начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

иск по КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

иск по КТ

Мнениеот manager jsc » 19 Окт 2004, 15:15

Има ли право работодател едностранно да преназначи служителят от една длъжност на друга като директно му връчи заповед за преназначаване ?? В какво се състои нарушението му и как да си потърся правата, като съм подписала заповедта и най - добросъвестно съм изпълнявала новата работа през следващите 2 год. Сега мога ли да искам да се обяви недействителен вторият ми договор и по какъв начин да го осъдя.
manager jsc

Re: иск по КТ

Мнениеот гала » 19 Окт 2004, 15:37

Няма как да стане . След като сте подписали заповедта за преназначаване то Вие сте се съгласили с нея и тя си е съвсем редовна .
гала

Мнениеот manager jsc » 19 Окт 2004, 17:06

В случая е нарушена процедурата по писменото уведомление на служителя, а издаването на заповед е вече техническото изпълнение , за да възникне юридическият факт на преназначаване. Едностранното издаване на заповед без да е видно основанието не е ли грубо нарушение???
Нямах предвид редовността на заповедта като адм. акт , а как се отразява на договора прескачане на процедурата по КТ .
manager jsc

Мнениеот enika » 19 Окт 2004, 17:11

Gala e prava.
Ednostranna promiana na dlajnostta e zabranena, no s podpisvaneto na zapovedta na praktika Vie se saglasiavate s promianata.
enika

Мнениеот monteskio » 19 Окт 2004, 20:03

Не, няма право.
1.В случая са възможни две хипотези, а доколкото разбирам от представената от Вас фактическа обстановка, е извършено преназначаване посредством Заповед, което от своя страна, не е правилно. Съгласно КТ за изменение на длъжността, вида на срочния трудов договор, т.е. за изменение на съществуващото трудово правоотношение, е необходимо да се спази процедурата на чл. чл. 118 119 КТ.
Това допълнително споразумение( анекс) към съществуващият до този момент трудво договор, трябва да се предхожда от писмено уведомление - предложение за намерението на едната страна за изменение на съществуващото трудово правоотношение- това есъществуващата процедура ,която предхожда подписването на допълнителното споразумение. Освен това, това уведомление - предложение има и една социална функция - да запознае страната до която е отправено ( в повечето случай - работник или служител) е ли е новата длъжност подходяща за него ( разбирайте - с необходимата квалификация, стаж, всички професионални изисквания), тъй като , ако няма възможност да се запознае с параметри, в един по късен етап , може да бъде изправен пред вероятната възможност , работодателят да го уволни ( в трсен смисъл ) поради несправяне с работата.
2. Също така при преназначаване е необходимо да се представи и длъжностна характеристика за новата длъжност.
3. Често ( за съжаление порочна практика) работодателите, ведно с преназначаването сдопълнителното споразумение, което е предварително изготвено , без да е дадена възможност на работника или служтеля да се запознае със съдържнието му, променят и вида на трудовият договор, което от своя страна е съществено нарушение н аматериалния закон ( в случай , че трудовия договор е безсрочен)- КТ, тъй като САМО РАБОТНИКА ИЛИ СЛУЖИТЕЛЯТ ИМА ПРАВО ДА ИСКА ПРОМЯНА И ТО ТЯ ТРЯБВА ДА Е ИЗРИЧНА (ЧЛ. 67 АЛ. 3 кт).

Дано съм Ви помогнал.

УСПЕХ!

МОНТЕСКИО
monteskio
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 19 Окт 2004, 20:06

manager jsc,
Ако Ви интересуват други често задавани въпроси в областта на Трудовото право - имате възможност да се запознаете накратко с отговорите , които съм предоставил тук - в lex.bg на адреса на моята лична страница като член на лех. .бг

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот donna » 19 Окт 2004, 20:08

ДА не би само да си подписала заповедта в смисъл "уведомена съм ,че ми е връчена "
donna
Старши потребител

Мнениеот manager jsc » 20 Окт 2004, 13:23

Da, donna, tochno tova imah predvid, podpisala sm , no ne si spomniam dali beshe dopalnitelno sporazumenie ili zapoved , nqmam go dokumenta pred men v momenta, no sas sigurnost uvedomlenie ne mi e predstaviano.
manager jsc

Мнениеот donna » 20 Окт 2004, 13:34

ИМА разлика м/у допълнително споразумение и заповед
затова иди и поискай трудовото си досие и виж какво има приложено по него
donna
Старши потребител

Назад към Трудово право