На 29 юли 2013 си купих GSM и сключих едногодишен договор с "Глобул", като взех SIM карта...
Тъй като не ми беше нужна в момента (сключих договора просто за да ми излезе по-евтин GSM-ът - дори с таксите за цялата година излизаше по-евтино с договор, отколкото да се купи без договор), я оставих в "тефтера" с картите си, но за съжаление не я блъснах в едно от найлоновите отделения за карти, откъдето няма как да изпадне, а просто я сложих между другите карти, да се притиска, когато е затворено цялото нещо ... е, малко е трудно за описание... Това, щото предполагах, че скоро ще я махна оттам.
SIM картата си беше си с цялата пластика, около нея, още неотчупена... т.е. с размера на дебитна/кредитна карта или лична карта.
Та след няколко дена установих, че я няма там, но (и тук идва голямата глупост от моя страна) просто предположих, че съм я оставил някъде вкъщи при някое отваряне на държача за карти. Не ми хрумна, че е възможно да съм я изгубил на улицата, както се оказа впоследствие, че се е случило. Затова и не съм звънял да я блокирам. Не съм се занимавал да я търся вкъщи, щото, както казах, не ми беше нужна и не съм имал стимул да го направя.
Е, оня ден получих СМС, че фактурата ми е вече налична и дължа за този номер 97,75 лева, при което не можех да повярвам на очите си.
Звъннах на операторите на "Глобул" и се оказа, че от новата ми SIM карта са било звъняно на номера, интернет бил ползван...
Да намериш чужда SIM карта на улицата и да започнеш да я ползваш!... Какви са тия хора бе, братче?!?!?!
Услуги, таксувани извън включените пакети:
Услуга Сума (в лева, без ДДС)
Дневен достъп до мобилен интернет
27,00
Кратки текстови съобщения (SMS)
0,42
Международни разговори
7,74
Разговори с GLOBUL
2,24
Разговори с Виваком
37,26
Разговори с Мобилтел
0,27
Отидох до полицията - там, дето се подават жалбите - да питам дали да й огранича изходящите обаждания и как да подам жалба. Предполагах, че ще е по-добре да не се ограничават, за да си я ползва човекът... което вероятно би направило намирането му по-лесно...
Жената там ми каза да ги огранича, щото дори да се направело нещо, щяло да отнеме поне 10 дена, а дотогава кой знае колко сметка можел да направи.
Също ми говореше, че най-вероятно нямало тук престъпление, представяте ли си!...
Аз й викам, че най-малкото е намерил чужда движима вещ и не я е предал, където трябва да се предаде по закон. Това си е престъпление, нали!
Аз не знам каква държава ще е това, ако не е включено в Наказателния кодекс по някакъв начин като престъпление това, което този човек е извършил!
И ето сега, аз трябва да платя 100-те лева на тоя долен негодяй!
Както и да е... в крайна сметка ми даде лист да си напиша жалбата ("СВЕДЕНИЕ" пише отгоре) и каза "ами тогава си напишете жалба, пък каквото решат от прокуратурата... и като дойдете да я подадете, елате с разпечатка за номера от оператора".
Между другото, оказва се, че ще трябва да платя на проклетите "Глобул" 7,20 лева за тая разпечатка, щото не ми била активирана услугата "Подробна справка" за номера. Още 7,20 лева ще трябва да се оръся заради тоя мерзавец!
И тук идват въпросите ми към вас:
Престъпление ли е това, което този човек е извършил? (Намирането на движима вещ и невръщането определено мисля, че е, въпросът ми е по-скоро за другото - за използването на SIM картата, която е намерил.)
ТРЯБВА ли да давам АЗ разпечатката на номерата, на които е звънял мерзавецът, или ако тръгнат да го разследват, си е работа на полицията да изискат това от "Глобул"?
И като цяло какво мислите по въпроса...
Какви са шансовете от полицията/прокуратурата да направят нещо?
И един съвсем страничен въпрос... Как се подава сигнал за престъпление? (тоест не такова, в което аз съм жертва, а просто за извършващо се престъпление, което е станало мое достояние... не спешно, така че не е адекватно да се звъни на 112) Със същото това сведение ли става, там, където се подават жалбите? Или?