начало

КС: Експерти да преброят повторно гласовете в 1777 секции и да проверят протоколите за недействителните бюлетини в 442 КС: Експерти да преброят повторно гласовете в 1777 секции и да проверят протоколите за недействителните бюлетини в 442

Как да вляза във владение на собственото ми жилище

Как да вляза във владение на собственото ми жилище

Мнениеот niki66 » 13 Юни 2014, 15:18

Здравейте,
Преди 3 месеца си купих апартамент. Платих цялата сума на продавача още в деня на сделката.В НА пише, че влизам във имота си в деня на плащане на продажната цена, което реално стана в същия ден, в който изповядах сделката. За огромно мое съжаление обаче нямах възможност веднага да се заема с нанасянето и оставих продавача спокойно да се изнесе, като се разбрахме устно, че той до месец ще освободи апартамента. Да, но той не го направи. Вече трети месец живее там с майка си и отказва да се изнесе. Генерира сметки. Направих консултация с адвокат и той ме посъветва да подам Иск по чл.108. След това щяли да ми издадът изпълнителен лист и с него наемам частен съдя изпълнител и готово
Въпросът ми е колко време приблизително ще отноме това? Апартамента, който купих е в София, аз съм от Пловдив. Трябва да се преместя в София, но реално няма къде да живея!
Моля някой да ме посъветва как да постъпя. Четох за вариант да изкарам изпълнителен лист по чл.417 т.3 от ГПК Кое ще стане по бързо?
Притеснявам се и да не реши нещо да обжалва, защото тогава сигурно ще се влачим с години
Ще съм много благодарен за всеки съвет!
niki66
Нов потребител

Re: Как да вляза във владение на собственото ми жилище

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Юни 2014, 11:53

Как точно е формулирана фразата - че ще влезете след плащането или че вече сте във владение или че то е вече предадено.

Ако има някакъв срок - можете с чл. 417 ГПК. Там става веднага. Ако обаче формално сте във владение - трябва дело.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот niki66 » 17 Юни 2014, 07:39

Срок няма. В НА пише,че "владението на недвижимия имот се предава от продавача на купувача след окончателно плащане на продажната цена" Реално това стана в деня на сделката и подписването на НА. От това коетп чета,явно трябва да подавам иск и да чакам изпълнителен лист. По кой член най бързо и безболезнено да стане? Чл. 108 или чл. 418,където мога да предоставя нотарялен акт. Моля за съвет.
niki66
Нов потребител

Мнениеот bastard » 19 Юни 2014, 20:07

Проверете си личните съобщения.
bastard
Потребител

Мнениеот borovinka » 20 Юни 2014, 17:12

1. В нотариалния акт пише ли, че цената е платена изцяло?
И ако отговорът на 1 е "не",
2. Имате ли писмени доказателства, че цената е платена изцяло?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 20 Юни 2014, 18:11

Два варианта от мен:
1) Наемете една бригада охранители тежка категория да "разговарят" с него в срок от 3 дни да се изнася (с/без мебели - все тая).
Те определено са доста убедителни при такива разговори така че лицето ще побърза да се разкара. След което го съдете за вреди
2) ако първият (макар и по-ефикасен) е неприемлив за вас подайте жалба в полицията и прокуратурата за извършено престъпление по чл. 170 (4) и поискайте незабавно съдействие за преустановяването му.

Принципно наказателното право винаги дава по-добри способи за защита от гражданското. :)
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот n_ikito » 20 Юни 2014, 22:35

votpuska написа:Принципно наказателното право винаги дава по-добри способи за защита от гражданското. :)

Много интересен извод :roll: След жалбата в прокуратурата/полицията, най-вероятно резултатът ще е 'нула'!
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 21 Юни 2014, 12:14

votpuska написа:Принципно наказателното право винаги дава по-добри способи за защита от гражданското. :)

По-голяма глупост трудно можеше да бъде написана
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот lakavitsa » 21 Юни 2014, 14:47

Два варианта от мен:
1) Наемете една бригада охранители тежка категория да "разговарят" с него в срок от 3 дни да се изнася (с/без мебели - все тая).

E те тоя манталитет ни връща във феодално-средновековния период от развитието на африканския период. И неурдиците в Аспарухово по тоя начин ли ще борите...
lakavitsa
Потребител

Мнениеот niki66 » 24 Юни 2014, 09:13

borovinka написа:1. В нотариалния акт пише ли, че цената е платена изцяло?
И ако отговорът на 1 е "не",
2. Имате ли писмени доказателства, че цената е платена изцяло?

Благодаря на всички за отговорите

В НА пише "след окончателно плащане на продажната цена", а продажната цена е записана в НА. Имам заверена бележка от банката, че точно тази сума е платена в деня на сделката по сметката на продавача.

Доколкото чета и се лутам чл 108 в София ще отнеме около 2 години.
Как обаче стои въпросът с чл 417 и чл 418?
Ако обжалват това не би трябвало да спре процедурата по изнасянето им, нали?
niki66
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 25 Юни 2014, 11:17

Действайте с 417 щом имате НА и платежно от банката за сумата на плащането.
Бързо става.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот niki66 » 02 Юли 2014, 12:52

borovinka написа:Действайте с 417 щом имате НА и платежно от банката за сумата на плащането.
Бързо става.

Благодаря!
Подавайки иска по този член трябва да впиша сумата по НА ли? Или? Ще съм много благодарен ако някой ми разясни, тъй като адвокат с който направих консултация ми каза, че чл. 417 бил само за парични взимания и така няма да мога да си вляза във владение. Какза, че моят случай е за чл. 108, но аз нямам възможност да чакам 2 години. А чл.417 колко време ориентировъчно отнема? Сигурен съм, че ще пуснат възражение ей така, за да печелят време...
Моля за разяснения.
niki66
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 02 Юли 2014, 13:26

Няма срок по чл. 417 ГПК - това е незабавна заповед. Но е трудно да се определи дали ще издадат заповед - тъй като не е ясно дали има владение. Таксите също са пречка - може да са високи.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот niki66 » 02 Юли 2014, 13:39

Записаното в НА не е ли достатъчно? Платена е стойността, следователно си във владение.
А могат ли да обжалват, след като е незабавна заповед?
niki66
Нов потребител

Мнениеот Melly » 02 Юли 2014, 15:15

Въпросите явно няма да свършат скоро.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство