- Дата и час: 22 Ное 2024, 07:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дарение
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
дарение
Преди 13 г. родители ми дариха апартамента, а на брат ми фиктивно продадоха вилата. Може ли сега когато почина баща ми брат ми да поиска запазена част от апартамента.
- дора
Re: дарение
По принцип може. А ще се опита ли?
Дано можете да докажете, че продажбата е фиктивна.
Дано можете да докажете, че продажбата е фиктивна.
- МСМ
Той не знае, че апартамента ми е дарен. Колебая се да му предложа да изрази пред нотариус, че няма претенции към апартамента. Няма ли давност сделка, която е сключена толкова отдавна.
- дора
Възстановяване на запазена част може да се иска чак сред смъртта на наследодателя. Нищо, че дарението е извършено отдавна.
От "изразяване" пред нотариуса не виждам голяма полза (може и да греша), но какво ще кажат колегите, не върши ли работа един договор за спогодба.
От "изразяване" пред нотариуса не виждам голяма полза (може и да греша), но какво ще кажат колегите, не върши ли работа един договор за спогодба.
- МСМ
Може би и тук трябва да се помисли за вариант за доказване на симулация.
Аз обаче не разбрах баща Ви вече е починал ???
Аз обаче не разбрах баща Ви вече е починал ???
- 777
Брат Ви първо трябва да докаже, че сключеният между Вас и баща Ви договор за дарение представлява симулативна сделка,
- 333
Напротив. Точно ако има истинско дарение, той може да иска възстановяване на запазена част. Естествено, ако Дора не докаже, че "неговата" продажба е симулативна (прикрива дарение).
- МСМ
Брат Ви първо трябва да докаже, че сключения между Вас и баща Ви договор за дарение представлява привиден договор, който съгласно чл. 26 ал.2 ЗЗД е нищожен / срок за обявяване на тази нищожност от съда няма /.Ако успее да докаже това едва тогава може да заведе иск за възстановяване на запазената си част от наследството съгл.п правилата на чл30 и сл. от ЗН.
- 333
Ама не е така! Ако договорът е нищожен, е безпредметно да се иска възстановяване на запазена част. Той тогава си получава направо наследството. Възстановяване се иска при валидни дарения или завещания.
- МСМ
Грешката е моя .Прав сте. Братът може направо да иска възстановяване на запазената си част
- 333
Забравих да Ви кажа, че искът за възстановяване на запазената част се погасява по давност след изтичане на общата погасителна давност от 5 години-чл. 110 ЗЗД. Този срок започва да тече от приемане на наследството. Вашият брат след като приеме наследството и прецени, че неговата запазена част от наследството е накърнена може в пет- годишен срок да заведе срещу Вас иск, с койтода получи своето
- 333
Майка ми и баща ми, който почина миналата година ми дариха апартамента през
1990 г. като си запазиха правото да живеят в него, а аз се задължих да се грижа за тях.
1990 г. като си запазиха правото да живеят в него, а аз се задължих да се грижа за тях.
- дора
Не можах да разбера дали са Ви дарили имота ил са Ви го прехвърлили срещу задължение за гледане и издръжка. Ако е второто, то тогава брат Ви не може да претендира за възстановяване на запазена част.
- ники
Blagodaria na Niki. Tochno taka prehvarliha mi go sreshtu zadalzhenie za doglezhdane i izdrazhka
- дора
При положение,че сте получили собствеността по договор за продажба на недвижим имот срещу задължение за издръжка и гледане Вашият брат би могъл единствено да поиска след смъртта на родителите Ви разваляне на този договор поради неизпълнение приживе на родителите от Ваша страна на задължението Ви за издръжка и гледане.Право на такъв иск брат Ви би имал в качеството си на наследник на родителите Ви и би могъл да претендира разваляне на договора за издръжка и гледане до размера наследствения си дял по закона за наследството. Такова право на иск разяснява Тълкувателно решение номер 30 от 1981 година на Общото събрание на Върховния съд на /Н/РБ.Разбира се,брат Ви може да не пожелае да предяви такъв иск най-малкото,защото не би могъл да го докаже.
- juris
- Младши потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|