Пенсионер съм, но работя от три години във фирма за търговия и разнос на тютюневи изделия и пакетирани стоки на трудов договор. Чиновничка от фирмата в Бургас, ми иска копие от личната карта - разпоредено било от счетоводството в София-шапка на фирмата, а моята месторабота е клона в Бургас. На въпроса ми защо е необходимо,от кого е разпоредено и има ли заповед, отговора беше " Сменяли сме си личните карти, та затова" (?) Обясних и, че моята лична карта е издадена 2011година и е безсрочна, не съм я губил нито преиздавал и те би следвало да имат данните ми, на базата на които е изготвена заповедта ми за назначаване, както и последвалите такива.Последва леко гузно мълчание и помислих,че ме е разбрала. Но не, вчера пак и то доста настоятелно отново същата чиновничка ми поиска копие от Л.К., като театрално започна да рови в някакъв архив от досиета на служители с копия от лични карти, където в моето досие такова няма (?!) и едва ли не, вината за това е моя !?
Поради липса на адекватен отговор на моите въпроси, у мен се породи съмнението, че тази спешна необходимост от Л.К. на служителите в жестоката предизборна кампания в момента, не е много чистоплътна...и не желая моите лични данни да цъфнат в нечий предизборен актив. Още повече, след като веднъж са ги загубили(ако изобщо е вярно) как да разчитам, че ще ми опазят личните данни сега ? Пенсията ми е нищожна и тази работа ми е необходима да преживявам,което е и причина за споделените притеснения,но не мога да търпя унижението, да ме считат за феодално зависим... Моля за вашите мнения: прав ли съм, или жертва на житейска параноя, за което благодаря предварително.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Редно ли е да ми искат копие от личната карта без основание?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Редно ли е да ми искат копие от личната карта без основа
Според чл. 1, т. 1 от Наредба № 4 за документите, които са необходими за сключване на трудов договор, за сключване на трудов договор са необходими: 1. документ за самоличност, който се връща веднага.
- svegrigorov
- Потребител
Ако съм разбрал правилно, това означава, че те са ДЛЪЖНИ да имат данни от моята Л.К. и при деклариране от моя страна, че същата не е подменяна а безсрочна, изискването към мен е безпочвено и неоснователно , което и заявих на нстоятелната чиновничка ?
- mantaray
- Младши потребител
svegrigorov написа:Според чл. 1, т. 1 от Наредба № 4 за документите, които са необходими за сключване на трудов договор, за сключване на трудов договор са необходими: 1. документ за самоличност, който се връща веднага.
Пишете и сам не си четете написаното!
Питащият е казал:
mantaray написа:… работя от три години …
Тоест - сключването на ТД е в миналото!
mantaray написа:Ако съм разбрал правилно, това означава, че те са ДЛЪЖНИ да имат данни от моята Л.К. и при деклариране от моя страна, че същата не е подменяна а безсрочна, изискването към мен е безпочвено и неоснователно , което и заявих на нстоятелната чиновничка ?
За такива случаи си има текст в ЗЗЛД
Чл. 25г. (Нов - ДВ, бр. 17 от 2019 г.) Администратор или обработващ лични данни може да копира документ за самоличност, свидетелство за управление на моторно превозно средство или документ за пребиваване само ако това е предвидено със закон.
ЛК е за идентификация в момента.
Има и становище на КЗЛК по въпроса
Въпрос: Имат ли право работодателите да копират личните карти на работници/служители при възникване на трудово/служебно правоотношение?
Отговор: Не. Работодателят няма право да копира личната карта на работника/служителя, а само да запише данните от нея, след което трябва да я върне на притежателят й.
Въпрос: Имам ли право да откажа да бъде копирана личната ми карта?
Отговор: Да. Имате право да възразите пред администратора, че не желаете да бъде копирана Вашата лична карта, ако администраторът не Ви докаже наличието на правно основание в конкретния случай.
https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=423
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Благодаря, Guest 1 за изчерпателния, точен и надявам се законосъобразен отговор на моето питане, което ще е и моят отговор на напористите чиновничкки, чието кредо е - " наведени и нагъзени сме, а изправените ги мразим" Още веднъж благодаря и се радвам, че моето усещане за справедливост и законност е правна норма.Ако загубя - губа само ........ си живот на сиромах, който някакси съм свикнал да понассям, но печеля себе си, което е било и мото в живота ми.
- mantaray
- Младши потребител
Виждам, че има сърцати и съпричастни люде тук, та се сещам и за още нещо, което хич не ми изглежда нормално..,.,.Моят работодател на няколко пъти ни принуждава да попълваме молби за неплатен отпуск със задна дата, който не сме поискали и си работим нормално, а той си ни пласщс нормслно, макар и мниимално. Разбира се, същата тази чиновничка натиска да попълваме и подписваме тези"молби", и аз, за мой срам, съм подписал поне 3 броя, но с копията на Л.К. прекалиха...Бедноста е баща на всички пороци, но самоуважението е някакъв коректив си ...позволявам да мисля, или заблуждавам
- mantaray
- Младши потребител
mantaray написа:Моят работодател на няколко пъти ни принуждава да попълваме молби за неплатен отпуск със задна дата, който не сме поискали и си работим нормално, а той си ни плаща нормално, макар и минимално.
Тук работата „мирише“ на сигнал в Инспекция по труда и/или смяна на работодател!
Но не работодателя е виновен - те пробват - а работниците, че сте съгласни!
Самото принуждаване, за ползване на неплатен отпуск е достатъчно за ...
Чл. 327. Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
11. работодателят е предоставил неплатен отпуск на работника или служителя без негово съгласие;
А тези заявления (молби няма отдавна) със задна дата - това си е попълване на документ с невярно съдържание.
- guest1
- Активен потребител
Точно това и казах на същата чиновничка, която разнася заявленията за подпис от "отпускарите" - документ с невярно съдържание, но съм САМ - "сичкото друго" колеги приемат безропотно тази криминална практика, та и за това се усъмних, че искат Л.К. за нещо нередно - я, някакъв фалшив инициативен предизборен к-т, или подобна незконна девиация...Мирише ми на пенсионерска оскъдица като алтернатива, но повече ме тормози безсилието да се противопоставя реално на такава арогантна наглост! Да, изглежда бедните са си виновни като не искат да "ядат пасти ", когато хляба не достига. Miserum est miseris insultaare.- това никога няма да схванат "назначените" чорбаджии, чието охолство се основава на кражби и измами, но май 80% от народонаселението го възприема за нормално...
- mantaray
- Младши потребител
Благодарение на консултацията с Guest1, мерака да имат копие на Л.К. отпадна, но пък изведнъж заискаха документ от банката-издател на дебитната ми карта, при положение, че имат нужните реквизити - при постъпването ми на работа - близо година плащаха заплатата по банков път, след което в пликове та досега, чиято пък сума не съответства на тази за която се разписваме на хвърчащи листове сегиз-тогиз...Обяснение защо това е необходимо, разбира се, Няма ?! Има додатки и изтървани реплики от по-стари колеги, че това е нищо в сравнение с това, което е ставало и става, без да знам...Явно са сериозно "чадъросани" от местните институции за да си позволяват тъпа и нахална "феодалщина", която пък е сиптоматична за едни определени политически сили, които осигуряват чадъра, а сега търсят отплата...Може и да греша, но на такива мисли ме навеждат странно немотивираните изисквания на ръководството да развяват лични данни в предизборната и нечестна суматоха...
- mantaray
- Младши потребител
mantaray написа:… изведнъж заискаха документ от банката-издател на дебитната ми карта ...
Спокойно - става дума за стандартна служебна бележка. Съдържанието ѝ е приблизително следното:
„Потвърждаваме, че (три имена, ЕГН) е клиент на (име на банката) и е титуляр на следните сметки.”
После следва списък с вашите сметки - IBAN, BIC и валута.
Добре е, да се посочи само една сметка, защото някои чиновници се затрудняват, когато са две или повече.
- guest1
- Активен потребител
Да, така е, знам текста на служебната бележка, но те я имат и то на два пъти; при постъпването на работа и отново миналата година, когато ползвах болнични след операция и дълго мотаха преводите от НОИ и я поискаха отново , а и освен това плащат в брой ? Явно ювелирно счетоводство с немски порядък...където се въргалят лични документи и весело летят "калинки" , които даже не ти дават смислено обяснение защо искат нещо...Credo quia absurdum est. Очаквам да ми поискат и свидетелство за църковен брак или смъртен акт, но такива още нямам Матей 7:6-13
- mantaray
- Младши потребител
Всички въпроси трябва да влязат в сила веднага след пенсионирането ви. Съгласно разпоредбите на закона, моля, подгответе пълни документиgeometry dash. Тази тема е интересна, тъй като всеки научава повече за закона за правата на всеки.
- regionlicense
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|