Здравейте.
Гражданско дело, по което съм страна, е уважено от първоинстанционния съд. Ответникът обжалва, но и въззивният съд се произнесе в моя полза. След решението на въззивния съд си извадих изпълнителен лист за осъдитлената част от решението, но ответникът пусна касационна жалба и едновременно с нея искане до ВКС за спиране на изпълнението, което ВКС уважи. Сега излезе определение на ВКС, че не допуска касационно обжалване.
Въпросът ми е: мога ли сега да образувам изпълнително дело с този изпълнителен лист, издаден ми от въззивния съд? За да си извадя ИЛ и за разноските трябва да чакам делото да се върне, а от деловодството ми обясниха приятелски, че това едва ли ще стане скоро.
А какво би ми попречило да образувам ИД въпреки решението на ВКС за спиране на изпълнението? Ако бях занесъл изпълнителния лист на някой ЧСИ, той откъде щеше да знае, че ВКС е постановил спиране на изпълнението?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 18:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да образувам изпълнително дело?
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Мога ли да образувам изпълнително дело?
Знам, че звучи грубо, но мноо си тъп-честно- еми нали длъжника знае че е спряно изпълнението и ще възрази след като получи ПДИ? Тогава? Ще се набуташ с разноските за спряното ( и може би никога не тръгнало) ИД.
- llumar
- Младши потребител
Образувайте си спокойно.
Дори и да е спряно съдебния изпълнител ще предприеме обезпечителни действия, а не такива по изпълнение на задължението.
Дори и да е спряно съдебния изпълнител ще предприеме обезпечителни действия, а не такива по изпълнение на задължението.
- boxko
- Потребител
Здравейте, можете да образувате изпълнително дело веднага след произнасянето на второинстанционният съд, защото въззивното решение е изпълнително основание. Не е било нужно да чакате произнасянето на ВКС.
За всички въпроси, свързани с изпълнителния процес - адвокат Мангъров.
Безплатна консултация.
http://tml-consult.bg/index.php?lang=bg
Безплатна консултация.
- todor72
- Младши потребител
todor72 написа:Здравейте, можете да образувате изпълнително дело веднага след произнасянето на второинстанционният съд, защото въззивното решение е изпълнително основание. Не е било нужно да чакате произнасянето на ВКС.
Безплатна консултация.
Да-съгласен съм напълно, забравих че след въззивната инстанция решението подлежи на изпълнение , в този случай излиза, че ВКС няма никави правомощия да спира изпълнението?
- llumar
- Младши потребител
Смисъл може да си образувате изпълнително дело, но ако представят определение на ВКС то ще се спре.
Просто да си седи като номер един вид.
Просто да си седи като номер един вид.
- telman
- Младши потребител
mamarinov написа:..... След решението на въззивния съд си извадих изпълнителен лист за осъдитлената част от решението, но ответникът пусна касационна жалба и едновременно с нея искане до ВКС за спиране на изпълнението, което ВКС уважи. Сега излезе определение на ВКС, че не допуска касационно обжалване.
Въпросът ми е: мога ли сега да образувам изпълнително дело с този изпълнителен лист, издаден ми от въззивния съд? ...
Тук става все по-изумителна ситуацията: трима юристи, пет поста, нито един верен по съществото си, а решението е дадено от питащия. Той, пък, ако изобщо знае защо пита...
п.п. колега Мънгъров, не че ми е работа, така щото не работя в столицата, но все таки: нямате ли малко капка свян? Или просто си търсите силни усещания нарушавайки поне три разпоредби, регламентиращи адвокатската дейност?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|