начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Документи за самоличност - право на собственост( паспорт)

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Документи за самоличност - право на собственост( паспорт)

Мнениеот ilievp » 25 Юни 2016, 22:57

Притежавам Български паспорт, чиито срок е изтекъл през 2014 год. Често пътувам извън България.
При преминаването на границата в началото на този месец, граничния полицаи забеляза че си нося и паспорта, видя, че валидността е изтекла и ми беше заявено доста безцеремонно, че паспортта е било трябвало да се върне в полицията защото вече срока му е изтекъл.
Това за първи път го чувах. А следва и да отбележа, че след изтичанне на валидността - маи 2014, паспорта минимум няколко пъти е бил проверяван от полиция, но досега никои не ми е казвал такова нещо.
Та, въпроса ми е вярно ли е това и ако да, къде е упоменато. Чия собственост в краина сетка е паспорта - моя или на МВР, след като съм платил таксата за него, имам квитанция.
Защо да съм длъжен да го връщам?
ilievp
Младши потребител

Re: Документи за самоличност - право на собственост( паспорт

Мнениеот bird_of_paradise » 26 Юни 2016, 00:07

Закон за българските документи за самоличност написа: Чл. 49. (3) Лицата са длъжни да върнат паспортите си и заместващите ги документи на органа, който ги е издал, в тримесечен срок след изтичане на тяхната валидност или отпадане на основанието за тяхното издаване или ползване.

Срока на валидност на паспорта е 5г.( в общия случай) и след изтичането му е невалиден.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Юни 2016, 00:13

„Та, въпроса ми е вярно ли е това и ако да, къде е упоменато. Чия собственост в крайна сметка е паспорта - моя или на МВР, след като съм платил таксата за него, имам квитанция.
Защо да съм длъжен да го връщам?”

Да, вярно е! Упоменато е в чл. 10, ал. 1, и във Вашия случай точка 5, от Закона за българските лични документи (ЗБЛД) смисълът на цитирания по-горе член се повтаря (потвърждава) и в чл. 49, ал. 3.
Относно собствеността; чл. 2 от същия закон указва, че българските лични документи са собственост на държавата. Не е и нито Ваш нито на МВР… МВР само се „грижи” за тази държавна „ценна книга”.
Квитанцията за внесена държавна такса за издаване на паспорта не сочи, че сте го закупили. Просто сте платили за извършването на услугата по изготвяне и издаване на този паспорт.
(И аз като данъкоплатец не съм съгласен да плащам за ЛК или паспорт, ама ей на, карат ни…)
Имам спомени, че на последната страница на паспорта също е упоменато това за, което питате.
Успех!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот ilievp » 26 Юни 2016, 21:07

Хмм, не мисля, че е така в другите държави. Имам някакви спомени за Австрия, че новият паспорт струваше само 2 или 4 евро, а валидността у беше 10 год. А доходите в Австрия са в доста пъти над българските.
Веднъж и едно момиче американка ,ми показа паспорта си, на които не само бяха удължили валидността без да го преиздават, но и от тамошните власти и бяха добавили още 20-30 нови страници, поради запълванене на съществуващите с визи.
И в краина сетка, като има такъв закон, нищо не пречи, това изречение от чл. 49 да се копира на последната стр. за да може хората да са информирани. Не всеки може, и е нужно да се рови по законите и алинеите.
А също и да запишат с големи букви ,че "паспорта е изключително държавна собственост и след изтичанерто му требва да се върне"
И какво правят със старите документи - унищожават ли ги? Рециклират ли ги?
То се оказва, че тоя бизнес със документите си е доста доходоносен, защото не виждам някаква основателна причина едно парче пластмаса да струва 30-50 лв.

@"Имам спомени, че на последната страница на паспорта също е упоменато това за, което питате." - Там е работата, че на моя , НЕ Е!
ilievp
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Юни 2016, 22:14

Еми някъде да виждате градината Шонбрун, нещо кайзер Франц-Йозеф да се разхожда, нали знаете, че не сме нито Австрия, нито Швейцария.

Мен на навсякъде ме пристискват - дай си личните документи, при положение, че това е от значение само при влизане в пенсионното и при влизане в затвора. Аз си трая щото - България, един вид. То пенсионното и затвора са едно и също всъщност.
Трябва нещо да има за самоличност, все пак, но пък защо не е нещо безплатно. Между впрочем, макар да съм марксист, социалист или вече не знам какво - старите зелени паспорти не Ви ли допадаха повече, бяха по наситени с информация - не знам, дето се вика ставаха за четиво и когато си отегчен. Да си видиш кога си гласувал, да си припомниш първия брак, пък и да се видиш как си изглеждал преди да оплешивееш.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kpts_ » 28 Юни 2016, 21:50

Уважаемий ilievp,
Чудно ми е, та чак много!
Отворили сте тема, чийто отговор в Гугъл излиза на втори ред след търсене:

Министерство на външните работи - Издаване на български ...
http://www.mfa.bg/bg/pages/49/index.html
Паспорт. до 90 дни. до 60 дни. Лична карта (само при подмяна на лична карта) ... Българските лични документи са собственост на държавата.

Вярно, не е болка за умиране. Всеки има право да търси информация, било по лесен или труден начин.
Ама хем не ви се четат разпоредби и алинеи, пък искате да знаете правата си?!

Поне едно нещо е много ценно за вас. От Конституцията е: "Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите."
Ако го правите - ще ви намалеят проблемите!
kpts_
Потребител

Мнениеот doc03 » 28 Юни 2016, 22:21

ilievp написа:Хмм, не мисля, че е така в другите държави. Имам някакви спомени за Австрия, че новият паспорт струваше само 2 или 4 евро, а валидността у беше 10 год. А доходите в Австрия са в доста пъти над българските.
Веднъж и едно момиче американка ,ми показа паспорта си, на които не само бяха удължили валидността без да го преиздават, но и от тамошните власти и бяха добавили още 20-30 нови страници, поради запълванене на съществуващите с визи.
И в краина сетка, като има такъв закон, нищо не пречи, това изречение от чл. 49 да се копира на последната стр. за да може хората да са информирани. Не всеки може, и е нужно да се рови по законите и алинеите.
А също и да запишат с големи букви ,че "паспорта е изключително държавна собственост и след изтичанерто му требва да се върне"
И какво правят със старите документи - унищожават ли ги? Рециклират ли ги?
То се оказва, че тоя бизнес със документите си е доста доходоносен, защото не виждам някаква основателна причина едно парче пластмаса да струва 30-50 лв.

@"Имам спомени, че на последната страница на паспорта също е упоменато това за, което питате." - Там е работата, че на моя , НЕ Е!

Госпожице!
Организирайте си един шопинг! Ще компенсира някои неща и ще оправи настроението!

И!
За да нямате проблеми с използването на други неща, ето от мен една безплатна, неюридическа помощ:
http://ls-komers.com/bg/pages/read/%D1% ... 0%B8%D1%8F
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilievp » 29 Юни 2016, 00:32

Г-н/ Г-жо kpts_

Преди да пиша във форума, правих търсене , не излиза на ВТОРИЯ РЕД!

Колкото до Конституцията и законите.

Не живееш на Марс. Много добре знаеш , че тук Конституцията и законите важат само за някои, други изобщо не ги касаят.
Хората в България не могат да се научат да уважават един друг, камо ли Конституцията и закони.
Коментара под твоя е нагледно доказателство.

@docTORE3 - Що, дразни ли те нещо, че обсъждаме? Ми, не участваи.
И като сера използвам само вестник, мои личен избор.
ilievp
Младши потребител

Мнениеот votpuska » 29 Юни 2016, 00:48

kpts_ написа:

Още по-странно, че се намериха, и то 2 (двама) души да му отговорят. Явно клиентите са кът..

Колкото до доко, от него какво друго да очакваш.. Дали от съжаление го търпят тука админите, или просто такива не съществуват..
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот doc03 » 29 Юни 2016, 01:51

votpuska написа:
kpts_ написа:

Още по-странно, че се намериха, и то 2 (двама) души да му отговорят. Явно клиентите са кът..

Колкото до доко, от него какво друго да очакваш.. Дали от съжаление го търпят тука админите, или просто такива не съществуват..

Админите търпят всякаква паплач, стига да им се четат безумните реклами, дето не намирам начин да ги разкарам от полезрението си. Търпят недоволни от живота, които се оплакват от какво ли не ...; търпят зрели мъже, които като момченца майките им не са ги обичали и/или бащите им са ги тормозили, и които са взели на акорд почти всички питания, белким (санким, чунким) някой им обърне внимание и ги приеме сериозно, поне тук, щото в реалния живот, като юристи/адвокати никой не ги бръсне за сливи ...; търпят гневни хора, попаднали на менте-адвокати ...; търпят менте-адвокати ...; търпят такива, за които този форум е по-ценен източник на знания отколкото букварите (които не са си ги чели когато е трябвало) ...; търпят юристи-психопати, които ръсят правна ерес където им падне ...; търпят адвокати без офиси (което не знам изобщо как се толерира от адвокатската гилдия) и които само нюхат наоколо как да прихванат клиент ...; търпят женствени представители на силния пол, които са си намерили тук подходящо място и пищят като вдовички за *** ; търпят адвокати, които са се вписали в колегии на майка си в *** и които не ги е грижа за съсловието им, но успешно оплюват и ос*рат орталъка когато нещо не им изнася .... Админите търпят какво ли не .... тъй че за мен, както и за админите - не бери грижа! ... възмутен гражданино ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ