начало

КС: Експерти да преброят повторно гласовете в 1777 секции и да проверят протоколите за недействителните бюлетини в 442 КС: Експерти да преброят повторно гласовете в 1777 секции и да проверят протоколите за недействителните бюлетини в 442

Поръчител съм по просрочен вече кредит - помощ!!

Поръчител съм по просрочен вече кредит - помощ!!

Мнениеот dimvan » 28 Ное 2013, 15:23

Поръчител съм по кредит, като Договора е сключен през 2000 г. за срок от 4 години. Анекси по договора не са правени. Последното плащане по кредита е било м. юли 2009 г.
Октомври 2013 г. банката завежда изпълнително дело и чрез ЧСИ получих покана за доброволно изпълнение за цялата сума по главницата, плюс всички други дължими плащания. Получи се и запор върху заплатата ми.
Има ли основание банката, след като години наред тя не е следила за плащанията по кредита и сроковете, съгласно които остатъкът от кредита става предсрочно изискуем, да ме осъди и аз да погасявам сега, като поръчител, кредит по договор със срок, изтекъл преди 9 години?
Предварително благодаря за всяко мнение!
dimvan
Нов потребител

Re: Поръчител съм по просрочен вече кредит - помощ!!

Мнениеот ivanov_p » 28 Ное 2013, 15:36

Може и да има, по-вероятно няма, но това не може да се каже по разкази, гледат се документи, а там важат и срокове, които не трябва да се изпускат.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 28 Ное 2013, 16:27

В чл.147, ал.1 от ЗЗД е предвидена кратка погасителна давност за поръчителите от 6 месеца от падежа, освен ако в този срок кредиторът е предявил иск срещу длъжника.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот neutralen » 28 Ное 2013, 16:30

Веднага се консултирайте с адвокат - така както обеснявате, вашата отговорност като поръчител е отпаднала отдавна.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 28 Ное 2013, 16:53

Само да уточня - банката завежда изпълнително дело през 2013, но не се знае как е получила изпълнителния си лист. Може да е имало дела от 2009 до сега и затова чак сега да завеждат изпълнителното дело. Ако са преприели правни действия срещу длъжника, за който сте поръчителствал в указания от ЗЗД срок (6 м.) давността не е изтекла и тогава не мисля, че може да се "измъкнете" от поръчителството. Прав е неутралния като казва, че информацията, която давате е непълна. Много е важно да не подписвате нищо защото много от банките се свързват в последствие с поръчители, когато са изпуснали сроковете и ги карат да подписват новации или някакви рефинансирания (не съм в детайли запознат) и така прецакват поръчителите ..
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Ное 2013, 16:59

Аз от стари адвокати знам, че без документи в тоалетна не се ходи, камо ли на консултация.
Щесте месеца са ясни и какво от това? Нали трябва да се възрази срещу заповедтта, иначе гушваш букета макар и прав и трябва ти да водиш дела дето трудно се печелят.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот dimvan » 28 Ное 2013, 17:15

Нямам данни за дела от 2009 г. насам. При водени дела от банката, предполагам нямаше да ме пропуснат... Но, ако са водили такива, то следва длъжниците вече да са ги осъдили и по сметката да има постъпления.

Възражението вече съм го пуснал, както и жалба до ОС срещу изпълнителната заповед, където се цитира, че е налице изтекла давност по чл. 147 от ЗЗД
dimvan
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Ное 2013, 19:11

Щом вече си го пуснал те да му берат гайлето, но с възражението за давност си направил груба грешка.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот dimvan » 29 Ное 2013, 12:32

Благодаря на всички за мненията и съветите.

Прочее, направих среща с юриста на банката. Обясних му мнението си, че след като последната вноска по кредита е направена през 2009 г., то по ГПК и ЗЗД аз не следва да нося отговорност за заема по давност. Още повече, че след 2009 г. не е имало образувано изпълнително производство по непогасения заем или други действия от страна на банката. Предложих и да търсим някаква форма на споразумение.
Човекът ми заяви, че има друго мнение, без да го сподели естествено... и не вижда нужда от споразумение. Наред с това, за финал ми каза, че заемът е прехвърлен на фирма - събирач. Беше радостен да ми го съобщи и остана много доволен от себе си. Щастлив човек.

Уважаеми форумници, бих се радвал, ако някой ми даде координатите на точната правна кантора, която може да ми помогне за решаването на проблема с тази банка.

Ще бъда благодарен и за нови съвети и мнения.
dimvan
Нов потребител

Мнениеот annato » 29 Ное 2013, 14:08

Е, имате ли уведомление от банката, че е прехвърлила вземането?
annato
Младши потребител

Мнениеот dimvan » 29 Ное 2013, 14:13

Не. Юристът ми го съобщи устно днес.
dimvan
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Ное 2013, 14:31

Сядай си на дирника и чакай да заведат дело, ако го направят. Всичко което кажеш или направиш преди това не е в твоя полза, само ще ги накараш да си оправят иска.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 29 Ное 2013, 15:29

За съжаление действате неправилно - вместо при адвокат, сте ходили при юриста на банката. Ако продължавате така, ще плащате години наред, докато платите всичко до стотинка. Искате съвети, но правите точно обратното на дадените ви съвети.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот dimvan » 29 Ное 2013, 16:56

До Неутрален,

Вероятно сте абсолютно прав, но исках да се запозная с досието по договора, неизвестни за мен производства, плащанията и т.н. Разчитах и на повече добронамереност и откриване на взаимен интерес. Е, поне разбрах за цесията.

Относно адвоката - издирвам чрез близки и познати опитен в подобни дела да се захване с моя случай. Аз спирам да се бъркам.

Със сигурност влагам и повече емоция, но целият този случай ми дойде като гръм от ясно небе. Бях изобщо забравил за това поръчителство.
dimvan
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 29 Ное 2013, 17:01

Хм .. ако не сте бил уведомен за цесията ми е интересно как е влязла в сила спрямо вас? Евентуално залепена нотариална покана нейде да имате на някой ваш адрес ..
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот dimvan » 29 Ное 2013, 17:09

Не, никаква покана. Може и да се появи през следващите дни, но това има ли някакво значение?
dimvan
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 29 Ное 2013, 17:24

Ако има цесия, взискателя няма да бъде банката а цесионера ! Ипълнителното дело ще бъде в полза на неизвестно за вас лице - цесионер.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот dimvan » 29 Ное 2013, 17:47

Е, в РС ново дело ли ще има? А старото?
dimvan
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Ное 2013, 19:31

Кротко бе, човек! В такива ситуации не правиш нищо и чакаш. Не ти трябва и адвокат, освен ако не е хубава жена за да се запознаете. Какво ще прави адвокатът? Аз съм в тази област, ще те пратя при проверени и какво ще им кажеш "Абе евентуално едни дето не ги знам още кои са ще ме съдят, ама не знам какво и за колко".
След като си възразил те трябва да отидат на следващия етап - исково производство по чл. 422(415) ГПК където трябва да докажат вземането си. За това ще ти изпратят призовка с исковата им молба и срок за отговор, тогава ще търсиш адвокат защото има какво да му покажеш.
Така като обикаляш може и да не заведат дело, ако видят, че са в грешка и ще изпуснеш пари. Нали правото е за да печелим от него?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот dimvan » 19 Юни 2014, 09:43

ДО ВСИЧКИ ФОРУМЦИ, БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА МНЕНИЯТА И СЪВЕТИТЕ!!

ДНЕС ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО КЪМ МЕН БЕШЕ ПРЕКРАТЕНО!!
ДАЙ БОЖЕ ВСЕКИМУ!!

Какво ми е коствало ..........

ПОЗДРАВИ НА ВСИЧКИ
dimvan
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство