начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Саниране - проблем със съседи

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Саниране - проблем със съседи

Мнениеот c3351223 » 02 Юни 2016, 16:48

искат да санират безплатно блока, но някои са сменили дограмата, други са сложели изолация а някои и двете - за което са си платили и то доста
а на някои ще им гои оправя безплатно и тези които са си платили се чувстват излъгани и ощетени

Има ли някакъв законов начин да ги компенсират - повечето си пазят фактурите колко са платили за ремонтите
c3351223
Нов потребител

Re: Саниране - проблем със съседи

Мнениеот potrebitel777 » 02 Юни 2016, 19:39

Ех, българи...

Тези, които са си санирали жилищата за тяхна сметка завиждат на тези които ще им ги санират безплатно, а тези на които сега ще им ги санират са завиждали на времето на онези,които сами са си ги санирали и сега им се подхилват че са излезнали тарикати, че няма да плащат...

Това малко прилича на отличителната българска черта-гледане в чуждата паница, "ама той така, ама аз иначе"...Не гледайте другите, гледайте себе си, това е рецептата за успеха.

Малко неморално звучи питането, един вид "да не се минем". Ако трябва да се парафразира репликата на един известен социолог ще звучи- "Социализмът свърши", не свички са еднакво бедни или богати. Въпреки, че програмата има точно такъв привкус-раздаване на калпак, без оглед на доходи. Иначе няма как да стане.

Ако приемем, че идеята на програмата за санирането не е да се усвоят легално пари от управляващите чрез подставените им фирми, то тогава... Идеята е да се подпомогнат, тези които не могат сами да си платят санирането. Така е общата логика, че щом не са го направили най-вероятно нямат средства. Да, не им са проучени доходите, да, на някои това са им н-тото жилище, някой са в чужбина и реално имат пари, но е общоприето схващането да се приема че нямат пари.

Аналогично, защо се карат стари коли, защото най вероятно, хората нямат достатъчно средства за да ги подновят. Някои им е просто кеф да си ги карат стари, други имат други приоритети, но...

Предполага се, че този който си е сменил дограмата със Саламандър или др. и си е направил изолоция, не влиза в графата на нуждаещите се.

Няма на кой и за какво да се сърдите. Така сте мислили наремето, така сте направили, поемете отговорността си.

Все едно да се сърдите на някой от който сте купили апартамент, че цената му се е сринала след 2-3 години(и ще сте на загуба ако го продадете),а вие сте мислили че тя ще нараства неспирно. Или на супермаркета, че имат промоция тази седмица,а предишната сте купили продукт, който сега е намален. Нелепо е.

Какви фактури да ви осребряват...тц тц няма връзка просто. Лафът е "имал си бол пари, платил си", това е. Ако искате, може да си изкъртите дограмата и изолацията, които сте сменяли за да "закачите" от безплатната, която ще ви сложат, но пак ще сте на загуба.

Радвайте се за кошиите си, на които ще им ги санират жилищата, айде за да не ви е толкова яд че сте се минали и вие ще закачите от ремонта на общите части(между етажите, входа, покрива). Лакомията не е хубаво нещо.
potrebitel777
Младши потребител

Мнениеот c3351223 » 02 Юни 2016, 22:43

не става дума за нас, при мен е ново строителство и е направено
става въпрос за мои роднини, как да ги убедят които са го направели - трябва и тяхното съгласие а те не разписват
като гледам картата на гугъл блока е от 2 входа, единия вход е саниран на 80% (с изключение на общите части), а другия на 20%, колко са сменили дограмата не мога да кажа
c3351223
Нов потребител

Мнениеот lakavitsa » 02 Юни 2016, 23:50

"и сега им се подхилват че са излезнали тарикати, че няма да плащат..." Санират се предимно общите части, а не 80%. Санират се общи части, които са свързани с подобряване енергийната ефективност. Посоката е правилна, казвам го не като противник на Мая-маноловата теория за бъдещо отнемане на жилища/апартаменти и плащане до дупка до края на живота Ви, цитиране по памет. Санират се сгради, на които е необходимо укрепване на сградата, а не да постигнем тарикатстване непременно. Ще има подхилващи се на несполучили строителни дейности в тази връзка. Ще има и дела в противовес на извършеното. Съдебни дела. Бил съм управител и не мога да не приветствам предприетото, напрек на казаното по отношение на безплатното саниране от сегашния омбудсман и от една напориста атакистка с очила..., която от всичко в живота си най-мрази това начинание.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Юни 2016, 06:15

Аз съм бил 10 години касиер на входа на "Витошка", където живеех.
Трябва да се санира - сега виждам много хубави санирани сгради, от тези панелените. Сега панела има 500 години живот. Наспроти старите кооперации. Плюс това има удачна земетръсна устойчивост - ако стане Вранчанското земетресение, Стражишкото, то панелите няма да паднат - защото са гъвкава структура някак.
Досега има единични случаи на саморазрушаване на панелна конструкция. Мисля само два панелни блока в цяла България. В Източна Германия си санираха почти всички сгради по времето на Хелмут Кол. Сега това са наистина бързо построени сгради, но пак казвам - с голяма живучест, тоест с голямо време на годност за експлоатация.
Сега намерението на Живков, като ръководител беше постепенно да се заменят, тоест - дават ти оборотно жилище, през това време срутват панелния блок и правят нова кооперация. Не знам. Малко би било трудно и бавно това.
Сега, ако прегледате кадри от 80-те години на панелни квартали - няма да видите дори и грам грозота.
Отнякъде изникна модата за остъкляването на балконите. Примерно в сцената от филма "Да обичаш на инат", сц. Ч.Шинов, където са строени учениците при пеенето фалшиво на учителя по музика - камерата захваща и околните блокове - училището е в квартал "Младост"-2 в София, до РУМ-а. Еми няма никакви остъклени балкони.

Според мен трябва да се наложи етатизъм - тоест санкционна политика и да се санира постепенно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот lakavitsa » 03 Юни 2016, 09:16

eми нямаше никви остъклени балкони, защото от районния съвет идваха и почваха да разбиват остъкленото.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот potrebitel777 » 03 Юни 2016, 10:05

Добре, не става дума за вас, а за ваши роднини. Как да ги убедите ли? Като за начало ги питайте защо не дават съгласие, защо се дърпат? Каква е причината?
- Имат стари вражди с някои от съседите ли и сега искат да си отмъстят като ги блокират ли?
- Яд ги е че навремето са плащали те , а сега комшиите им няма да плащат и както казах ще им се подхилват ехидно че са по- тарикати от тях ли?
- Страх ги е че както е безплатно накрая пак ще има нещо за плащане ли или ще им приберат апаптамента?
- Страх ги е че ще им разбият дограмата, която са си слагали и ще им влизат майстори в неприкосновения и свещен дом ли? Вече сменените дограми, поставени изолации и остъкления няма да се премахват и сменят на ново, кажете им го.

Разберете какви са им мотивите да не искат. Обяснете им че така се покачва стойноста на жилището им, обяснете им че така се правило по белия свят(примерно). Обяснете им че ще им сложат хубава входна врата, че ще сложат дограма между етажите. Обяснете им че се удължава животът на сградата и става по-енергоефективна.

Само не знам дали влизат и шпакловане, боядисване на стените и тавана между етажите, подмяна на парапетите, оправяне на покрива, ако влизат им го изтъкнете като довод "за".

Разубете ги по всеки един от пунктовете им "против ". Идеята е без съмнение добра и си заслужава да се възползват хората. Единственият тънък момент е за качеството на извършените дейности и ремонти, но това може да им го спестите. И дори и така да се случи пак ще е по добре отколкото е било преди.
potrebitel777
Младши потребител

Мнениеот lakavitsa » 09 Юни 2016, 11:53

Има отговор на "защо се дърпат? Каква е причината?", така ни наредиха от Партията /на омбудсманката/...
lakavitsa
Потребител

Мнениеот jhoro » 09 Юни 2016, 21:17

lakavitsa написа:eми нямаше никви остъклени балкони, защото от районния съвет идваха и почваха да разбиват остъкленото.

Те идваха, щото щом по проект е открита тераса - трябва да си остане така. Или се прави промяна на проекта (от автора) и се остъклява цялата фасада/вход/страда.

За тези, дето сега "ще се минат" - аз съм похапнал, ама някой казва - заповядайте на банкет - безплатно ядене. И аз да съжалявам, че вече съм ял.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Юни 2016, 23:02

Вижте какво - не става въпрос за Партията-майка, за комунизъм или социализъм.
Остъклената тераса не е подходяща - поради причината, че вентилацията на апартамента зависи от едно отворено пространство - това е терасата. Там се задържа по-хладен въздух - по причина че има сянка, както и да е - не съм експерт, но остъкляването се прави обикновено в кухните - да можеш да си направиш лятна кухня. Трябва да имаш тераса - защото си е здравословно дори. Като се опаковаш отвсякъде - няма проблем зимата - но е гадно лятото. Добре, нека се остъклява - но е грозно. Просто е грозно да гледаш такава сграда. Мое мнение - за първа линия, тоест за сграда на улица - първа линия, един вид - фасада - да не се разрешава.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ