начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Съдебна делба на магазин

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебна делба на магазин

Мнениеот Съдружник » 14 Яну 2004, 23:01

Здравейте! Тук се третират много интересни теми и се дават компетентни отговори.
Дано помогнете и на мен.
Собственик съм на 2/3 ид. части магазин, а съдружникът ми има 1/3. Имотът е закупен като частни лица и е практически неделим. Напоследък обаче отношенията ни се влошиха и се налага съдебна делба. Моля, обяснете ми каква е точно процедурата, защото ми дават различни съвети. Да правя ли съдебна делба и какво ме очаква след това - в смисъл ще мога ли да придобия целия магазин и какво ще се наложи да плащам?
Предварително огромно благодаря на всеки, който ми отговори!
Съдружник

Re: Съдебна делба на магазин

Мнениеот ДИ » 15 Яну 2004, 11:12

Въпросът Ви изисква подробен отговор, но оз ще се опитам да ви отговоря на кратко. Съдебната делба има две фази. При първата се допуска делбата като се конкретизира между кои лица и за кой имот. Решението на съда подлежи на въззивно и касационно обжалване. В случай на касационно обжалване могат да изминат 3 или4 години до влизане в сила на съдебното решение по първата фаза. След като същото влезе в сила започва втората, която има за цел да се извърши подялбата на имота. В първото по делото заседание се предявяват претенциите за сметки и претенциите за възлагане на делбения имот. Втората фаза може да завърши с възлагане на имота на един от съделителите или с изнасяне на имота на публична продан. Доколкото разбрах, във Вашия случай, тъй като имота е неделим е голяма вероятността да се стигне именно до публична продан. Най- общо при публичната продан ще получите по ниска цена за вашите 2/3 ид.ч., отколкото при продажба. Пояснявам, че производството "съдебна делба" е скъпо произвоство - задължително ще имате техническа експертиза, която да оцени недвижимия имот и да постанови дали същия може да бъде поделен или не, която може да се оспори от ответната страна и да се стигне до тройна. Възможно е да имате разходи по експертизи и във връзка с претенции по сметки и т. н.
Съветвам Ви да се обърнете към правоспособен адвокат. В моята практика съм имала случаи, при които страните за да си спестят разходи за адвокатска защита се защитават сами в делбения процес и едва при свършен факт - когато имота е изнесен на публична продан решават да потърсят адвокатско съдействие.
ДИ

Назад към Семейни казуси