Здравейте, собственик съм на 1/2 къща с общи стълбищни площи, но отскоро моята част от къщата стои необитавана. Навремето като са строили къщата моите баба и дядо и на съседа е имало някаква устна договорка нашата страна да прегради маза на партера под стълбите, а по някое време когато се разделя тавана те да вземат няколко м2 повече.
Накратко имам маза под стълбите, която не използвам и понеже не обитавам жилището тя е празна. Преди 2 месеца съседа ми дойде при мен и ми каза, че мазата е и негова и ме помоли да я използва, а аз от своя страна се съгласих, тъй като тя е празна, а и аз не живея там както споменах... Въпросната маза фигурира в моя нотариален акт и е на мое име, но се зачудих дали след като съм му позволил да я използва може да ми заведе дело след 2-3 години, като упомене, че е ползвател от няколко години?
Имало ли е някаква абсолютна давност в която е можело да предевят някакви възражения или това може да се случи по всяко време?
Обмислям в близките няколко години да продам имота и това беше и причината поради, която нямах нищо напротив да се ползва и от него.
Много благодаря предварително на всички, които ще се включат. Поздрави.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 19:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съседа ми ползва мазата
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Съседа ми ползва мазата
Чл. 79. Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
Няма да Ви вземат мазата.
Ако Ви се занимава с тъпотии и имвате време за губене, дори може да подпишете договор с достоверна дата, че да има основание, на което се държи имота (различно от ползването).
Така никога не може нищо да стане.
Няма да Ви вземат мазата.
Ако Ви се занимава с тъпотии и имвате време за губене, дори може да подпишете договор с достоверна дата, че да има основание, на което се държи имота (различно от ползването).
Така никога не може нищо да стане.
- hristev
- Потребител
дали ти е взел МАЗАТА или МЕЗЕТО , уточни! Няма такова животно МАЗАТА. Към апартаментите обикновено има МАЗЕ. Така се и пише в Нот.актове, МАЗЕ
- todorst
- Потребител
Здравейте, благодаря за включването!
Законът за давността ми е ясен горе долу, но въпросът беше дали едно време като сме взели мазата е имало срок за възражение, които може да се поднови с ползването от страна на съседа ми.
Никой нищо не ми е взимал, а само обсъдихме, че уж и той има право да ползва мазето, което впрочем е прилижащо към апартамента на етаж 2. Къщата е на 2 етажа, като всеки има по 1 етаж и партера е разделен на 2 заедно с дворовете. А и аз незнам в неговия нотариален акт няма 2-3 м2 повече някъде като компенсация за мазата. Цял живот сме живели така и не са си позволявали да споменават нищо, но наскоро почина баба ми и сега започнаха да се озъртат. В крайна сметка може и да са прави и аз да имам една маза 3м2 повече. Притеснява ме след като обявя за продан след 2-3г. имота да не ми заведат дело и да ми стопират всичко.
Законът за давността ми е ясен горе долу, но въпросът беше дали едно време като сме взели мазата е имало срок за възражение, които може да се поднови с ползването от страна на съседа ми.
Никой нищо не ми е взимал, а само обсъдихме, че уж и той има право да ползва мазето, което впрочем е прилижащо към апартамента на етаж 2. Къщата е на 2 етажа, като всеки има по 1 етаж и партера е разделен на 2 заедно с дворовете. А и аз незнам в неговия нотариален акт няма 2-3 м2 повече някъде като компенсация за мазата. Цял живот сме живели така и не са си позволявали да споменават нищо, но наскоро почина баба ми и сега започнаха да се озъртат. В крайна сметка може и да са прави и аз да имам една маза 3м2 повече. Притеснява ме след като обявя за продан след 2-3г. имота да не ми заведат дело и да ми стопират всичко.
- georgikolev
- Младши потребител
Да уточня мазата цял живот е ползвана от нас и имам нотариален акт и се води към апартамента... Винаги е стояла заключена, но тъй като не живея там, а водомера ми е там и всеки месец трябва да влизат да отчитат водомера и я оставих отключена. Не след дълго съседа ми дойде при мен и ме помоли да си остави някакви вещи там, тъй като тя се намира срещу вратата му на партера... Обясни ми, че мазата е обща и едно време едва ли не сме я преградили и усвоили неправомерно пространството... Аз за да не влизам в пререкания се съгласих да използва мазата, като ми е ясно, че няма как да ми вземе мазата, но се зачудих ако ми заведе дело дали може да упомене, че ползва мазето 2-3години например и че половината е негово и тн...
- georgikolev
- Младши потребител
абе, тоя човек тугодум ли е. Няма такова животно МАЗАТА, има МАЗЕ! Даже по селски му казват ИЗБА или ХИЗБА . Искай в съда МАЗАТА, и да видим.
- todorst
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|