начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

данък спрямо пазарната цена

Казуси за недвижими имоти

данък спрямо пазарната цена

Мнениеот Ирена » 05 Мар 2004, 14:49

Имам много изгодно предложение за купуване на жилище!Проблемът е че от предишната продажба на същото жилище са минали едва две години и ми казаха че ако се купува с кредит собственика ще трябва да плати данък върху пазарната цена на имота,който бил 20% и едва ли собственика ще се съгласи.Въпросът ми е има ли такова нещо и ако има:няма ли начин да се заобиколи?
Много ви моля някой да помогне,защото спешно се нуждая от точен отговор!
Предварително ви благодаря!
Ирена

Re: данък спрямо пазарната цена

Мнениеот donna2 » 05 Мар 2004, 15:47

само дето не е 2г.,а 3г.

Чл. 12. (1) от ЗОДФЛ Не подлежат на облагане:
1. доходите от продажба или замяна на:
а) апартамент, къща или вила, включително прилежащата земя, при условие, че са били основно жилище на продавача не по-малко от три години преди продажбата или замяната;
допълнителни разпоредби
20. "Основно жилище" е жилището, което служи за задоволяване на жилищните нужди на данъчно задълженото лице и на членовете на неговото семейство постоянно или преимуществено поне 3 години от последните 5.
donna2
Потребител

Мнениеот Ирена » 05 Мар 2004, 16:31

Именно,мен това ми е проблема че не мога да купя жилището с кредит защото не са минали 3 години!Тов което не ми е ясно е каква ще е разликата ако някой отиде при продавача с цялата сума,след като не са минали тези 3г!?
Ирена

Мнениеот Ирена » 05 Мар 2004, 17:33

Предложиха ми следния вариянт за да се избегне заплащането на този данък:прехвърляне на имота чрез дарение на роднина от които аз да го закупя след това като взема заем!
Мислите ли че това е удачен вариянт?
Ирена

Мнениеот donna2 » 05 Мар 2004, 19:17

то стана малко сложно ,а сигурни ли сте в роднината
donna2
Потребител

Мнениеот Ирена » 05 Мар 2004, 19:50

Ami da se nadqvame!No otgovornostta e za prodava4a mislq,za6toto nie posle skliy4vame predvaritelen dogovor i riska za men i supryga mi e kato pri normalna prodazba!Vse pak 6te se napravqt vsi4ki proverki za tejesti i vuzbrani v arhiva.
Ирена

Мнениеот boba » 08 Мар 2004, 17:01

Най-вероятно сделката ще мине по данъчна оценка и няма да има голяма разлика в продажната цена. Доколкото знам, данъкът е около 40 %, но върху разликата между цената на придобиване и продажната цена /при обявяване като продажна цена на данъчнатата оценка, разликата е минимална, понякога настоящата оценка е по-ниска от предишната, т.к. има процент овехтяване/.
Относно това, какво ще стане, ако някой отиде при продавача с цялата сума - ами ще си минат сделката за един ден, но в нот.акт ще впишат данъчната оценка.
boba

Мнениеот Дарина » 17 Мар 2004, 20:08

ако имате друг собствен имот или имот на ваши близки, който е достатъчен да покрие като обезпечение кредита, който ще ползвате, ипотекирайте него в полза на банката. банката да преведе кредита по ваша сметка и след това купете това жилище
Ако имота е чужд, може след покупката на новия да прехвърлите ипотеката от единия на другия имот.
Освен това зависи какъв размер на кредита искате да ползвате - ако е в рамките на цената на която е придобит преди две години имота, който искате да купите, убедете банката продажната цена да бъде тази.
Дарина

Назад към Имотни казуси