Имах предвид това, че нотариусите нямат достъп до здравните досиета на хората, а то си е резонно да нямат. Те няма как да знаят за психичните разстройства и заболявания, както и за лекарствата, с които се лекуват хората или поддържат психичното си зраве. Каквито и справки да правят, както и да бъдат проверявани, колкото и разпечатки да представят - все тая... за съжаление.
Особено пък когато става въпрос за покупко-продажба с пълномощник. За нотариално заверено пълномощно няма и изискване да се запише нещо за дееспособността...
А нотариусът удостоверява всичко, в което се е уверил... видял... чул... заедно със сделката... и де факто прави официално с подписа си и с печата си, удосноверяването и на дееспособността...
Очевидно има пропуски...
Юристите са на ход - какво да се направи?
ПП Да допълня, че не само "запретените" лица са недееспособни. Недееспособността може да бъде и временно съснояние на всеки човек. Не случайно е разпространено и много употребявано: "На пръв поглед изглегда нормален".
С уважение!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 18:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как нотариусът се убеждава, че страните са дееспособни
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
48 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: Как нотариусът се убеждава, че страните са дееспособни
emelan написа:Имах предвид това, че нотариусите нямат достъп до здравните досиета на хората, а то си е резонно да нямат. Те няма как да знаят за психичните разстройства и заболявания, както и за лекарствата, с които се лекуват хората или поддържат психичното си зраве. Каквито и справки да правят, както и да бъдат проверявани, колкото и разпечатки да представят - все тая... за съжаление.
Нямат достъп до здравните им картони, разбира се ще се съглася, но ако сте прочела с разбиране НА, които ви посочих щяхте да се убедите, че проблемът не е у нотариуса, а у роднините ( вижте кръга на лицата по чл. 336 ГПК и ще ме разберете), които не са поискали поставянето на човек с психични отклонения под запрещение ( не всички отклонения( т.н. медицински критерий) водят до поставяне под запрещение) .
Какво е важно за нотариуса?- дали е поставена под запрещение ( дали за нея има вписани т.н. правни ограничения) страната по сделката. Липсата на вписване за такива ограничения е доказателство за дееспособност на лицето.
Както Мели написа някъде в началото на темата, това е оборима прецумпция и законодателят е създал възможността по чл. 31 от ЗЗД ( това, за което пишете в п.п.).
п.п. "Какво да се направи?" - ще прозвучи клиширано, но нямам друго предложение, освен да се свържете с колега адвокат.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Melly написа: .............................
........... За консултацията в извънработното време - толкова. За повече подробности посетете адвокат.
Допълвам:
Съмнявам се обаче, че упълномощителят не е разбирал свойството и значението на извършеното от него правно действие към датата на изготвяне на пълномощното, което означава да е бил поставен под пълно запрещение със съдебен акт (прочетох предишните ви ПИТАНИЯ по другите теми), и в тази връзка считам, че усилията ви да постигнете резултат "порок на сделката/продажба" до степен нищожност, са обречени на неуспех.
Поли, вЪпросителката е неспасяем случай, че даже и отправи питане за тълкуване на чл.17 от Конституцията на РБ.
Без съмнение, както съм написала с дребен шрифт в допълнението на втория ми пост по тази тема, а сега повдигнат в цвят червен, шансовете й да постигне тъй желания от нея резултат, в случая като ощетена от наследодателя й страна да докаже порок на сделка по отношение конкретно имущество, клонят към кръгла нула.
Но, вЪпросителите искат и настояват да чуят това, което според тяхната гледна точка им звучи житейски справедливо, но не и това, което законът предписва с оглед изложената фактология, която сглобих от няколкото нейни теми. То и затова проблемът си е техен, не наш.
-
Melly - Старши потребител
Мели, не знам историята, не се и интересувам, но принципно няма да се съглася с теб по отношение категоричното твърдение за неуспех с оглед липсата на запрещение.
Колкото е вероятен изхода, който ти сочиш, толкова и този да не е разбирал свойството и значението на правните действия и техните последици.
Въпрос на изтекло време от дата на сделката, фактология , доказателства, СПЕ и доказване.
Принципно.
Колкото е вероятен изхода, който ти сочиш, толкова и този да не е разбирал свойството и значението на правните действия и техните последици.
Въпрос на изтекло време от дата на сделката, фактология , доказателства, СПЕ и доказване.
Принципно.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Поли, разбира се, че вЪпросителката носи доказателствената тежест в един бъдещ процес, но при липса на твърдение, че наследодателят е бил поставен под запрещение преди датата на едностранната сделка, а също така липса на твърдение за същите обстоятелства за упълномощеното лице, а и данните не сочат на друг извод кореспондиращ с действие на нотариус извън кантората му, който е заверил подпис и съдържание на пълномощно на лице в безпомощно състояние, под пълна упойка и т.н...... изобщо твърде трудно доказване ....
Сега, ако изпод ръкава в един процес се извади "скоклив заек", нещата са съвсем други. Аз дадох мнение с оглед изложената фактология от няколкото теми на вЪпросителката.
Не пречи обаче да бъде направен опит, но изходът от това упражнение, подчертавам - в рамките на изложеното, според мен, клони към нула.
П.П. Изчезвам към децата.
Сега, ако изпод ръкава в един процес се извади "скоклив заек", нещата са съвсем други. Аз дадох мнение с оглед изложената фактология от няколкото теми на вЪпросителката.
Не пречи обаче да бъде направен опит, но изходът от това упражнение, подчертавам - в рамките на изложеното, според мен, клони към нула.
П.П. Изчезвам към децата.
-
Melly - Старши потребител
Написах отговор... странно, не се появи след изпращането...
Но все едно, за мен нещата са ясни вече...
Подигравките и иронизирането на някои хора тук само ми помогнаха да се справя по-бързо и ефективно, отколкото предполагах, благодаря за което!
Искам само да споделя, че те са много на "студено", ако се играе играта "топло" - "студено"...
Няма нещо, направено от човек, да не може да се направи и от друг човек.
Никога не го забравям и не се самозабравям...
С уважение към всички, искрено!!!
ПП Специално за Melly: Изобщо не става дума за доказване на запрещение. Защо си се хванала за това, само това ли може да е свързано с дееспособност или липса на такава???
Ако някой ме цапардоса с нещо тежко и евтино по главата, като нищо мога да "изпадна" в недееспособност за 1-2 часа. Толкова измами стават с недееспособност за 2-3 часа, та дори и само с едно кафе, "подправено" с нещо... дори и докато се чака ред при нотариуса... дори и след като са разговаряли и са си разказвали вицове...
Не твърдя, че нотариусите носят отговорност. НЕ!!! Твърдя и се опитвам да си докажа, че пропуските са в законодателството... ако може да се разбере от иронизиращите и обиждащите тук...
Нищо лично и с искрено уважение!
Но все едно, за мен нещата са ясни вече...
Подигравките и иронизирането на някои хора тук само ми помогнаха да се справя по-бързо и ефективно, отколкото предполагах, благодаря за което!
Искам само да споделя, че те са много на "студено", ако се играе играта "топло" - "студено"...
Няма нещо, направено от човек, да не може да се направи и от друг човек.
Никога не го забравям и не се самозабравям...
С уважение към всички, искрено!!!
ПП Специално за Melly: Изобщо не става дума за доказване на запрещение. Защо си се хванала за това, само това ли може да е свързано с дееспособност или липса на такава???
Ако някой ме цапардоса с нещо тежко и евтино по главата, като нищо мога да "изпадна" в недееспособност за 1-2 часа. Толкова измами стават с недееспособност за 2-3 часа, та дори и само с едно кафе, "подправено" с нещо... дори и докато се чака ред при нотариуса... дори и след като са разговаряли и са си разказвали вицове...
Не твърдя, че нотариусите носят отговорност. НЕ!!! Твърдя и се опитвам да си докажа, че пропуските са в законодателството... ако може да се разбере от иронизиращите и обиждащите тук...
Нищо лично и с искрено уважение!
- emelan
- Младши потребител
Честита 2017 година!
Дано да има повече правда, истина и справедливост!
И... продължение на темата - ако пред нотариус се изповяда сделка и едната страна е с умствена изостаналост умерена степен, има ли начин да се провери за тази умствена изостаналост в национални регистри и как става това? Изобщо има ли такива регистри или място, от където нотариусът да се информира и провери?
Такива хора с умствена недостатъчност учат в специализирани училища и не е тайна.
Умствената изостаналост във всички степени изисква наблюдение и подпомагане. Установява се не само с обикновен разговор и кратки отговори... Затова ми е интересно как се убеждава нотариуса в дееспасобността на такива хора...
Дано да има повече правда, истина и справедливост!
И... продължение на темата - ако пред нотариус се изповяда сделка и едната страна е с умствена изостаналост умерена степен, има ли начин да се провери за тази умствена изостаналост в национални регистри и как става това? Изобщо има ли такива регистри или място, от където нотариусът да се информира и провери?
Такива хора с умствена недостатъчност учат в специализирани училища и не е тайна.
Умствената изостаналост във всички степени изисква наблюдение и подпомагане. Установява се не само с обикновен разговор и кратки отговори... Затова ми е интересно как се убеждава нотариуса в дееспасобността на такива хора...
- emelan
- Младши потребител
Всъщност знае ли някой дали човек с умствена изостаналост може самостоятелно да извършва правни сделки и те да са валидни?
- emelan
- Младши потребител
48 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
|
|