начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Данък Прехвърляне на МПС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък Прехвърляне на МПС

Мнениеот atlasstruggled » 08 Юни 2016, 17:28

Здравейте,

Пиша ви, по повод на един странен казус, с който се сблъсках лично. Изчетох доста подобни теми, не видях такъв случай.

При прехвърляне на автомобил, се дължи съответния общински данък - в София 2.5%.

Бях останал с впечатлението, че данъкът се заплаща при нотариуса, в момента на сделката.
Въпреки това, нотариусът отказа да се занимава с плащането на този данък и ме насочи, да го преведа по съответната сметка, лично - до 2 месеца.
(Важно е да разясня, че сделката се извършва в София, нотариусът е в София, а аз по лична карта (към момента на сделката) се водя в друга област и община - Варна).
Аз приемам довода на нотариуса и продължавам нататък.
Междувременно, на другия ден сменям местожителството си, като се регистрирам - в София. (по съвсем други причини, несвързани с казуса)
На първо време, се чудя - къде трябва да платя данъка по прехвърлянето - във Варна или в София... тъй като в момента на сделката съм във Варна, но в момента на регистрация на МПС-то, съм в София (по ЛК).
Все пак - продължавам напред с регистрациите в КАТ и прочие... и никъде не ми искат документ за въпросния данък.
Тъй като, в София, КАТ автоматично предава информацията в Столична Община - се оказвам безпроблемно регистриран, като собственик на автомобила - и в КАТ и в Общината (в която дължа само годишен данък).
Запитах и в общината ми в София и във Варна - никъде не дължа нищо. :shock:

Въпросът ми е, как така никъде не ми се изисква този данък? Къде се къса нишката? Трябва ли да го плащам? Какви са рисковете?

Много благодаря.
atlasstruggled
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ