начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Съкредитоискател

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкредитоискател

Мнениеот sokolov2829 » 15 Окт 2020, 10:37

Здравейте,

Имам следният казус и търся някакво мнение от човек запознат с материята.
Преди година станах съкредитоискател на един приятел, съответно той успешно обезпечи кредита докато не дойде пандемията и от този момент нататък доходите му спаднаха неимоверно. Подписахме анекс, с който не беше длъжен да плаща по време на епидемичната обстановка.
Октомври месец му беше първата вноска и мисля, че до момента не е платена, мен ме потърсиха само да ме уведомят, че не мога да се свържат с него, тъй като “утре е деня на вноската”. Оттам нататък нито са ме търсили, нито са отправяли някакви запитвания към мен.

Добре запознат съм, че би трябвало малка тежест от кредита да падне върху мен, но как се процедира. В същото време въпросният човек(Кредитоискателя) има превод на заплата в друга банка.

Някой може ли да ми каже какви са стъпките и т.н, ще се отрази ли това върху мойто ЦКР, предвид факта, че ако ме потърсят аз от една страна имам възможност да плащам вноските, но до момента не са го направили.

Благодаря предварително !
sokolov2829
Нов потребител

Re: Съкредитоискател

Мнениеот stanilaatanasova » 15 Окт 2020, 11:43

Добър ден!

На първо място моят съвет е да прочете договора, който сте подписал и от който би следвало да имате екземпляр. В него са разписани отговорностите и санкциите при забава на плащането на месечната вноска. Ако договорът в сключен с банка, същата има право при забава в плащанията на определен брой месчни вноски да обяви кредита за предрочно изискуем.
stanilaatanasova
Нов потребител

Мнениеот sokolov2829 » 15 Окт 2020, 11:46

Здравейте, да предоставен ми е копие от договора, но не е ли редно след като не е платена вноската да ме потърсят и мен ?
sokolov2829
Нов потребител

Мнениеот stanilaatanasova » 15 Окт 2020, 12:11

Не мога да ви отговоря. Не зная за каквъв вид договор за заем става въпрос, а и е възможно вашият приятел да е платил вноската, щом като не са ви търсили повече. Но ако сте се задължил солидарно с него, отговаряте за размера на целия дълг. Можете да се свържете с кредитната институция или да отидете до техен офис и да запитате относно облужването и редовността на кредита.
stanilaatanasova
Нов потребител

Мнениеот sokolov2829 » 15 Окт 2020, 12:41

Да, възможно е и това, което казвате - вноската да е платена.

Просто ми звъннаха на 9-ти с цел да ни информират, че на следващият ден е падежната дата, тъй като не са успели да се свържат с кредитоискателя и оттогава не са ме търсили. 3-4 дена по-късно отидох и направих справка в клон на банката и ми казаха, че до момента не е постъпила сума, но и до този момент не са се свързали с мен, с цел да ме кнформират било то, че вноската не е платена или, че трябва аз да я платя. Кредита е стандартен потребителски.
sokolov2829
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 15 Окт 2020, 14:40

sokolov2829 написа:Да, възможно е и това, което казвате - вноската да е платена.

Просто ми звъннаха на 9-ти с цел да ни информират, че на следващият ден е падежната дата, тъй като не са успели да се свържат с кредитоискателя и оттогава не са ме търсили. 3-4 дена по-късно отидох и направих справка в клон на банката и ми казаха, че до момента не е постъпила сума, но и до този момент не са се свързали с мен, с цел да ме кнформират било то, че вноската не е платена или, че трябва аз да я платя. Кредита е стандартен потребителски.

Явно вноска не е направена, но може да са се свързали с кредитополучателя. При което - той да ги е успокоил, че скоро ще плати. Забавяне от няколко дни не прави вноската просрочена.
Даже знам банка, която отпуска служебно - вътрешен кредит, за да ѝ излезе счетоводството по основния.
Потърсете приятеля си и уточнете нещата.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот sokolov2829 » 15 Окт 2020, 15:43

Да, със сигурност са се свързали с него и той им е обяснил как стоят нещата, че по възможност ще плати в най-кратък срок. Идеята ми е, че няма как от утре без да са ме потърсили да ми кажат дължиш Х лева, съдим те или нещо от този сорт.
sokolov2829
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 15 Окт 2020, 19:14

sokolov2829 написа:Идеята ми е, че няма как от утре без да са ме потърсили да ми кажат дължиш Х лева, съдим те или нещо от този сорт.

Спокойно - нещата не са чак толкива,страшни!
Даже и да се стигне до принудителни мерки - няма да са крайности. Банките не са луди - те само си търсят парите.
Преди време имаше случай - 7-8 просрочени вноски. Когато нещата се нормализираха - ит банката казаха на кредитополучателя:
„Явно този погасителен план не Ви устройва. Заповядайте да предоговорим нещата. По-дълъг срок, но по-малки вноски!”
Никой няма интерес от конфронтация!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ