начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Глоби на газо-енергийни дружества

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Глоби на газо-енергийни дружества

Мнениеот merykey » 07 Мар 2018, 13:23

Здравейте на газ сме повече от 10 години и такова чудо, не ни се бе случвало. На 28.02.2018г, бях уведомена по телефона, че газоподаването към имота ми е спряно, поради манипулиране на газомера ( до този момент идея си нямах какво е това). На 01.03.2018 отидох в газовото дружество, където ми заявиха, че трябва да платя 146 лв. такса ( 120 за нов газомер и 26 такса включване) ако искам пак да ползвам газ. Обясних им, че аз нямам вина ако някой е повредил газомера, тъй като те стоя ниско долу на улицата и няма как да съм му пазач. Много често се е случвало, на съседи да се поврежда при паркиране на автомобил или от малките гаменчета разхождащи се в късните часове на деня. от там заявиха, че не ги интересува , аз съм го била повредила не били те и за да има пак газ трябва да платя. Въпреки, че вината не е в мен заплатих съответната сума, тъй като посред зима с две деца без топла вода и готварска печка ( само това ни е на газ) е невъзможно. При смяната на газомера,поисках да ми оставят стария, след като аз плащам новия, но ми бе отказано.
От както сме газифицирани плащаме сметки между 7 и 40 лева. В зависимост от сезона и колко сме я ползвали. Днес обаче ми пристига фактура за 302 лева, служебно начислена поради , както те се изразиха, кражба на газ. И ако не платя в срок, после пак трябвало да плащам такси.
Твърдо съм решена да ги съдя, тъй като за мен това е незаконно и възползвайки се от ситуацията искат буквално да ме ограбят.
Моля дайте ми съвет да платя ли сметката и тогава да подам жалба в съда или директно да подам жалбата.
И някой би ли ми препоръчал добър адвокат занимаващ се с подобни въпроси.
Предварително благодаря на отзовалите се :)
merykey
Нов потребител

Re: Глоби на газо-енергийни дружества

Мнениеот doondie » 08 Мар 2018, 01:24

Ама че гнусна постъпка - да те рекетират посред зима! Кой е доставчикът?

Не мога да препоръчам адвокат. Само мога да изкажа мнение.

По отношение на плащането на сметката - не я плащай, а подай възражение до търговеца. Ако ти спре газта, тогава плати сметката, за да не оставате отново без топла вода. Имай предвид, че немалко ВиК и прочие доставчици на комунални услуги са осъдени (често след несъобразяване с препоръки на КЗП) да променят общите си условия така, че да не задължават клиентите си да плащат оспорени сметки, докато трае оспорването.

По отношение на кражбата на газ - на първо място, тя е недоказана. На второ място, правилно отбелязваш, че не си пазач на съоръженията. В този смисъл има не едно и две дела между енерго дружества и потребители, обвинени в кражба на ток чрез манипулиране на електромерите им. Основният мотив за отхвърляне на претенциите на ЕРП-тата е, че кражбата/манипулацията не е доказано извършена от абоната, тъй като електромерът не е в имота му. Дори самото констатиране на манипулацията би следвало да се извърши в присъствието на полицейски служител.

Конкретно за твоя случай - документи във връзка с въпросната кражба виждала ли си? Например протоколи и прочие от страна на доставчика и/или полицията? При положение че инсталацията не е твоя собственост, нито е в дома ти, а на улицата, на какво основание искат от теб да заплащаш подмяната на газомера? Разбирам да не ти оставят стария, но без независима констатация за манипулиране на уреда как точно ще докажат, че хем е манипулиран, хем конкретно от теб?

Според мен имаш основание да ги съдиш за възстановяване на недължимите суми - за нов измервателен уред, за такса за повторно включване, както и в последствие за „глобата” за предполагаемата кражба. Обезщетение е малко вероятно да получиш - евентуално някакви жълти стотинки, понеже в това отношение българският съд е доста стерилен. На всичкото отгоре трябва да искаш възможно най-малко, за да не трябва ти да плащаш после част от разноските.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Re: Глоби на газо-енергийни дружества

Мнениеот merykey » 10 Мар 2018, 13:24

Благодаря за бързия отговор и съжалявам, че аз отговарям със закъснение. Става въпрос за Газо-енергийно дружество Елин Пелин ЕООД.
Абсолютни нагли и безочливи. Свекър ми е ходил да провери какво се случва и те са го измамили да подпише, че на 28.02 е присъствал на проверката, под претекст, че подписва да не ни спират газта докато се изясни случая. Твърдо съм решила да не оставям нещата така и да си търся правата до край,
merykey
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ