начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Редно ли е да ми искат копие от личната карта без основание?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Редно ли е да ми искат копие от личната карта без основание?

Мнениеот mantaray » 08 Сеп 2022, 10:52

Пенсионер съм, но работя от три години във фирма за търговия и разнос на тютюневи изделия и пакетирани стоки на трудов договор. Чиновничка от фирмата в Бургас, ми иска копие от личната карта - разпоредено било от счетоводството в София-шапка на фирмата, а моята месторабота е клона в Бургас. На въпроса ми защо е необходимо,от кого е разпоредено и има ли заповед, отговора беше " Сменяли сме си личните карти, та затова" (?) Обясних и, че моята лична карта е издадена 2011година и е безсрочна, не съм я губил нито преиздавал и те би следвало да имат данните ми, на базата на които е изготвена заповедта ми за назначаване, както и последвалите такива.Последва леко гузно мълчание и помислих,че ме е разбрала. Но не, вчера пак и то доста настоятелно отново същата чиновничка ми поиска копие от Л.К., като театрално започна да рови в някакъв архив от досиета на служители с копия от лични карти, където в моето досие такова няма (?!) и едва ли не, вината за това е моя !?
Поради липса на адекватен отговор на моите въпроси, у мен се породи съмнението, че тази спешна необходимост от Л.К. на служителите в жестоката предизборна кампания в момента, не е много чистоплътна...и не желая моите лични данни да цъфнат в нечий предизборен актив. Още повече, след като веднъж са ги загубили(ако изобщо е вярно) как да разчитам, че ще ми опазят личните данни сега ? Пенсията ми е нищожна и тази работа ми е необходима да преживявам,което е и причина за споделените притеснения,но не мога да търпя унижението, да ме считат за феодално зависим... Моля за вашите мнения: прав ли съм, или жертва на житейска параноя, за което благодаря предварително.
mantaray
Младши потребител

Re: Редно ли е да ми искат копие от личната карта без основа

Мнениеот svegrigorov » 08 Сеп 2022, 10:59

Според чл. 1, т. 1 от Наредба № 4 за документите, които са необходими за сключване на трудов договор, за сключване на трудов договор са необходими: 1. документ за самоличност, който се връща веднага.
svegrigorov
Потребител

Мнениеот mantaray » 08 Сеп 2022, 11:48

Ако съм разбрал правилно, това означава, че те са ДЛЪЖНИ да имат данни от моята Л.К. и при деклариране от моя страна, че същата не е подменяна а безсрочна, изискването към мен е безпочвено и неоснователно , което и заявих на нстоятелната чиновничка ?
mantaray
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 08 Сеп 2022, 13:07

svegrigorov написа:Според чл. 1, т. 1 от Наредба № 4 за документите, които са необходими за сключване на трудов договор, за сключване на трудов договор са необходими: 1. документ за самоличност, който се връща веднага.

Пишете и сам не си четете написаното!

Питащият е казал:
mantaray написа:… работя от три години …

Тоест - сключването на ТД е в миналото!

mantaray написа:Ако съм разбрал правилно, това означава, че те са ДЛЪЖНИ да имат данни от моята Л.К. и при деклариране от моя страна, че същата не е подменяна а безсрочна, изискването към мен е безпочвено и неоснователно , което и заявих на нстоятелната чиновничка ?

За такива случаи си има текст в ЗЗЛД
Чл. 25г. (Нов - ДВ, бр. 17 от 2019 г.) Администратор или обработващ лични данни може да копира документ за самоличност, свидетелство за управление на моторно превозно средство или документ за пребиваване само ако това е предвидено със закон.

ЛК е за идентификация в момента.
Има и становище на КЗЛК по въпроса
Въпрос: Имат ли право работодателите да копират личните карти на работници/служители при възникване на трудово/служебно правоотношение?
Отговор: Не. Работодателят няма право да копира личната карта на работника/служителя, а само да запише данните от нея, след което трябва да я върне на притежателят й.

Въпрос: Имам ли право да откажа да бъде копирана личната ми карта?
Отговор: Да. Имате право да възразите пред администратора, че не желаете да бъде копирана Вашата лична карта, ако администраторът не Ви докаже наличието на правно основание в конкретния случай.
https://www.cpdp.bg/?p=element&aid=423
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот mantaray » 08 Сеп 2022, 13:53

Благодаря, Guest 1 за изчерпателния, точен и надявам се законосъобразен отговор на моето питане, което ще е и моят отговор на напористите чиновничкки, чието кредо е - " наведени и нагъзени сме, а изправените ги мразим" Още веднъж благодаря и се радвам, че моето усещане за справедливост и законност е правна норма.Ако загубя - губа само ........ си живот на сиромах, който някакси съм свикнал да понассям, но печеля себе си, което е било и мото в живота ми.
mantaray
Младши потребител

Мнениеот mantaray » 08 Сеп 2022, 14:09

Виждам, че има сърцати и съпричастни люде тук, та се сещам и за още нещо, което хич не ми изглежда нормално..,.,.Моят работодател на няколко пъти ни принуждава да попълваме молби за неплатен отпуск със задна дата, който не сме поискали и си работим нормално, а той си ни пласщс нормслно, макар и мниимално. Разбира се, същата тази чиновничка натиска да попълваме и подписваме тези"молби", и аз, за мой срам, съм подписал поне 3 броя, но с копията на Л.К. прекалиха...Бедноста е баща на всички пороци, но самоуважението е някакъв коректив си ...позволявам да мисля, или заблуждавам :oops:
mantaray
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 08 Сеп 2022, 19:45

mantaray написа:Моят работодател на няколко пъти ни принуждава да попълваме молби за неплатен отпуск със задна дата, който не сме поискали и си работим нормално, а той си ни плаща нормално, макар и минимално.

Тук работата „мирише“ на сигнал в Инспекция по труда и/или смяна на работодател!
Но не работодателя е виновен - те пробват - а работниците, че сте съгласни!
Самото принуждаване, за ползване на неплатен отпуск е достатъчно за ...
Чл. 327. Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
11. работодателят е предоставил неплатен отпуск на работника или служителя без негово съгласие;

А тези заявления (молби няма отдавна) със задна дата - това си е попълване на документ с невярно съдържание.

guest1
Активен потребител

Мнениеот mantaray » 08 Сеп 2022, 21:12

Точно това и казах на същата чиновничка, която разнася заявленията за подпис от "отпускарите" - документ с невярно съдържание, но съм САМ - "сичкото друго" колеги приемат безропотно тази криминална практика, та и за това се усъмних, че искат Л.К. за нещо нередно - я, някакъв фалшив инициативен предизборен к-т, или подобна незконна девиация...Мирише ми на пенсионерска оскъдица като алтернатива, но повече ме тормози безсилието да се противопоставя реално на такава арогантна наглост! :x Да, изглежда бедните са си виновни като не искат да "ядат пасти ", когато хляба не достига. :roll: Miserum est miseris insultaare.- това никога няма да схванат "назначените" чорбаджии, чието охолство се основава на кражби и измами, но май 80% от народонаселението го възприема за нормално... :(
mantaray
Младши потребител

Мнениеот mantaray » 15 Сеп 2022, 12:31

Благодарение на консултацията с Guest1, мерака да имат копие на Л.К. отпадна, но пък изведнъж заискаха документ от банката-издател на дебитната ми карта, при положение, че имат нужните реквизити - при постъпването ми на работа - близо година плащаха заплатата по банков път, след което в пликове та досега, чиято пък сума не съответства на тази за която се разписваме на хвърчащи листове сегиз-тогиз...Обяснение защо това е необходимо, разбира се, Няма ?! Има додатки и изтървани реплики от по-стари колеги, че това е нищо в сравнение с това, което е ставало и става, без да знам...Явно са сериозно "чадъросани" от местните институции за да си позволяват тъпа и нахална "феодалщина", която пък е сиптоматична за едни определени политически сили, които осигуряват чадъра, а сега търсят отплата...Може и да греша, но на такива мисли ме навеждат странно немотивираните изисквания на ръководството да развяват лични данни в предизборната и нечестна суматоха...
mantaray
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 15 Сеп 2022, 13:21

mantaray написа:… изведнъж заискаха документ от банката-издател на дебитната ми карта ...

Спокойно - става дума за стандартна служебна бележка. Съдържанието ѝ е приблизително следното:

„Потвърждаваме, че (три имена, ЕГН) е клиент на (име на банката) и е титуляр на следните сметки.”
После следва списък с вашите сметки - IBAN, BIC и валута.
Добре е, да се посочи само една сметка, защото някои чиновници се затрудняват, когато са две или повече.

guest1
Активен потребител

Мнениеот mantaray » 15 Сеп 2022, 16:53

Да, така е, знам текста на служебната бележка, но те я имат и то на два пъти; при постъпването на работа и отново миналата година, когато ползвах болнични след операция и дълго мотаха преводите от НОИ и я поискаха отново ;-), а и освен това плащат в брой ? Явно ювелирно счетоводство с немски порядък...където се въргалят лични документи и весело летят "калинки" :roll: , които даже не ти дават смислено обяснение защо искат нещо...Credo quia absurdum est. :mrgreen: Очаквам да ми поискат и свидетелство за църковен брак 8) или смъртен акт, но такива още нямам :!: Матей 7:6-13 :(
mantaray
Младши потребител

Мнениеот regionlicense » 27 Сеп 2023, 11:06

Всички въпроси трябва да влязат в сила веднага след пенсионирането ви. Съгласно разпоредбите на закона, моля, подгответе пълни документиgeometry dash. Тази тема е интересна, тъй като всеки научава повече за закона за правата на всеки.
regionlicense
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ