Привет колеги,
Привет!
Отново ме объркаха с едно становище на колега и бих бил благодарен да разбера дали разсъжденията ми са правилни, когато го отхвърлям.
Казусът е следният: Сграда с един собственик, който учредява вещно право на ползване върху част от сградата.
Становището на колегата твърди, без обосновка, че ползвателят и собственикът в сградата са в отношение на етажна собственост и следва между тях да се прилага ПУРНЕС.
Моето мнение (което и ми изнася) е, че етажна собственост няма. Чл. 37 ЗС съдържа според мен определението за ЕС и тя е налице когато: “етажи или части от етажи, заедно с придадените към тях помещения в тавана или зимника, могат да принадлежат на отделни собственици - държавата, общини и други юридически или физически лица”. В случая имам само един собственик и следователно отношенията м/у него и ползвателя не се уреждат съгласно правилата за ЕС, каквато няма, а според договора м/у двамата.
"А дали е така, кой ще ми каже?"
Мерси!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 13:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Право на ползване + ПУРНЕС
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Право на ползване + ПУРНЕС
и аз мисля като теб ,голата собственост си е на собственика на имота ,негова е сградата , няма етажна собственост
- donna
- Старши потребител
Върху каква част от сградата е учредил право на ползване - идеална или реална? Общо - дали е ЕС или не зависи от това,дали жилищата са самостоятелно обособени - имат ли отделен вход, санитарен възел, тогава е ЕС, ако не - не. Четете практика по ЗС, ще Ви се изясни.
- e
Благодаря за мненията,
Е, Реално е определена - в стаи и кв. метри. Входът към сградата е общ и всяка от стаите си има собствен вход...
Можете ли да ме насочите към съответната практика, тъй като нищо не успях да намеря! :(
Благодаря пак, въпреки, че казаното от е ама хич не ми изнася! :)
Е, Реално е определена - в стаи и кв. метри. Входът към сградата е общ и всяка от стаите си има собствен вход...
Можете ли да ме насочите към съответната практика, тъй като нищо не успях да намеря! :(
Благодаря пак, въпреки, че казаното от е ама хич не ми изнася! :)
- Объркан
Продължавам да не откривам практика по горното мнение на Е... :(
Някой?
Някой?
- Объркан
10х Донна,
Колегата звучи доста убеден в това, а както следва от ник-а ми, аз лесно се обърквам...
А и разполагам само с практиката в АПИС. Вещните неща определено са ми екстра в работата, но точно тоя казус ми е яйце на ....., при това вече добре опечено! :)донна2 написа:
Колегата звучи доста убеден в това, а както следва от ник-а ми, аз лесно се обърквам...
А и разполагам само с практиката в АПИС. Вещните неща определено са ми екстра в работата, но точно тоя казус ми е яйце на ....., при това вече добре опечено! :)донна2 написа:
- Объркан
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|