начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Ликвидация ЕООД чл. 268 ТЗ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ликвидация ЕООД чл. 268 ТЗ

Мнениеот nikilex » 20 Май 2016, 17:00

Назначен съм за служебен Ликвидатор на ЕООД с много задължения към няколко кредитора.
Управителят и едноличен собственик на капитала е починал.
Аз в качеството си на Ликвидатор вр. чл. 268 ТЗ нося ли лична материална отговорност като физическо лице ???
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

Re: Ликвидация ЕООД чл. 268 ТЗ

Мнениеот ivanov_p » 20 Май 2016, 18:39

Искай несъстоятелност.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 20 Май 2016, 23:02

ivanov_p написа:Искай несъстоятелност.

И по търговско (че и несъстоятелност) стана спец :mrgreen:

Я прочети кои са материалноправните предпоставки за несъстоятелността. Прекалено общата хипотеза на "ЕООД с много задължения към няколко кредитора" съвсем не винаги е предоставка за обявяване в несъстоятелност. Марш да четеш!!!
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот nikilex » 22 Май 2016, 17:09

Длъжен ли съм на осн. чл. 626 ал. 2 ТЗ да искам Несъстоятелност ???

Аз в качеството си на Ликвидатор вр. чл. 268 ТЗ нося ли лична материална отговорност като физическо лице ???
nikilex
Потребител

Мнениеот teogeo » 22 Май 2016, 18:19

nikilex написа:Длъжен ли съм на осн. чл. 626 ал. 2 ТЗ да искам Несъстоятелност ???

Да. Ликвидаторът е длъжен да поиска образуване на производство по несъстоятелност.

Въпросът е дали наистина са налице предпоставките за откриване на производство по несъстоятелност.

Това, че едно ТД има "много задължения към няколко кредитора" не значи нищо. Това е приказка като за пейката пред блока.

Ако визирате свръхзадълженост, това означава, че имуществото/активите на дружеството да са по-малки от задълженията. Ако дружеството не беше в ликвидация, ще се гледат (сравняват) само краткотрайните / бързоликвидни активи. Но то е в ликвидация, демек - гледат се всички (защото е в ликвидация - няма да извършва дейност вече и няма какво да му пазим дълготрайните активи, нужни за извършване на дейността). Това е, простичко казано.

P.S. Да - носите отговорност.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Май 2016, 22:06

Най-простичко казано - на бегом в най-близкият окръжен съд с молба за несъстоятелност.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 23 Май 2016, 12:48

Пропуснах - в България за нищо не се носи отговорност, не се притеснявай за това, но с несъстоятелността е по-лесно.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот nikilex » 24 Май 2016, 19:15

Започвам да съставям... по чл. 626, ал. 2 ТЗ...
nikilex
Потребител

Назад към Взаимопомощ