Здравейте,
В две сгради етажна собственост, където аз и майка ми имаме апартаменти, са взети решения в противоречие със разпоредбите на ЗУЕС.
В единия блок, в противоречие с Чл. 48. ал. 3, за ремонт на покрива е прието сумата да бъде разпределена поравно, а не съразмерно с притежаваните идеални части от общите части на сградата. Във въпросния блок има три вида апартаменти – гарсониери, двустайни и тристайни.
В другия блок, в противоречие с чл. 51, ал. 2 от ЗУЕС е прието да се плаща за чистачка и от собственик, ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година.
Какъв е реда за искане на отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание?
В ЗУЕС пише:
„Чл. 40. (2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Молбата се подава пред районния съд по местонахождението на етажната собственост в 30-дневен срок от получаването на решението по реда на чл. 16, ал. 7.
…
Чл. 42. (1) Молбата се разглежда по реда на Гражданския процесуален кодекс.”
Дело ли трябва да се води? Ако да - възможно ли е да се изиска отмяна на решението например чрез жалба до Общината или по друг начин?
В блока, където е взето решение за ремонт на покрива всички да платят поравно, ме мотаят и не ми дават копие от протокола – нямало такава практика там, за какво ми бил този протокол, били решили това, което са ми казали – да се дели поравно…
И да се позова на чл. 16, ал. 7 от ЗУЕС, тях ЗУЕС оказа се, че не ги интересува. Информирах ги, че според ЗУЕС разходите за ремонт се делят съразмерно с притежаваните идеални части от общите части на сградата, но те, въпреки че бяха информирани, решили да се дели поравно…
Чрез коя инстанция мога да изискам въпросния протокол с решението на ОС?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 17:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отмяна на решения в противоречие със разпоредбите на ЗУЕС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отмяна на решения в противоречие със разпоредбите на ЗУЕ
Пуснете си едно производство по чл.40 ЗУЕС, като в заседанието изискайте по чл.190 ГПК да представи протокола от събранието.
Ангажирайте си адвокат. Делата по чл.40 ЗУЕС се печелят почти винаги и уважаемия съд ще ви присъди и разноски.
Ангажирайте си адвокат. Делата по чл.40 ЗУЕС се печелят почти винаги и уважаемия съд ще ви присъди и разноски.
- atanasov_law
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|