Здравейте!
Имам голяма чуденка, защото дори и адвокатът ми не е на 100% сигурен, как трябва да се подходи в моя случай.
Ето какво знам до момента и какъв е казуса.
Има дава случая в които е добре , наследството да се приеме по опис.
1.Ако ще се води дело, срещу трета страна.
2.Ако имаме подозрения, че наследодателя има задължения към кредитори,които да надвишават наследството.
Моя случай е първият.
Приемането по опис дава права и задължения.
Кредитори, не могат да ти вземат нещо твое, ако наследството не го покрива.
Няма право да бъде отчуждено до 5 години.Без да влизам в детайли, основното е това.
Казус:
Имаме къща която Баща ми и Дядо ми са дарили на трето лице (не е роднина).
И искам да заведа дело за накърняване на запазена част.
След като наследството е вече открито, тоест те са починали.
Като има и върнато от реституцията земи , междувременно.
Особенното тук е , че когато Дядо ми е починал, тези земи не са били възстановени.
Земите се наследяват от Баба ми която е починала още по - рано и от тях.
В този смисъл, аз трябва ли да приемам наследство по опис, при положение
че къщата която е наследство , което получавам от Дядо и Татко, като те я получават като наследство от Баба(Жената на Дядо), а земите са наследство от Жената на Дядо ми.
Въпросът е:
Те ще имат ли нещо общо с наследството на Дядо и Татко, тоест ще се изваждат ли от правото ми на запазена част, наследените земи от Баба ми?
Ще съм благодарен, ако има някой , които има в съдебната си практика има подобен случай или е запознат с такъв, да сподели мнението си.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Казус с приемане по опис на наследство
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Казус с приемане по опис на наследство
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- angelkanov
- Нов потребител
Re: Казус с приемане по опис на наследство
Друго което също ми е интересно, къщата след като е дарена на трето лице, но предявявам иск за накърняване на запазена част, би ли било логично също да приема по опис къщата, за да няма изненади ?
- angelkanov
- Нов потребител
От изнесените от вас факти не става ясно абсолютно нищо.
Кой е бил собственик на дарените и възстановени имоти?
В кой момент от времето са дарени, на кого точно?
Колко и кои са потенциалните други наследници на въпросните имоти?
- informator
- Младши потребител
informator написа:От изнесените от вас факти не става ясно абсолютно нищо.
Собственик на дарената къща е Дядо и Татко, както го споменах вече.
Хронологията на събитията във времето ги има на прикачения файл . Баба е собственика на всичко, тя почива, след нея са Дядо и Баща ми, те даряват къщата на трето лице което не е от семейството, почиват и те, след което възстановяват земя. Това е хронологията както съм я нарисувал в прикачените файл.
Наследник съм аз, само.
- angelkanov
- Нов потребител
angelkanov написа:informator написа:От изнесените от вас факти не става ясно абсолютно нищо.
Собственик на дарената къща е Дядо и Татко, както го споменах вече.
Хронологията на събитията във времето ги има на прикачения файл . Баба е собственика на всичко, тя почива, след нея са Дядо и Баща ми, те даряват къщата на трето лице което не е от семейството, почиват и те, след което възстановяват земя. Това е хронологията както съм я нарисувал в прикачените файл.
Наследник съм аз, само.
Дали тези изнесени факти, вече са достатъчно ясни или има нужда и от друга информация, за да се направи правилен извод/анализ на въпросният казус?
Ако имате опит от подобен случаи в съдебната си практика, ще се радвам да го споделите.
- angelkanov
- Нов потребител
angelkanov написа:Здравейте!
Имам голяма чуденка, защото дори и адвокатът ми не е на 100% сигурен, как трябва да се подходи в моя случай.
Здравейте! Виждам, че темата е от преди 4 месеца, но ... явно още въпроса не е решен.
На първо време - сменете си адвоката (да не го определям по друг начин).
angelkanov написа:Казус:
Имаме къща, която Баща ми и Дядо ми са дарили на трето лице (не е роднина).
И искам да заведа дело за накърняване на запазена част. След като наследството е вече открито, тоест те са починали.
Като има и върнати от реституцията земи, междувременно.
Особеното тук е, че когато Дядо ми е починал, тези земи не са били възстановени.
Земите се наследяват от Баба ми, която е починала още по - рано и от тях.
В този смисъл, аз трябва ли да приемам наследство по опис, при положение, че къщата е наследство , което получавам от Дядо и Татко, като те я получават като наследство от Баба (Жената на Дядо), а земите са наследство от Жената на Дядо ми.
Въпросът е:
Те ще имат ли нещо общо с наследството на Дядо и Татко, тоест ще се изваждат ли от правото ми на запазена част, наследените земи от Баба ми?
По същество. Ще коментирам малко по-детайлно, без никакво емоционално отношение.
1. Не е „имаме“, а „има къща“ - очевидно вие я „нямате“!
2. Претенциите за наследство се явяват чак след откриване на същото - след като наследодателя почине. Жив човек няма наследници!
3. Хронологически погледнато:
- почива бабата.
- дядо Ви и баща Ви наследяват въпросната къща, като съпруг и син (роден, природен, осиновен ...) на починалата.
- дядо Ви и баща Ви даряват въпросната къща на трето лице. По този начин намаляват имотната маса и накърняват запазената част на евентуалните бъдещи наследници (вие и други - ако има).
В първия пост казвате:
angelkanov написа:...че къщата, която е наследство, което получавам от Дядо и Татко, като те я получават като наследство от Баба (Жената на Дядо), а земите са наследство от Жената на Дядо ми.
Разбирам, че - Вашата баба е втора съпруга на Вашия дядо? Така написано - „жената на дядо“ и „майката на татко“ - са две много различни неща.
По отношение възстановените земеделски земи (Вие използвате термина „реституция“, но не е правилно. Реституирани са имоти, конфискувани по „Закона за едрата градска собственост“ и подобните закони. Земите са били кооперирани.) - прилага се:
Чл. 9а. Когато към открито наследство се възстановява собственост върху имоти, одържавени или включени в трудовокооперативни земеделски стопанства или в други образувани въз основа на тях селскостопански организации, наследниците на последващ съпруг не наследяват, ако той е починал преди възстановяване на собствеността и от брака му с наследодателя няма родени или осиновени деца.
Закон за наследството
Тоест - ако Вашия дядо и „жената на дядо“ Ви нямат родени или осиновени деца - Вие не сте наследник по отношение на тези земи!
За точна калкулация:
Чл. 31. За да се определи разполагаемата част, както и размерът на запазената част на наследника, образува се една маса от всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му, като се извадят задълженията и увеличението на наследството по чл. 12, ал. 2. След това се прибавят към нея даренията с изключение на обичайните такива според тяхното положение по време на подаряването и според стойността им по време на откриването на наследството за недвижимите имоти и по време на подаряване - за движимите.
Трябва да се имат предвид всички имоти на вашите наследодетали, а също - броя на наследниците!
Сметките (математически) са прости, но някой адвокати - още по-прости!
Успех!
- jhoro
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|