начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Въпрос за обжалване на Наказателно постановление

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за обжалване на Наказателно постановление

Мнениеот justice377 » 25 Окт 2019, 02:50

Здравейте! Имам въпрос на който не можах да намеря отговор никъде другаде за това се обръщам към вас с надеждата да ми отговорите. В момента чакам решение на районен съд след подаване на жалба от моя страна по повод неправомерно написан АУАН и в последствие издадено Наказателно постановление проблема е, че няколко дни след съставянето на акта ми бива написан втори АУАН за управляване на МПС спряно от движение в последствие от приложените мерки при първия акт. Въпроса ми е ако евентуално първото наказателно постановление бъде отменено това означава ли, че и второто ще отпадне понеже при писането на жалбата не счетох за нужно да пиша втора и да има още едно дело за второто наказателно постановление а вмъкнах в една жалба че то е в последствие от първото което обжалвам. Моля ви за съвет и мнение по казуса ми защото аз считам че би било парадокс второто Наказателно постановление да не бъде отменено ако съда приеме за неправомерно написано първото и ако е така то второто би трябвало автоматично да отпадне защото фактически не е бил спрян автомобила от движение или технически неизправен.

Благодаря предварително.
justice377
Нов потребител

Re: Въпрос за обжалване на Наказателно постановление

Мнениеот doondie » 25 Окт 2019, 09:58

Здрасти,

Минало ли е делото вече? Трябвало е според мен да обжалваш и двете постановления. Реално второто е влязло вече в сила, ако не е обжалвано, без значение дали е законосъобразно или не. Ако все още случайно не е минала седмицата за обжалване на второто НП, то моят съвет е да го направиш веднага.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот bliznaci1986 » 25 Окт 2019, 10:06

То от така написаното се установява, че по втория АУАН няма издадено НП.
bliznaci1986
Младши потребител

Мнениеот doondie » 25 Окт 2019, 10:21

bliznaci1986 написа:То от така написаното се установява, че по втория АУАН няма издадено НП.
Действително не е споменато изрично, като прочетох отново, но аз приех, че има издадено и второ НП, тъй като вторият акт е написан „няколко дни” след първия.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот justice377 » 25 Окт 2019, 13:58

Отдавна мина седмицата за обжалване на второто НП, делото също мина и чакам решение на съда. Но в жалбата съм споменал, че второто е в резултат на първото и съм написал номер на наказателното постановление както и от кой е съставен АУАН. Притеснява ме, че когато направя справка в системата на КАТ ми излиза само второто НП възможно ли е да е влязло в сила и при положение, че е споменато в жалбата за него? На делото бях концентриран повече в първото НП но все пак отново подчертах ситуацията с второто.
justice377
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 26 Окт 2019, 01:39

justice377 написа:... проблема е, че няколко дни след съставянето на акта ми бива написан втори АУАН за управляване на МПС спряно от движение в последствие от приложените мерки при първия акт.

„МПС спряно от движение“ предполага отнемане на табелите с регистрационен номер. В случая сте си виновен, защото въпреки това, вие сте управлявали въпросното МПС.
Чл. 172. (6) Подадената жалба не спира изпълнението на приложената административна мярка.
Закон за движението по пътищата

Макар, че
Чл. 64. Влизат в сила наказателните постановления, които:
а) не подлежат на обжалване;
б) не са били обжалвани в законния срок;
в) са били обжалвани, но са били потвърдени или изменени от съда.
Закон за административните нарушения и наказания
jhoro
Активен потребител

Мнениеот justice377 » 26 Окт 2019, 03:50

jhoro написа:
justice377 написа:... проблема е, че няколко дни след съставянето на акта ми бива написан втори АУАН за управляване на МПС спряно от движение в последствие от приложените мерки при първия акт.

„МПС спряно от движение“ предполага отнемане на табелите с регистрационен номер. В случая сте си виновен, защото въпреки това, вие сте управлявали въпросното МПС.
Чл. 172. (6) Подадената жалба не спира изпълнението на приложената административна мярка.
Закон за движението по пътищата

Макар, че
Чл. 64. Влизат в сила наказателните постановления, които:
а) не подлежат на обжалване;
б) не са били обжалвани в законния срок;
в) са били обжалвани, но са били потвърдени или изменени от съда.
Закон за административните нарушения и наказания

Благодаря за отговора, но без да се обиждате в мнението ви виждам едно хаотично цитиране на закони и нищо конкретно.
Нека обобщим ситуацията - табелите не са ми отнемани ( не винаги се налага такава мярка) единствено талона на автомобила и контролния син талон и не бях уведомен за спирането от движение на автомобила, като има допуснати процедурни грешки за които не искам да изпадам в повече подробности за тях. И ако бъде отменено първото НП то следователно при съставянето на втория АУАН автомобила ми е бил технически изправен и в движение и не мисля че би трябвало да се налага административно наказание. В жалбата към НП номер 1 съм написал да се разгледа и НП номер 2 което е в следствие от първото НП посочил съм номер на второто НП и кой е съставил АУАН. Не съм наясно дали могат да се обжалват две НП в една жалба така, че ако може някой по запознат да ми разясни. Също така ако евентуално няма какво повече да се направи със второто НП и се наложи да го платя, дали може със решението на районния съд да заведа дело по ЗОДОВ за връщане на парите платени за погасяване на НП номер 2?

И искам да благодаря за отзивчивостта форума е супер!
justice377
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ