начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Строеж,ремонт - шум..какво да правя

Казуси за недвижими имоти

Строеж,ремонт - шум..какво да правя

Мнениеот отчаяно търся помощ » 19 Юни 2004, 10:35

искам малко помощ (извинявам се ако има вече такава тема).
Живея в кооперация до която започна нов строеж - етапа е изливане на основи като инвеститор е частно лице собственик на парцела. Той е наел частна фирма да строи , НО фирмата е приела, че началото на работното време на работниците е 7:30 часа сутринта и не спират работа до 17~17:30 следобяд. Работи се събота и неделя през целия ден. Представете си как ви събуждат в 7:30 часа сутринта с яки почуквания на панелите за полагане на основите и работата на банцинг . Кажете ми има ли някакви разпоредби указващи работното време на строителните компании , за да се съобразяват все пак с гражданите - с часовете за почивка следобяд и въобще има ли някакви разпоредби в това отношение .
А в същото време в самата кооперация има нов собственик на апартамент, който е решил, че ще ремонтира и в часовете 14-16 следобяд и през събота и неделя-- как да реаирам и в този случай.
Предполагам, че има някакъв правилник който регулира тази ситуация.....нещо във връзка с общата собственост и вътрешни правила в една жилищна кооперация.
...(Знам , че за да се извършва ремонт на дадено жилище трябва разрешение от Комисията за стрителен контрол (или нещо такова))
Моля ви дайте ми съвет .
За да се издаде Разрешение за строителство трябва да се мине през някакви контролни органи - те регулират ли тези ситуациии.

Все пак аз като гражданин на тази страна имам право на нормален живот и нормални условия за него - смятам , че всеки трябва да спазва законите , разпоредбите и правилата .Аз ги спазвам, искам и другите да го правят .
Поздрави.
И очаквам вашите съвети.
отчаяно търся помощ

Re: Строеж,ремонт - шум..какво да правя

Мнениеот alexander_tonev » 19 Юни 2004, 13:52

За съжаление, точно в такива житейски ситуации правната система в България най-трудно може да даде някаква реална защита. Разбира се, чл. 50 от Закона за собствеността забранява да се създават притеснения на съседен имот по-големи от обикновените. Във вътрешните правилници на сградите в етажна собственост /тези, които имат такива, са обикновено от преди много, много години:))/ обикновено има разпоредби за пазене на тишина през часовете за почивка - напр. м/у 14-16 ч. Но разбирате, че това важи между съседите в същата сграда. Така или иначе, може да се води иск по чл. 50 ЗС за забрана на определени действия, съставляващи прекомерни притеснения, но едва ли съдебната защита в случая би била ефективна - ще отнеме много време, дотогава строителните работи ще са приключили. А и не е ясно доколко притесненията не следва да се търпят - все пак ясно е, че в условията на усилена строителна дейност съседите ще трябва да търпят повече притеснения, отколкото нормално са трябва да търпят.
Относно спазването на работното време и на времето за почивка на работниците компетентна е инспекцията по труда. Но ясно е, че това няма пряко отношение към Вас, а е в защита трудовите права на работниците на строителя.
Доколкото ми е известно, има законопроект за шумовото замърсяване в населените места. Може би там ще се наложат ограничения на строителите и ще се определят компетентните контролни органи. Засега важат общите разпоредби, които, мисля, не са много ефективни в такива случаи.
alexander_tonev

Мнениеот ipon » 19 Юни 2004, 23:04

В общината ви трябва да има Наредба за спазване на обществения ред,чистота
и прочие... тя се изработва и приема от общенските съвети.В тази наредба със
сигурнос има и разпоредби досежно забраната на дейности нарушаващи спокой
ствието и почивката на гражданите./След това напишете жалба до кмета и общинскиая съвет.Колегата тонев е прав,че защита едва ли ще получите,но опитайте.
ipon
Потребител

Мнениеот имам го този проблем » 20 Юни 2004, 12:43

Нищо не можеш да направиш, само ще си скъсаш още нервите. В държавата институциите НЕ ДЕЙСТВАТ. Те само СИМУЛИРАТ дейност и с право народа се чуди защо плаща данъци.
имам го този проблем

Мнениеот Златева » 22 Юни 2004, 12:21

Имате основание да сте отчаян/а/ , но от друга страна - от всяко безизходно положение има най-малко два изхода.
Вие наистина имате два варианта: 1/ Първо, трябва да има приета Наредба на Общински съвет за обществения ред и т. н. , която регламентира подобни случаи, и бихте могли да подадете жалба до кмета на съответната община, в която да изложите обстоятелствата. 2/ Второ, може да подадете жалба до ХЕИ, в която да изложите оплакванията си от шума. Оттам ще дойдат на проверка и ще извършат замервания - ако децибелите са над допустимите норми, ще издадат предписание.
Не очаквайте чудеса, но и Вие можете да им скъсате нервите - достатъчно е да го пожелаете. Успех!
Златева

Назад към Имотни казуси