начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

семейство от чужд гражданин с постоянно местожителство в Бг

Казуси за недвижими имоти

Re: семейство от чужд гражданин с постоянно местожителство в

Мнениеот Nikolay Stefanov » 20 Май 2004, 19:06

Здравеите!
Аз също имам 1 въпрос близък до тази тема.
Не съм сигурен дали точно вие можете да ми отговорите,но пробвайте.
Интересува ме какви са мотивите да не се разреши на чужди граждани и юридически лица да придобиват собствност в/у земя.Може би са икономически и / или политически.Но какви по-точно?
И добре ли е за държавата да се продават на тях земи?Сигурно не щом е забранено от конституцията.
Предварително Ви благодаря.
Nikolay Stefanov

Мнениеот donna » 20 Май 2004, 19:19

не знам как е в другите страни от ЕС , но земята си е на българите , аз също смятам че на чужденци не следва да се продава земя , какво ще направят те с нея , едва ли това което правят в родните си страни , но въпроси ,касаещи семейноправните отношения свързани с придобиването на недвижими имоти би следвало да се уредят защото хаоса е голям

доколкото знам имаше някакво предложение да се продава земя на чужденци
след реформиране на основния закон естествено ,но това не стана ,а какво ще става завбъдеще не зная

може би някой по-запознат с кухнята на НС да ви отговори Nikolay Stefanov написа:
>
> Здравеите!
> Аз също имам 1 въпрос близък до тази тема.
> Не съм сигурен дали точно вие можете да ми отговорите,но
> пробвайте.
> Интересува ме какви са мотивите да не се разреши на чужди
> граждани и юридически лица да придобиват собствност в/у
> земя.Може би са икономически и / или политически.Но какви
> по-точно?
> И добре ли е за държавата да се продават на тях земи?Сигурно
> не щом е забранено от конституцията.
> Предварително Ви благодаря.
donna
Старши потребител

Мнениеот James-NY » 21 Май 2004, 06:10

Nai to4nia otgovor e na mlade6/pozdravlenia/
Foruma triabva6e da zapo4ne s negovia otgovor.
Postoianot 6itelstvo v BG e osnovanie za sanirane na pokupkata na n.imot. t.e.otpadane na ograni4itelnite razporedbi .Na o6te po silno osnovanie liseto s postoianno 6itelstvo v BG ima pravna vasmo6nost da stane i BG gra6danin.

V momenta vsi4ki pol.partii sa postignali konsensos otnosno ograni4enieto za zakupuvane na zemia ot 4.lisa.
V momenta e problem e edinstveno proseduren .Do 2 godini tova ograni4enie 6te otpadne/s iskllu4ena estestveno/

Ako vse pak tezi dovodi sa nedostat4ni , to mo6ete spokoino da zaobikolite zakona/tova e nezakono taka , 4e ne go pravete bez advokat// ,kakto se pravi tova ot vsi4ki 4.izi4eski i uredi4eski lisa koito ve4e izkupixa polovinata sela okolo moreto.
Za vaprosi go to
http://www.lex.bg/members/vassiliy
James-NY

Мнениеот donna » 21 Май 2004, 08:21

първо по сега действащата нормативна уредба -закона за чужденците ,постоянно жителство не съществува , чужденец може да получи разрешение за постоянно пребиваване
второ това че е постоянно пребиваване ,не винаги води до гражданство
трето дори и едно лице да придобие БГ гражданство в един по-късен момент това няма да санира сделка ,която според нашите закони е НИЩОЖНА
четвърто макар и постоянно пребиваващи това са чужденци и забраната за придобиване на земя за тях ВАЖИ

Чл. 25. Разрешение за постоянно пребиваване могат да получат чужденците:
1. от българска народност;
2. две години след сключването на граждански брак с български гражданин или с постоянно пребиваващ в страната чужденец;
3. малолетни и непълнолетни деца на български гражданин или на постоянно пребиваващ в страната чужденец, които не са встъпили в брак;
4. (изм., ДВ, бр. 42 от 2001 г.) родители на български гражданин, когато му осигуряват дължимата по закон издръжка, а в случаите на припознаване или осиновяване след изтичане на 3 години от припознаването или осиновяването;
5. пребивавали на законно основание без прекъсване на територията на страната през последните 5 години, като срокът за пребиваване, разрешен по чл. 24, ал. 1, т. 3, не се зачита;
6. инвестирали в страната над 250 000 щатски долара по законоустановения ред;
7. (нова, ДВ, бр. 42 от 2001 г.) които не са лица от български произход, родени на територията на Република България, изгубили са българското си гражданство по изселнически спогодби или по собствено желание и желаят трайно да се установят на територията на страната.
8. (нова, ДВ, бр. 37 от 2003 г.) които до 27 декември 1998 г. са влезли, пребивават или са родени на територията на Република България и чийто родител е сключил граждански брак с български гражданин.
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 15 Юни 2004, 21:59

открих много интересна статия в дайджест "СОБСТВЕНОСТ И ПРАВО " книжка 11 от 2000г. -"За възможността чужденец да придобива апартамент от етажната собственост " автор Йонка Цонева , който се интересува може да я прочете
donna
Старши потребител

Мнениеот младежа » 17 Юни 2004, 08:21

И какво научи от нея?
младежа

Мнениеот donna » 19 Юни 2004, 11:36

пуснала съм заглавието тук ,ако някой се интересува да я прочете , ако много те интересува и не можеш да я намериш прати адрес на имейла ,ще я снимама и ще ти я пратя
в интерес на истината статията не кореспондира с моето становище изразено тук , но е интересна и си струва да се прочете
donna
Старши потребител

Мнениеот йонка цонева » 30 Юни 2004, 08:38

Благодаря за оценката за статията ми. темата не ми е безразлично, защото дъщеря ми има сериозна връзка с чужденец и обмислят постоянното си местоживеене, което тя иска да е в България. статията е написана от юридическа гледна точка защото аз съм адвокат, но проблемите не са само юридически.donna2 написа:
>
> открих много интересна статия в дайджест "СОБСТВЕНОСТ И ПРАВО
> " книжка 11 от 2000г. -"За възможността чужденец да
> придобива апартамент от етажната собственост " автор Йонка
> Цонева , който се интересува може да я прочете
йонка цонева

Предишна

Назад към Имотни казуси