начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Може ли да ми бъде поискана чужда лична карта?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли да ми бъде поискана чужда лична карта?

Мнениеот ico_kirchev » 03 Апр 2018, 17:51

Здравейте,
При подаване на документи в Агенция за социално подпомагане във връзка с получаване на помощ за болен неподвижен човек и при представяне от моя страна на нотариално заверено пълномощно и моя лична карта ми бе поискано от държавния служител да представя и личната карта на упълномощителя. Има ли право някой да изисква от мен да нося чужди лични документи? Не е ли именно затова нотариално завереното пълномощно?
Служителят отказа да приеме документите без представянето на личната карта - какво може да се направи в случая?
Благодаря предварително за отговорите!
ico_kirchev
Нов потребител

Re: Може ли да ми бъде поискана чужда лична карта?

Мнениеот doondie » 03 Апр 2018, 18:17

Оплака ли се на началника му? Ако данните на лицето са предоставени, тогава не виждам основание да искат личен документ, при положение че имаш пълномощно, което върши точно това - дава ти възможност да представляваш упълномощителя.

Ако ти се занимава и просто за лично удовлетворение, можеш и жалба в полицията да пуснеш за подстрекаване към извършване на престъпление. Звучи смешно и не че нещо ще направят, но поне въпросният служител ще разбере, че не може да те разиграва като малоумен.
Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Никой няма право да дава или приема в залог, както и да използва или преотстъпва български личен документ на друго лице.

Иначе нямаш ли ксерокопие на въпросната лична карта с "Вярно с оригинала"?
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Re: Може ли да ми бъде поискана чужда лична карта?

Мнениеот ico_kirchev » 04 Апр 2018, 08:37

Ксерокопие нямах, но и изобщо не ми хрумна, че може да ми искат личната карта ...
Благодаря за отговора и особено за цитата от члена ... всъщност от НК или закона за личните документи е това? ... - споко - ще го намеря ...
Честно казано не ми се занимаваше, но май ще се опитам поне яда да си изкарам на тия в администрациите ... :twisted:
ico_kirchev
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ