- Дата и час: 26 Ное 2024, 14:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Викат ме с призовка на 350км
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Викат ме с призовка на 350км
Извикан съм като свидетел в РПУ Враца, за да дам свидетелствам, намирам се в Пловдив, където ми е постоянния и временния адрес. Мога ли по някакъв начин да ме свидетелствам в Пловдив, все пак става въпрос за доста километри за въпрос от сорта "Къде бяхта на петък 13 по обяд?","- На работа", "Добре, свободен сте."
- waki1234
- Младши потребител
Re: Викат ме с призовка на 350км
Що не се свържете по телефона с този, който Ви призовава?
След това го попитайте това, което тук питате.
Може и да стане в Пловдив.
П.С. Само не му излизайте с номера: "Къде бяхте в петък...", че тогава вероятно ще ходите във Враца.
След това го попитайте това, което тук питате.
Може и да стане в Пловдив.
П.С. Само не му излизайте с номера: "Къде бяхте в петък...", че тогава вероятно ще ходите във Враца.
- kpts_
- Потребител
Фактът, че Враца се интересува от пловдивчанин, сам по себе си говори, че последният, на 13-ти, не е бил на само работа. Освен това, едно е някой, който хабер си няма за случая да прочете 4-5 напечатани на лист хартия въпроси, друго е да се разговаря с човека, и ... както и да е. Въпросите изникват в движение.
Разпитът по делегация е едно от най-формалните и безпредметни неща, които съм виждал, олицетворение на формализма в БГ-разследването.
Разпитът по делегация е едно от най-формалните и безпредметни неща, които съм виждал, олицетворение на формализма в БГ-разследването.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
В случая за мен това е изгубен ден, който никой няма да ми заплати и ще ми се наложи да плащам от собствения си джоб. Освен това след разговор с въпросния следовател ми беше обяснено, че ще отнеме не повече от 20 минути. И да на петък 13 бях на работа, понеже за да ми се отчете работен ден трябва да дам пръстов отпечатък(има и такива фирми в България). Въпросът ми е има ли начин разпита(показанията.....) да се проведът в Пловдив по законен начин и какво ще стане ако на 30.09.2014(тогава ме викат във Враца) отида да се предам в някое руп в П-в зщото нямам пари да ида до Враца???
- waki1234
- Младши потребител
waki1234 написа:В случая за мен това е изгубен ден, който никой няма да ми заплати и ще ми се наложи да плащам от собствения си джоб. Освен това след разговор с въпросния следовател ми беше обяснено, че ще отнеме не повече от 20 минути. И да на петък 13 бях на работа, понеже за да ми се отчете работен ден трябва да дам пръстов отпечатък(има и такива фирми в България). Въпросът ми е има ли начин разпита(показанията.....) да се проведът в Пловдив по законен начин и какво ще стане ако на 30.09.2014(тогава ме викат във Враца) отида да се предам в някое руп в П-в зщото нямам пари да ида до Враца???
Извади си един болничен на който да пише, че не си в състояние да пътуваш и явиш на разпит и го прати с писмо (дано да имаш пари за него) на разследващия. Аз бих му пожелал и много здраве. След това като дойде призовкарят за нова призовка не му отваряй и не получавай призовката или накарай някой да му каже, че вече не живееш тук.
- ilian_todorov
- Активен потребител
doc03 написа:. Освен това, едно е някой, който хабер си няма за случая да прочете 4-5 напечатани на лист хартия въпроси, друго е да се разговаря с човека, и ... както и да е. Въпросите изникват в движение.
Напълно съм съгласен с теб и по тази причина разследващият би могъл да си направи командировка до Пловдив и го разпита най-подробно в някое от тамошните РПУта. Който има нужда, той би трябвало да се разкарва, не е ли логично?
- ilian_todorov
- Активен потребител
... да не се окаже, че питащият е този, който е в нужда. А номерата с отпечатъци, чекиране на вход/изход и пр. ... вече и в криминалетата се изтъркаха ...
П.П. Питащият явно бърка. Вероятно го викат във Варна, а не във Враца, предвид посоченото разстояние.
П.П. Питащият явно бърка. Вероятно го викат във Варна, а не във Враца, предвид посоченото разстояние.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
-
doc03 - Активен потребител
Благодаря на всички за отговора на въпроса който зададох, бяхте максимално "полезни". Много се извинявам разстоянието между Пловдив и Враца е 209.5км.
- waki1234
- Младши потребител
waki1234 написа:В случая за мен това е изгубен ден, който никой няма да ми заплати и ще ми се наложи да плащам от собствения си джоб.
По принцип:
Свидетелят има следните права: ... да получи възнаграждение за загубения работен ден и да му бъдат заплатени разноските, които е направил, както и да иска отмяна на актовете, които накърняват правата и законните му интереси.
Пуснете молба да Ви разпитат по делегация, като в нея изложите значителните затруднения, които препятстват явяването Ви на конкретната дата, за която сте призован. В случай, че не бъде уважена /разпитът по делегация е регламентирано от закона изключение от основен принцип на наказателния процес, този на непосредствеността/, ангажирайте доказателства за размера на разходите по явяването Ви и размера на дневната Ви надница и си ги поискайте. За последното - ще трябва да се оформи малко бумащина, като например отпуск от работодалея за изпълнеине на граждански дълг по чл. 157, ал. 1, т. 4 от КТ и удостоверение за възнаграждението. При самоосигуряващите се е малко по-различно, но общо взето ще има да вземате
Ако сте редовно призован и не се явите без да посочите уважителни причини за неявяването си, може да бъде принудително доведен и глобен.
-
lexy21 - Активен потребител
Нямам никакво намерение да не се явявам, просто нямам личен автомобил и след като проверих ще се возя по влакове 5 часа само в едната посока,ако няма закъснение. Разпит по делегация ми звучи като решение на проблема ми.
Много благодаря lexy21
Много благодаря lexy21
- waki1234
- Младши потребител
lexy21 написа:waki1234 написа:В случая за мен това е изгубен ден, който никой няма да ми заплати и ще ми се наложи да плащам от собствения си джоб.
По принцип:Свидетелят има следните права: ... да получи възнаграждение за загубения работен ден и да му бъдат заплатени разноските, които е направил, както и да иска отмяна на актовете, които накърняват правата и законните му интереси.
В случай, че не бъде уважена /разпитът по делегация е регламентирано от закона изключение от основен принцип на наказателния процес, този на непосредствеността/, ангажирайте доказателства за размера на разходите по явяването Ви и размера на дневната Ви надница и си ги поискайте. За последното - ще трябва да се оформи малко бумащина, като например отпуск от работодалея за изпълнеине на граждански дълг по чл. 157, ал. 1, т. 4 от КТ и удостоверение за възнаграждението. При самоосигуряващите се е малко по-различно, но общо взето ще има да вземате
Ако сте редовно призован и не се явите без да посочите уважителни причини за неявяването си, може да бъде принудително доведен и глобен.
В най-добрия случай ще му платят разноските за път и то не се знае кога. Дори все пак това да стане, той ще загуби минимум 16 часа, а работният ден е 8 часа. Ако не бъде открит от призовкаря, няма да бъде разпитан. В много редки случаи свидетели биват пускани за ОДИ.
Заедно с болничния може да приложи и молба за разпит по делегация, но щом го викат във Враца значи държат да го разпитат там.
- ilian_todorov
- Активен потребител
waki1234 написа:Нямам никакво намерение да не се явявам, просто нямам личен автомобил
И да имаш щом ще пътуваш, пътувай с влака, ако искаш да ти платят пътя.
- ilian_todorov
- Активен потребител
Някой серсем го е накиснал - нали там се намира затвора за рецидивисти.
- neutralen
- Активен потребител
ilian_todorov написа:В най-добрия случай ще му платят разноските за път и то не се знае кога.
В най-добрия случай действително ще му бъде изплатено и възнаграждение за изгубения работен ден, стига да е надлежно поискано и обезпечено с доказателствата от значение за присъждането му. Това няма да е прецедент. В най-лошия - ще жали откази нагоре и ще развие усещането си за правовия характер на държавата ни
ilian_todorov написа: Ако не бъде открит от призовкаря, няма да бъде разпитан. В много редки случаи свидетели биват пускани за ОДИ.
ilian_todorov написа:Аз бих му пожелал и много здраве. След това като дойде призовкарят за нова призовка не му отваряй и не получавай призовката или накарай някой да му каже, че вече не живееш тук.
Е, добреееееее
-
В най-добрия случай действително ще му бъде изплатено и възнаграждение за изгубения работен ден, стига да е надлежно поискано и обезпечено с доказателствата от значение за присъждането му.
Зависи, в РС - Плевен практиката е такава, че плащат само пътя и то след представяне на билети. В МВР - Плевен се оправдават, че нямат пари и търсят начин да ти откажат. Хубавото е, че не съм чувал да не се съгласяват на разпит по делегация, това важи и за следствието.
По принцип Докторът е прав, че не може полицай, който си няма хабер от разследването да свърши работа с един списък въпроси. От друга страна обаче защо човек, който не е направил нищо е длъжен да си разваля рахатлъка и да губи време и пари? Аз само за приятел или близък бих го направил.
- ilian_todorov
- Активен потребител
Браво на господа полицаите от Враца, да треперят престъпниците, с такива смели мъже ще се оправи държавата. Първо искам да споделя, че не съм осъждам, не съм бил задържан от органите на реда и съм с чисто досие. Трябваше да хвана автобус до София в 6:00, после в 9:00 за Враца, след пристигането ми да почакам около 1 час и малко, защото разследващия бил зает. После си поговорихме си около 1 час и бях изпратен с думите:
- Виж сега на нас ние ясно, че не си ти, ама такъв е закона.
- Защо не ме разпитахте по делегация тогава?
- Ние се опитахме, но прокурора не разреши.
Благополучно се прибрах към 20:30, общо сметката 51лв( мислех, че ще е повече), МВР Враца не ипзлащали пътните. Само да добавя, бях разпитван заради криминално проявен лежал в затвора, с висящи дела сътрудник на полицията. Браво господа полицаи от Враца, да треперят престъпниците
Благополучно се прибрах към 20:30, общо сметката 51лв( мислех, че ще е повече), МВР Враца не ипзлащали пътните. Само да добавя, бях разпитван заради криминално проявен лежал в затвора, с висящи дела сътрудник на полицията. Браво господа полицаи от Враца, да треперят престъпниците
- waki1234
- Младши потребител
waki1234 написа:МВР Враца не ипзлащали пътните.
А Вие какво направихте, за да Ви ги изплатят? Помолихте? Като Ви казаха, че те не плащали, Вие си рекохте "ами добре"
Пуснете писмено заявление, основаващо се на чл. 122, ал. 1 от НПК, че желаете да се ползвате от правото си и приложете доказателства за разноските, които сте направил и техния размер. Аз, ако съм на Ваше място, ще го пусна с копие да съответната прокуратура и вътре ще си опиша, че на изричната ми молба разпитът да се проведе по делегация, съм получила отговор, че прокурорът не разрешава /това може и да е тотална измислица/. Човек, ако сам не си търси правата, така ще е.
-
waki1234 написа:Браво на господа полицаите от Враца, да треперят престъпниците, с такива смели мъже ще се оправи държавата. Първо искам да споделя, че не съм осъждам, не съм бил задържан от органите на реда и съм с чисто досие. Трябваше да хвана автобус до София в 6:00, после в 9:00 за Враца, след пристигането ми да почакам около 1 час и малко, защото разследващия бил зает. После си поговорихме си около 1 час и бях изпратен с думите:
На твое място бих изпратил с писмо билетите на Началника на МВР Враца, като посоча и банкова сметка на която да преведат парите. Ще му пратя и касовата бележка за писмото.
Даваш добър пример как трябва да постъпва един съвестен гражданин, като съдейства на полицията.
- ilian_todorov
- Активен потребител
lexy21 написа:waki1234 написа:МВР Враца не ипзлащали пътните.
А Вие какво направихте, за да Ви ги изплатят? Помолихте? Като Ви казаха, че те не плащали, Вие си рекохте "ами добре"
За съжаление (мое разбира се), точно така направих , но пък си пазя билетите. Само не знам в коя прокоратура да си подам жалбата?
- waki1234
- Младши потребител
Рано е за жалба - още нищо не са Ви отказали, че да се жалвате. Приказките не се броят. Искате присъждане на разноските, които сте направил, от водещия разследването по досъдебното производство, по което сте свидетелствал. Той трябва да се произнесе с постановление на основание чл. 199 вр. чл. 122, ал. 1 от НПК. В сучай, че Ви откаже - актът му подлежи на обжалване по реда на чл. 200 от НПК пред наблюдаващия производството прокурор. Може да изпратите копие от молбата си и на прокурора, за да не реши МВР - Враца да си прави тихо.
-
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|