Здравейте, казусът ми е следният и ще се радвам и вие да споделите мнението си: Налице е образувано изпълнително дело, наложена възбрана върху имот - собственост на длъжника, който считаме за несеквестируем (единствено жилище). С поканата за доброволно изпълнение длъжникът е уведомен за наложената възбрана върху имота, както и за това, че е насрочен опис на същия. В рамките на едноседмечния срок длъжникът пуска до ЧСИ жалба на основание чл. 435, ал.2 от ГПК - обжалва се насочването на принудителното изпълнение спрямо несеквестируемия имот чрез насрочването на описа. Впоследствие обаче е депозирана от страна на взискателя молба за отлагане на описа (без да се посочва в молбата следваща дата за опис). Резолюцията на ЧСИ на тази молба е, че уважава същата.
Питането ми е, при това положение, след като опис няма да се състои и няма друга нова дата за насрочване на описа, налице ли е все още правен интерес от жалбата (тоест дали ако същата се администрира до съда дали той няма да каже, че длъжникът няма интерес да обжалва - в крайна сметка опис няма вече насрочен - притеснява ме обаче това, че се "отлага", а не "отменя") и в случай че бъде оттеглена, при евентуално последващо ново насрочване на описа, ще бъде ли преклудирано правото на длъжника да обжалва този следващ опис, при положение, че си е оттеглил първоначалната жалба?
- Дата и час: 27 Ное 2024, 13:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обжалване на опис на несеквестируем имот
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обжалване на опис на несеквестируем имот
Щом сте пуснали жалба с нея се занимава СИ, там нямате повече работа. Ако насрочат нов опис обжалвате пак, може да обжалвате до влизане в сила на протокола за възлагане. При обжалването обаче доказателствената тежест е върху вас и там се губят делата.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря много за отговора, всъщност що се отнася до нашите действие по жалбата и последиците от тях, ме интересува от гледната точка на това, че за да не се товари длъжникът сега с още разноски по администрирането й и под страх от жалбата да не се окаже лишена от правен интерес (като се реши въпросът от съда), искаме да я оттеглим. Затова ме интерсуваше мнение по въпроса, след като я оттеглим дали ще можем впоследствие да обжалваме новия насрочен опис.
- lawjust
- Нов потребител
Вие като сте я пуснали сте имали съобщение за опис и сте реагирали на него, отлагането е последващо и няма как жалбата да е без интерес.
- ivanov_p
- Активен потребител
А ако сега оттеглим жалбата, мислите ли, че после като обжалваме ново насрочване на опис и други последващи принудителни изпълнителни действия (спрямо този несеквестируем имот), ще ни кажат гледйте си работата - не нможете повече да жалите насочването на изпълнението спрямо този имот, защото вече сте си оттеглили жалбата?
- lawjust
- Нов потребител
lawjust написа:Налице е образувано изпълнително дело, наложена възбрана върху имот - собственост на длъжника, който считаме за несеквестируем (единствено жилище).
Субективната представа за несеквестируемост на жилището ви не винаги се оказва правилна. Напълно възможно е същото жилище да обезпечава вземането на кредитора с предходен договор за учредяване на ипотека в негова полза и по този начин длъжникът сам да се е лишил от несеквестируемостта на жилището си.
Така че, проверете документално историята назад във времето.
-
Melly - Старши потребител
Не съм казал да оттегляте жалбата, а да не правите нищо повече. Да му мисли съдия-изпърнителят. Вие си събирайте документите за да даказвате несеквестируемостта и следващия път ги пуснете като приложение.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря Ви много за споделените мнения и съвети !
- lawjust
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|