Имам следното питане:
В какъв срок трябва да се плати НП, издадено от отдел "Митници" за акцизни стоки. Има ли лихва на тази сума? Може ли плащането да бъде разсрочено и какъв е начина?
Благодаря ви авансово за пояснението!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 08:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давностни срокове при НП
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Давностни срокове при НП
Какво е наложеното наказание - имуществена санкция или глоба? Колкото и глупаво да звучи, видът на наказанието е от значение за начисляването на лихвите, защото ВАС е излязъл с тълкувателно решение, че макар и да не се дължат лихви върху глобите, такива лихви се дължат за имуществените санкции. Сигурно има вариант да бъде разсрочено плащането, но най-добре е да говорите с митническите органи за това.
- bvoykov
- Потребител
bvoykov написа:Какво е наложеното наказание - имуществена санкция или глоба? Колкото и глупаво да звучи, видът на наказанието е от значение за начисляването на лихвите, защото ВАС е излязъл с тълкувателно решение, че макар и да не се дължат лихви върху глобите, такива лихви се дължат за имуществените санкции. Сигурно има вариант да бъде разсрочено плащането, но най-добре е да говорите с митничес ките органи за това.
Благодаря за отговора!
Става въпрос за глоба. Ако трябва да говоря с митническите органи, как да се добера до тях? Какъв е пътя? Да разбирам ли, че няма лихви? В какъв срок трябва да се издължа? Не искам да ме дадат за събиране на сумата на рекетьорите с 3-те букви, че тогава ще ми излезе солено. И без това сумата е голяма.......
- Gacony
- Младши потребител
Gacony написа:bvoykov написа:Какво е наложеното наказание - имуществена санкция или глоба? Колкото и глупаво да звучи, видът на наказанието е от значение за начисляването на лихвите, защото ВАС е излязъл с тълкувателно решение, че макар и да не се дължат лихви върху глобите, такива лихви се дължат за имуществените санкции. Сигурно има вариант да бъде разсрочено плащането, но най-добре е да говорите с митничес ките органи за това.
Благодаря за отговора!
Става въпрос за глоба. Ако трябва да говоря с митническите органи, как да се добера до тях? Какъв е пътя? Да разбирам ли, че няма лихви? В какъв срок трябва да се издължа? Не искам да ме дадат за събиране на сумата на рекетьорите с 3-те букви, че тогава ще ми излезе солено. И без това сумата е голяма.......
Лихви върху глоби не се начисляват - чл. 175, ал. 3 ДОПК и чл. 1, ал. 3 от ЗЛДТДПДВ.
И върху имуществени санкции лихви се начисляват само в предвидените от закона случаи.
Събират се от Агенция Митници, а ако не бъдат събрани доброволно - от НАП. Ако под "рекетьори с три букви" разбирате НАП, няма да Ви начислят разноски, освен ако не се стигне до публична продан. Ако говорите за ЧСИ, то аз не съм чувал още Агенция Митници да е делегирала събирането на свои вземания на ЧСИ.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008, изключително точна и полезна информация ми дадохте.
Много ви благодаря!
С риска да стана досаден, бих попитал за последно:
Мога ли да разсроча плащането на няколко пъти и към кой да се обърна за да го договорим? Мой познат ме съветва, на няколко месеца да им превеждам по 500 лева, докато изплатя сумата. Става ли по този начин?
Благодаря!
Хубав ден!
Много ви благодаря!
С риска да стана досаден, бих попитал за последно:
Мога ли да разсроча плащането на няколко пъти и към кой да се обърна за да го договорим? Мой познат ме съветва, на няколко месеца да им превеждам по 500 лева, докато изплатя сумата. Става ли по този начин?
Благодаря!
Хубав ден!
- Gacony
- Младши потребител
Отсрочване и разсрочване на публични задължения може да се разреши от органа по чл. 184, ал. 1 и 2 ДОПК при наличието на предпоставките по чл. 183, ал. 1 ДОПК, които са практически много трудно изпълними.
Съществува обаче практика на публичните изпълнители при НАП да разсрочат "неофициално" плащането на задължението, като се съставя протокол, в който се посочва, че длъжникът се е задължил да плаща еди-какви си вноски в еди-какъв си период. На практика този протокол няма задължителна обвързваща сила за публ. изпълнител, а и за длъжника няма никакви неблагоприятни последици при неизпълнение - именно защото това не е официалният ред по чл. 183 и сл. ДОПК.
Съществува обаче практика на публичните изпълнители при НАП да разсрочат "неофициално" плащането на задължението, като се съставя протокол, в който се посочва, че длъжникът се е задължил да плаща еди-какви си вноски в еди-какъв си период. На практика този протокол няма задължителна обвързваща сила за публ. изпълнител, а и за длъжника няма никакви неблагоприятни последици при неизпълнение - именно защото това не е официалният ред по чл. 183 и сл. ДОПК.
Адвокат: (INFJ)
- kalahan2008
- Активен потребител
kalahan2008 написа:Отсрочване и разсрочване на публични задължения може да се разреши от органа по чл. 184, ал. 1 и 2 ДОПК при наличието на предпоставките по чл. 183, ал. 1 ДОПК, които са практически много трудно изпълними.
kalahan2008, хиляди благодарности!
Малко са хората, които могат да поднесат така професионално и разбираемо информацията. Поздравления!
Хубав ден!
- Gacony
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|