начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Право на ползване + ПУРНЕС

Казуси за недвижими имоти

Право на ползване + ПУРНЕС

Мнениеот Объркан » 22 Юни 2004, 12:22

Привет колеги,
Привет!

Отново ме объркаха с едно становище на колега и бих бил благодарен да разбера дали разсъжденията ми са правилни, когато го отхвърлям.

Казусът е следният: Сграда с един собственик, който учредява вещно право на ползване върху част от сградата.
Становището на колегата твърди, без обосновка, че ползвателят и собственикът в сградата са в отношение на етажна собственост и следва между тях да се прилага ПУРНЕС.
Моето мнение (което и ми изнася) е, че етажна собственост няма. Чл. 37 ЗС съдържа според мен определението за ЕС и тя е налице когато: “етажи или части от етажи, заедно с придадените към тях помещения в тавана или зимника, могат да принадлежат на отделни собственици - държавата, общини и други юридически или физически лица”. В случая имам само един собственик и следователно отношенията м/у него и ползвателя не се уреждат съгласно правилата за ЕС, каквато няма, а според договора м/у двамата.

"А дали е така, кой ще ми каже?"

Мерси!
Объркан

Re: Право на ползване + ПУРНЕС

Мнениеот donna » 22 Юни 2004, 12:41

и аз мисля като теб ,голата собственост си е на собственика на имота ,негова е сградата , няма етажна собственост
donna
Старши потребител

Мнениеот e » 22 Юни 2004, 13:08

Върху каква част от сградата е учредил право на ползване - идеална или реална? Общо - дали е ЕС или не зависи от това,дали жилищата са самостоятелно обособени - имат ли отделен вход, санитарен възел, тогава е ЕС, ако не - не. Четете практика по ЗС, ще Ви се изясни.
e

Мнениеот Объркан » 22 Юни 2004, 20:07

Благодаря за мненията,

Е, Реално е определена - в стаи и кв. метри. Входът към сградата е общ и всяка от стаите си има собствен вход...
Можете ли да ме насочите към съответната практика, тъй като нищо не успях да намеря! :(

Благодаря пак, въпреки, че казаното от е ама хич не ми изнася! :)
Объркан

Мнениеот Объркан » 23 Юни 2004, 11:04

Продължавам да не откривам практика по горното мнение на Е... :(

Някой?
Объркан

Мнениеот донна2 » 23 Юни 2004, 11:10

по мое мнение няма да откриеш по простата причина ,че си прав
донна2

Мнениеот Объркан » 23 Юни 2004, 11:38

10х Донна,

Колегата звучи доста убеден в това, а както следва от ник-а ми, аз лесно се обърквам...
А и разполагам само с практиката в АПИС. Вещните неща определено са ми екстра в работата, но точно тоя казус ми е яйце на ....., при това вече добре опечено! :)донна2 написа:
Объркан

Назад към Имотни казуси