТЕ вие сте написали давностно владение от държавно учреждение
тъй като не сте дали информация точно какъв ви е статута , то за държавно учреждение ако няма нищо от това което съм изброила като АДС няма да се прави КНА ,смятам ,че на базата на доказателствата които имате може да поискате от областния управител да ви издаде АДС за държавна частна собственост
донна2

Мнениеот sunshine_75 » 09 Юли 2004, 10:17

Благодаря Ви сърдечно, колеги!...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот НДИ » 09 Юли 2004, 10:20

Колега, струва ми се, че казусът е неточен. Не е възможно ЮЛ със 100% държавно участие през 1986 г. да закупи имот. Едва ли през 1986 г. предприятието Ви е било ЮЛ по смисъла на ТЗ. По-скоро е било учреждение или друга структура към някое министерство и каквото и да е закупувало, то е било държавна собственост. По това време /1986 г./собствеността е била само държавна. Едва през 1996 г. се раздели на общинска и държавна. Затова мисля, че промените след покупката са били отразени по стари актове за държавна собственост, които следва да издирите в областна управа. Освен това от казуса излиза, че субекта, закупил имота през 1986 г. съществува и до момента в същия си вид, в което се съмнявам. Може би през годините има някакво правоприемство и по повод на него има оставени следи-докумени за имуществото, което преминава по правоприемство и следва да се отразява по баланса и евентуално в капитала, ако в момента сте търговско дружество.
НДИ

Мнениеот nobody » 09 Юли 2004, 10:43

Към 1986 предприятията не бяха собственици на имотите, а само упражняваха право на оперативно управление и стопанисване, така че търсете такава заповед.
Надали са сключили договор - такъв случай не ми е известен. Тогава така са си прехвърляли "собствеността" (собствеността тогава е била изцяло държавна!) - само с платежно. Търсете в Областната управа - но стария общински архив на служба "Държавни имоти" - техните документации не се съхраняваха в общия архив на общините и надали е изгорял. Има и друга възможност за търсене - Държавен архив - невероятна информация има и там - дори в някои случаи е микрофилмирана.
ЮЛ със 100% държ.участие ме навежда на мисълта за бивше държавно предприятие. Ако е така, със стария Закон за приватизацията и Едно ПМС - в единия случай при преобразуване, а в другия -при вече преобразуваните в ТД, им се даде възможността да придобият собствеността върху предоставените им за управление и стопанисване имоти. Чак тогава вече може да се говори за собственост, а не към 1986 г.
Успех!
nobody

Назад към Имотни казуси