начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Отговорност при обир

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отговорност при обир

Мнениеот neli_neli » 20 Юни 2016, 12:53

Здравейте!Понеже не намерих информация по темата,имам следния въпрос.Обраха ме на работното ми място-служебни и лични пари и документи.Въпросът ми е каква е отговорността ми пред работодателя?Може ли да иска от мен да върна всички служебни пари,които взеха?
neli_neli
Нов потребител

Re: Отговорност при обир

Мнениеот bludniq_sin » 20 Юни 2016, 14:50

По принцип не, освен ако не сте участвал/а в обира :roll: и все пак - дайте малко повече информация.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот neli_neli » 20 Юни 2016, 15:10

bludniq_sin написа:По принцип не, освен ако не сте участвал/а в обира :roll: и все пак - дайте малко повече информация.

На работа съм.Влизат двама мъже,след малко още един - "клиенти",добре облечени,относително големи мъже.И започват да ме разпитват за стоката в магазина,показвам им това, от което се инетерсуват - в единия ъгъл.Виждам двама от тях,третия-не.Тръгвам към другата част на помещението и единият от тях ме дърпа,за да му "покажа" още нещо.Непосредствено след това двамата излизат,малко след тях и третия. След не повече от 5 минути разбирам,че всичко е изчезнало.След това други клиенти не са влизали,преди тях всичко си беше на мястото.Въпросните бяха видени от колеги от други обекти.Звъня веднага на 112,изпратиха ме в районното и това беше.
neli_neli
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 20 Юни 2016, 15:28

Аз не виждам правно основание да търси от вас въпросните пари. Каква е сумата?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот neli_neli » 20 Юни 2016, 15:48

Служебни - малко над 1000 лева.
neli_neli
Нов потребител

Мнениеот potrebitel777 » 20 Юни 2016, 15:57

neli_neli написа:Здравейте!Понеже не намерих информация по темата,имам следния въпрос.Обраха ме на работното ми място-служебни и лични пари и документи.Въпросът ми е каква е отговорността ми пред работодателя?Може ли да иска от мен да върна всички служебни пари,които взеха?

По принцип не. Особено ако е докладвано за нея в полицията, описано е всичко с протоколи...
Иначе да, има я практиката при ревизии и установени стокови или парични липси, да се приспадат от заплатите на служителите/смяната. Друг е въпросът дали и как е уредено това "приспадане" в трудовите договори на служителите или просто се действа устно и на добра воля-"не излизат на ревизията 2 бутилки уиски и ще ти ги спра от заплатата-ами добре ще внимавам другия път".

Има и друг сюжет...да си представим магазин, от който често се краде стока, но на сравнително ниска стойност и примерно всеки месец не излиза по една бутилка Джак. Обяснението естествено е че се краде, но не е заснето и не е докладвано в полицията. В този случай какво правим? Според мен е редно служителите да бъдат "мотивирани" да бъдат по-бдителни, но пък как ще бъде правно оправдано получаването на по-малко от договореното заплащане, заради липсите :?
potrebitel777
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 21 Юни 2016, 20:36

Баси колко лесно се изпират липси ...

П.П. Не знам за останалите, но, на място, където по правило могат да влизат външни лица и не бих могъл да ги контролирам, аз лично не оставям пари, ценности и пр. неща на достъпно за външните лица място, тоест - на произвола. Още повече ако нещата са служебни. Тоест - не правя подаръци. Въпрос на мислене, отношение, социална зрялост и т.н.

Та, в случая, както е описан, ако бях работодател, щях да търся отговорност от _ _ _. Разбира се, с уговорката, че не прочетох за разбити шкафове и/или касови чекмеджета...

... а, да, не разбрах вметката "големи мъже" :roll:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Юни 2016, 08:08

Има бригадна имуществена отговорност (БИО). Формулата там е - според възрастта, осигурителния стаж и т.н. се прави разпределение на липсите. Сега тук това е деликт, тоест - едно извънредно събитие. Не е някаква "фира", примерно - изсъхване на сиренето от тенекиите, да кажем понижава грамажа. Изсъхването на продуктите понижава първоначално определения грамаж. Тоест - едно получаваш като грамаж на склада - друго става по-късно. Тук обаче има кражба, което - може да се окачестви като независещо от служителя събитие.

Моето мнение е, че не може да се вменява вина, още повече - няма сейф, поставен от работодателя, няма вина.
Сега работодателя може да квичи, че трябва да си ги пъхате в чорапите парите - нали и да се завивате с одеало.

Не виждам трудова изцепка тук.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот elichkaa » 22 Юни 2016, 13:32

Няма начин да Ви търси отговорност работодателя, още повече, че и другите Ви колеги са сигнализирали за същите мъже. Щом веднага сте се обадили на 112 няма да имате проблем с шефа, а и в крайна сметка работодателя е този, който следва да осигури безопасни условия на труд и за служители и за имуществото си ...
elichkaa
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 22 Юни 2016, 19:32

Каква бригадна отговорност, какви липси? :mrgreen: Престъпление, извършено от трето лице (грабеж, кражба) се приравнява на непреодолима сила. Даже не е нужно да има и влязла в сила присъда. При установяване на кражба / грабеж, веднага се прави инвентаризация....

Дребните кражби при търговските обекти, в които посетителите имат пряк достъп до стоката, са нормативни уредени (нам-колко-си процента бяха, който го интересува - да си ги търси), но този случай няма нищо общо.
Последна промяна teogeo на 22 Юни 2016, 21:01, променена общо 1 път
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 22 Юни 2016, 20:52

elichkaa написа:Няма начин да Ви търси отговорност работодателя, още повече, че и другите Ви колеги са сигнализирали за същите мъже. Щом веднага сте се обадили на 112 няма да имате проблем с шефа, а и в крайна сметка работодателя е този, който следва да осигури безопасни условия на труд и за служители и за имуществото си ...

Ат-така... Ново двайсе :mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Юни 2016, 00:21

Не може да е дисциплинарно - да ти ограбят парите от оборота - санженце, това е станало.
Момчетата-извършители ще ги охладят с водна струя, както и да е.
Не виждам къде е отговорен личният отговорник - разсеяли са го, няма сейф, въобще.
Да намерим практика нещо - да видим, че ми стана интересно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ