начало

КС: Експерти да преброят повторно гласовете в 1777 секции и да проверят протоколите за недействителните бюлетини в 442 КС: Експерти да преброят повторно гласовете в 1777 секции и да проверят протоколите за недействителните бюлетини в 442

Давност по изпълнително дело

Re: Давност по изпълнително дело

Мнениеот ivanov_p » 06 Юли 2014, 10:55

Човекът бърка давностите и затова представя неточно случая в първия пост. Делото е започнало през 2009г., завършило е със служебен изп.лист през 2010 г., а от съда ИЛ е постъпил в НАП през 2011г. Дори в НАП да е образувано дело то не е по ГПК, а по ДОПК и там давностите са други. Без значение дали е било образувано или не дело тогава, през 2014 г. е образувано дело при ЧСИ, който е направил запор на заплатата. Това е различна фактическа обстановка от тази в първия пост и по-неблагоприятна за длъжника. Въпросът е защо задължение към НАП се е озовало при ЧСИ, ако няма друг изпълнителен лист? Това трябва да се провери и естествено да се плаща, защото вече няма накъде да се бяга Не става дума за бездействие на взискателя, а за целенасочени действия, вкл. запор. Ако беше платено преди 3-4 медеца 500 лв. щяха да се спестят.
Последна промяна ivanov_p на 06 Юли 2014, 18:56, променена общо 1 път
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 06 Юли 2014, 11:35

Съгласен съм.Действително това е проблема - защо едно публично държавно вземане, произтичащо от присъда се възлага за изпълнение на ЧСИ. Делото следва да се води от СИ при НАП. Без да се видят документите, очевидно не може да се изрази категорично правилно мнение по казуса. :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот diad40 » 06 Юли 2014, 14:25

Това вече е конструктивен разговор и понеже явно съм лаик,един подобен въпрос: при погасяване на задължението към НАП и действие от взискателя по чл.433ал.1,т.2 от ГПК ,/има възможност за такова взаимно съгласие/,ще разгневим ли "ламята",да ме прощава Иванов!! С уважение!
diad40
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 06 Юли 2014, 14:41

Първо отиди при ЧСИ и виж какво е цялото задължение и как от НАП е попаднало там. Служебните защитници са на бюджетна сметка, но може и те да са започнали да си събират парите, това означава, че ще си търсят адвокатските, а с тях и ЧСИ ще си удържи неговите. Може да платиш директно на НАП задължението, което е по-правилно, но твоето е малко и няма да промени нищо. Докато не платиш няма какво да стане.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 07 Юли 2014, 10:18

diad40 написа:Уважаеми форумци,един въпрос по темата.Получих от ЧСИ ИЛ от 11.10.2010г,където трябва да заплатя 155лв.хонорар за служебен защитник,по нак.дело от 2009г. /което не е за издръжка/. Освен това се посочва,че по ИД има 350лв.разноски/адвокат/, 105лв.такси по ИП -общо 610лв задължение в полза на взискателя НАП-София.Минаха години ,но не си спомням да са предприемани изпълнителни действия по случая.На ИЛ има клеймо - НАП-ВХОДЯЩ КОНТРОЛ,дата -27.04.2011г.С жалба, чрез ЧСИ до РС, искам да се позова на чл.433,т.1,ал.8 от ГПК за давност и прекратяване на ИД. Считам,че имам основание. Благодаря Ви предварително за мненията и съветите!

Давайте по ред на правилата: НА(О)ХД е от 2009г., но ИЛ е издаден след ЧНД, в което с молба НБПП е поискало издаване на ИЛ (по реда на чл. 306 НПК, защото съдът предварително няма как да знае, какъв е размера на възнаграждението на служебния- определя се с Решение на НБПП и едва отпосле се чете определение за разноските). За тези разноски може и да има спор дали са публични по смисъла на чл. 162 ДОПК, но е неправилно становището, че същите не могат да се събират от ЧСИ ( виж чл. 2 от ЗЧСИ - дори и публичните могат да се събират от частниците :) - чудесно изключение, защото те събират бързо, за разлика от НАП )). Твърдяната нищожност е химера.

Какво да правите?- нищо полезно, така щото имате наложен запор върху трудовото възнаграждение и ЧСИ ще секвестира това, което може с оглед 446 ГПК, ерго- и дума не може да става за давностни срокове, които ви ползват( 433, ал.1 т.8 ГПК не ви касае в конкретния случай).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот diad40 » 08 Юли 2014, 02:09

Драги bird,ИЛ е издаден от РС, на основание чл.189 от НПК ,по ОПРЕДЕЛЕНИЕ на НАХД от 2009г.,влязло в сила от 07.20010г. ИЛ се издава на ТД на НАП и пише ,че съм осъден да заплатя 150 лв.хонорар на служебно назначен защитник по сметка на НБПП/всичко цитирам дословно/. Може да съм лаик,ама чак пък толкоз ,че да не мога да различа чл162,ал.2,т.7 от ал.4 на ДОПК.Но не това е важното.Важното е ,че днес," експерта по публични вземания" от НАП ,ВДИГА РАМЕНЕ като го питам как ИЛ от 2010г. от него попада в ЧСИ.Бил ме търсил/не може да го удостовери/,не бил длъжен да ме търси и да ми обяснява - и то пред началника му от сектор "Вземания" ? И все едно и също,но никой не ти казва, как ИЛ от 2010Г.е попаднал в ЧСИ!! ЧСИ-то/да ме прощават ivanov-p и bird/ се прави на "некомпетентен",като го питам как образува ИД без нов ИЛ,и по чия молба.Пишело в ПДИ кой е взискателя.Изобщо пълен цирк.НО НАЙ-ВАЖНОТО- проверявам после в НАП за други задължения и се оказва,че имам още 4-5 задължения от такси ,глоби и др.съд.разноски ,все от 2009-2011г.Отивам при "експерта " и питам ,защо не ме известяват официално за задълженията ,а "щипка" избирателно от тях и ги "подава"на ЧСИ по "лъжичка" и дори не си прави труда да наложи АН или да образува АП.Все едно питам стена и затова "звездоброецът" ще ви каже: докато някои броят звезди,други правят .......,ако няма рима удари ма!!Защо да се "блъска" държавният служител,когато някой ще почерпи ,за уплътняване на нечие работното му време! При съотношение публ.вземане:адв. хонорар - 1:3 ,да видим кой е добре с математиката. Извинявам се ,че клатя лодката,ама ми залютя от мътната вода.Ех,neutralen,колко глави има тази "ЛАМЯ"? Единствено се надявам от резултата в ЕС по правата на Човека,защото "ЛАМЯТА" три пъти ме съди и наказва за едно и също деяние.Не употребявам "престъпление",защото като гледам какво става около мен,не мога да дам определение за тази дума. С почит!
diad40
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 08 Юли 2014, 03:24

diad40 написа:И все едно и също,но никой не ти казва, как ИЛ от 2010Г.е попаднал в ЧСИ!!

Закон за частните съдебни изпълнители написа:§ 3. (1) Висящо изпълнително производство може да бъде продължено от частен съдебен изпълнител по възлагане от взискателя. Ако поисканото изпълнително действие не е извършено от съдия-изпълнителя, внесената авансова такса по изпълнението се изплаща на частния съдебен изпълнител от бюджета на съответния районен съд.
(2) Висящо изпълнително производство за събиране на частно държавно вземане може да бъде продължено от частен съдебен изпълнител по възлагане на държавното учреждение - кредитор.

Така е по-ясно ( каквото е и небето тази вечер, звездоброецо :) ).

До тук не сте ме разубедил ( колегите мълчат ), че вземането на НБПП е частно държавно вземане и като такова ДОПК в частта чл. 162, ал.1 т.6 ( това би била точната норма, но разноските за служебен защитник не са публично вземане) е неприложим.
diad40 написа:ИЛ се издава на ТД на НАП..
това е невъзможно- ИЛ се издава в полза на НБПП ( органът, направил разноски във вашия случай, НАП е само (първоначален) събирач, но като чета как Влахов се жалва, че ВСС има да взима 4 милиона и НАП се ослушват, разбирам защото от бюрото са прибегнали до частните изпълнтели).

Не е било нужно да свиквате селото- просто трябваше да си направите съответна справка по делото ( което не изключва хипотезата на някакво безумие - все пак времената са интересни, законодателната мисъл мътна, а юристите само плуваме в тинята).

Нейсе. Успех, каквото и да предприемете.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Юли 2014, 08:45

Затова девизът на моята фирма е: "Плати си, ще ти олекне"!

Толкова олелия и главоболия за 150 лв.? Струваше ли си?

И си плащайте глобите, защото в мотиви на присъда по наказателно дело пишеше: "Обвиняемият е бил глобен (преди десетина години) и не е заплатил наложената глоба, заради което съдът прецени, че заменяването на наказанието "лишаване от свобода" с глоба няма да постигне целения от НПК ефект"(цитирам по памет).
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот diad40 » 09 Юли 2014, 00:58

ivanov-p,много добре знаеш,че става въпрос за друго ,а не за неплащане,защото за 150лв. искате 450 "лесни" пари!Не очаквам точно ти да ме разбереш,но не можеш да затвориш цялото Столипиново и 1/3 от поданиците на тази държава,защото на босия не можеш взе цървулите.Лично аз бих съкратил тия държавни експерти,така ще може сами да си търсите работа, а и държавата ще има пари да ви плаща бонус ,като я свършите добре.Нищо лично. С почит.
diad40
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 09 Юли 2014, 08:01

Имаш ли най-бегла представа колко народ и трудодни батисвате с едно неплатено задължение за 5 лв? Някой трябва да се вдигне и отиде до аквокат, адвоката да напише заявление, да го занесе в съда, в съда да мине през 5-6 ръце, призовкарка да бие път до вас минимум един път, ако ви намери и няколко пъти, ако ви няма, което включна съдията да пише до определен човек да направи проверка в масивите, да се изпрати съобщение и до ищеца. До издаване на ИЛ адвокатът трябва да отиде 2-3 пъти до съда да проверява и т.н. Следва изпълнителното, молба, юркане на някой от канцеларията за проверки, пак призовкар, изпращане съобщение до твойта работа, отговор на счетоводителката и много други неща, като немалка част от парите се взимат от държавата .
Ако веднъж те хванат тебе да свършиш сам всичко това бъди сигурен, че няма да повториш.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 09 Юли 2014, 09:50

Е дойдохме си на думата, не ми било 'има ли давност', най ми било 'защо ми искат повече'. Тук всеки втори затова мрънка. Защото, едно е да си платиш доброволно и навреме, а друго е да се скатаваш 4-5 години и да трябва да се ангажират съд, НАП, ЧСИ и т.н.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот diad40 » 09 Юли 2014, 14:39

Ех , момчета,ще ме изядете бре!Елате довечера при "попа" и ще ви почерпя за 150 лв.,не съм стиснат. Нали това говоря и аз.Експерта от НАП няма време 4-5г.да ме уведоми,че имам задължение,та от неговата съкратена длъжност да получите бонус .Така или иначе тичате ,та си късате обувките/при този информационен век/от Римската стена до отсреща и ви "ангажират" тия от НАП и такива като мене,та се трепете от работа три дни, за три пъти повече от задължението ми.Като в Германия-8,5 евро на час-само че за нискоквалифицирана работа.Нещо се минавате.Апропо,на този служебен защитник/който е закъсал яко за 150лв./, така и не му видях очите ,та изпрати в РС становището си писмено.Явно и той е бил много зает,/та да се среща с мен за тия пари/. Но това е друга тема. Аз съм лесен,но обяснете на другите длъжници,дето споменах по долу и които не сключват ТД ,даже когато има работа за 8 евро НА ДЕН.Вярно ,трябва да се плаща,но не само да се плаща.Като го чакаш с "голямата тояга" да се покаже от вратата .Не знам девизът на на фирмата дали е" плати си ,та да ти олекне", но на длъжника"оптимист"е :нек сме живи ,нек ни ....! Ха, наздраве !
diad40
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 09 Юли 2014, 23:14

http://vbox7.com/play:724fd9c4
Може би да ти се размине, но не е сигурно :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 10 Юли 2014, 09:09

Адвокатски хонорар по конкретното изп. дело в размер на 450лв. е пълна лъжа. , а ако е такъв - то имате право да възразите. Малко по-трудоемко е от думи на вятъра. От самото начало на темата пишете само интерпретации ( в полза на НАП, адвокатът закъсал хе-хе, и прочее), защо просто не препишете абзаца след: "задължението ви по изпълнителното дело възлиза на .... главница, ..........лихви , ......присъдени разноски и разноски по изп. дело, в т.ч. такса по тарифа......( и така до края на абзаца), че да ви се разясни, кое- как и да разсеете заблудата!

Възможно е разноските да са в такъв размер, но сумата им не се калкулира само от хонорара на адвоката- имате такси ( за образуване, за проучване, за събиране на книжа, за връчване, за какви ли не щуротии, вкл. получавайки ПДИ ви уведомяват надлежно, че дължите съответна сума, представляваща пропорционална такса върху размер ана дълга- не е така "разбито", ама не е и нужно- който иска разбира, който не- вдига селото на крак). Само запора ви струва един 24лв.

Хубаво сте ходил при ЧСИ, ама кофти сте постъпил- не сте първия, който нервничи и иска лични обяснения. Трябвало е да седнете и да си четете делото- там всичко си пише. Ако не ви харесва размера на разноските- възразявате ( възможно е да са по-малко от посоченото по-горе).
Но, кОла, който виждате в окото на адвокатската гилдия е нереален и плод на нездрава фантазия.
bird_of_paradise
Активен потребител

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство