начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Задължително ли е свидетелстването във Великобритански съд.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължително ли е свидетелстването във Великобритански съд.

Мнениеот rhomule » 25 Яну 2018, 20:12

Клиент на фирмата, за която работя е предявил иск за некачествен продукт получен през 2015 година. По това време бях на ръководен пост в компанията. Помолиха ме да попълня въпросник със свидетелски показания, а сега съм поканена да свидетелствам онлайн. Задължително ли е явяването ми? При отказ от моя страна какви биха били последствията в случай че съм попълнила исканите показания?
rhomule
Нов потребител

Re: Задължително ли е свидетелстването във Великобритански с

Мнениеот doondie » 26 Яну 2018, 05:37

Има ли някаква причина, поради която не желаеш да свидетелстваш на живо? Възможно е защитата или обвинението да има допълнителни въпроси, които да не си изяснила в писмените си показания.

Доколкото разбирам оттук: Going to court as a witness - и някаква случайна статия на BBC: Thousands of trials end over no-show witnesses - watchdog - свидетелстването не е задължително. Ако обаче съдът те призове, тогава трябва да се явиш, иначе може да те арестуват. Така че ако това онлайн свидетелстване е в следствие на съдебна призовка (court summons), тогава най-добре да се съобразиш с нея и да свидетелстваш. Предполагам, че имат правомощия да поискат арест в България - най-малкото все още сме в ЕС заедно. Ти всъщност в България ли живееш? Ако не заради съда, би следвало да се явиш заради работата си. Съмнявам се работодателят ти да е във възторг от това, че не си свидетелствала в защита на фирмата.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот rhomule » 26 Яну 2018, 08:51

Причините поради които желая да избегна свидетелстването са няколко
1. Реално изпълняваната от мен длъжност и тази по договор към онзи момент се разминават. Не знам дали това няма да доведе до други проблеми за фирмата.
2.Май не съм подготвена за такова нещо чисто психологически.
3. Притесняват ме последствията в случай че фирмата загуби.
Мога разбира се да посоча и други но ще са извън темата.
А... също така нямам официална призовка, само някаква молба да посоча дати , на които съм свободна в определен времеви период, за да се явя на дело чрез видео
Благодаря за отговора.
rhomule
Нов потребител

Мнениеот doondie » 26 Яну 2018, 19:22

От чисто човешка гледна точка ти казвам, че най-добре е да споделиш притесненията си със защитника на фирмата. Зависи за какво се отнася оплакването, но не мисля, че ще произлезе проблем от разминаването в длъжността ти по договор и реалните задължения - ти си само свидетел в крайна сметка, не обвиняема, и се очаква от теб да свидетелстваш за нещата такива, каквито са били.

И да се притесняваш за резултата, полза няма - освен ако не си единствен свидетел, то е вероятно твоите показания да не са от решаващо значение. Приготви се за нормален разговор и всичко ще е наред. Не мисли изобщо за резултата. Пак казвам, ти си само свидетел. Дори да имат негативни последствия показанията ти, не си виновна ти. Ако не си сигурна, че си разбрала някой въпрос - все пак връзката може да не е идеална, поискай да повторят или перифразират. Нормално е. Например: Could you repeat, please? | I'm not sure what you mean by that... | I'm sorry, I didn't catch that. и прочие.

Призовка пращат, ако не си отишла на делото или си казала, че няма да отидеш, или очакват да не отидеш. На този етап няма нужда да те задължават с призовка. Кажи им кога имаш възможност и следвай процедурата. Моят съвет е да не си причиняваш излишен стрес. о/
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот rhomule » 26 Яну 2018, 20:44

Супер!
Благодаря много за информацията и подкрепата.
Поздрави!
rhomule
Нов потребител

Мнениеот teogeo » 27 Яну 2018, 00:49

rhomule написа:Супер!
Благодаря много за информацията и подкрепата.
Поздрави!

Вие в България ли се намирате в момента?
Защото процедурата за събиране на доказателства по международни спорове (е, слава Богу за англичаните, те все още са в ЕС), която включва и разпит на свидетели, като че ли не се развива точно по този начин, по който казвате.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ