начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изгубена SIM карта, някой я намерил и "сложил" 100лв. сметка

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изгубена SIM карта, някой я намерил и "сложил" 100лв. сметка

Мнениеот excelsior » 27 Сеп 2013, 12:07

(ако искате да си спестите четене, можете направо да прескочите първите четири абзаца, съдържанието им общо взето се изчерпва от заглавието на темата)

На 29 юли 2013 си купих GSM и сключих едногодишен договор с "Глобул", като взех SIM карта...
Тъй като не ми беше нужна в момента (сключих договора просто за да ми излезе по-евтин GSM-ът - дори с таксите за цялата година излизаше по-евтино с договор, отколкото да се купи без договор), я оставих в "тефтера" с картите си, но за съжаление не я блъснах в едно от найлоновите отделения за карти, откъдето няма как да изпадне, а просто я сложих между другите карти, да се притиска, когато е затворено цялото нещо ... е, малко е трудно за описание... Това, щото предполагах, че скоро ще я махна оттам.
SIM картата си беше си с цялата пластика, около нея, още неотчупена... т.е. с размера на дебитна/кредитна карта или лична карта.

Та след няколко дена установих, че я няма там, но (и тук идва голямата глупост от моя страна) просто предположих, че съм я оставил някъде вкъщи при някое отваряне на държача за карти. Не ми хрумна, че е възможно да съм я изгубил на улицата, както се оказа впоследствие, че се е случило. Затова и не съм звънял да я блокирам. Не съм се занимавал да я търся вкъщи, щото, както казах, не ми беше нужна и не съм имал стимул да го направя.

Е, оня ден получих СМС, че фактурата ми е вече налична и дължа за този номер 97,75 лева, при което не можех да повярвам на очите си.

Звъннах на операторите на "Глобул" и се оказа, че от новата ми SIM карта са било звъняно на номера, интернет бил ползван...
Да намериш чужда SIM карта на улицата и да започнеш да я ползваш!... Какви са тия хора бе, братче?!?!?!

Услуги, таксувани извън включените пакети:

Услуга Сума (в лева, без ДДС)

Дневен достъп до мобилен интернет
27,00
Кратки текстови съобщения (SMS)
0,42
Международни разговори
7,74
Разговори с GLOBUL
2,24
Разговори с Виваком
37,26
Разговори с Мобилтел
0,27

Отидох до полицията - там, дето се подават жалбите - да питам дали да й огранича изходящите обаждания и как да подам жалба. Предполагах, че ще е по-добре да не се ограничават, за да си я ползва човекът... което вероятно би направило намирането му по-лесно...
Жената там ми каза да ги огранича, щото дори да се направело нещо, щяло да отнеме поне 10 дена, а дотогава кой знае колко сметка можел да направи.

Също ми говореше, че най-вероятно нямало тук престъпление, представяте ли си!...
Аз й викам, че най-малкото е намерил чужда движима вещ и не я е предал, където трябва да се предаде по закон. Това си е престъпление, нали!
Аз не знам каква държава ще е това, ако не е включено в Наказателния кодекс по някакъв начин като престъпление това, което този човек е извършил!
И ето сега, аз трябва да платя 100-те лева на тоя долен негодяй!

Както и да е... в крайна сметка ми даде лист да си напиша жалбата ("СВЕДЕНИЕ" пише отгоре) и каза "ами тогава си напишете жалба, пък каквото решат от прокуратурата... и като дойдете да я подадете, елате с разпечатка за номера от оператора".

Между другото, оказва се, че ще трябва да платя на проклетите "Глобул" 7,20 лева за тая разпечатка, щото не ми била активирана услугата "Подробна справка" за номера. Още 7,20 лева ще трябва да се оръся заради тоя мерзавец!

И тук идват въпросите ми към вас:

Престъпление ли е това, което този човек е извършил? (Намирането на движима вещ и невръщането определено мисля, че е, въпросът ми е по-скоро за другото - за използването на SIM картата, която е намерил.)

ТРЯБВА ли да давам АЗ разпечатката на номерата, на които е звънял мерзавецът, или ако тръгнат да го разследват, си е работа на полицията да изискат това от "Глобул"?

И като цяло какво мислите по въпроса...
Какви са шансовете от полицията/прокуратурата да направят нещо?

И един съвсем страничен въпрос... Как се подава сигнал за престъпление? (тоест не такова, в което аз съм жертва, а просто за извършващо се престъпление, което е станало мое достояние... не спешно, така че не е адекватно да се звъни на 112) Със същото това сведение ли става, там, където се подават жалбите? Или?
excelsior
Младши потребител

Re: Изгубена SIM карта, някой я намерил и "сложил" 100лв. см

Мнениеот borovinka » 27 Сеп 2013, 17:05

Сам сте проявил небрежност към собствеността си, от което сте понесъл вреди.
Не сте се обадил навреме да спрат картата (като изгубена). Тези от мобилния оператор съответно все още не са с толкова добре развити ясновидски способности и не са се сетили, че не вие ползвате картата, следователно съвсем правомерно са предоставили една услуга, за която вие сте подписал договор и сега очакват от вас да им платите предоставената Ви услуга.
Ако не знаете, има си Общи условия на всички опертатори, в които пише в какъв срок след събитие (изгубване, унищожаване), трябва да им съобщите, за да блокират достъпа до картата. В противен случай не носят отговорност.
Вие не сте го направил, начислили са ви такси, които ще ви е по-евтино да платите, отколкото да се занимавате с обжалването им.
И занапред - по-осторожно с картите, които не използвате.
Престъпление в случая няма, казусът е изцяло граждански и е непозволено увреждане.
Ако ви бяха краднали картата, тогава говорим за престъпление.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот policai » 30 Сеп 2013, 20:03

borovinka написа:.................................................
Престъпление в случая няма, казусът е изцяло граждански и е непозволено увреждане.
Ако ви бяха краднали картата, тогава говорим за престъпление.

Дали? :idea: Да видим какво има в НК:

Чл. 207. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., попр. - ДВ, бр. 31 от 1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който намери чужда движима вещ и в продължение на една седмица не съобщи за нея на собственика, на властта или на този, който я е загубил, се наказва с глоба от сто до триста лева.
(2) Същото наказание се налага и на този, който противозаконно присвои чужда вещ, която е попаднала у него случайно или по погрешка.

Чл. 215. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., доп. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага укрие, придобие или спомогне да бъдат отчуждени чужди движими вещи, за които знае или предполага, че са придобити от другиго чрез престъпление или чрез друго общественоопасно деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години, но с наказание, не по-тежко от предвиденото за самото престъпление.
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Мнениеот policai » 30 Сеп 2013, 20:33

excelsior написа:

И един съвсем страничен въпрос... Как се подава сигнал за престъпление? (тоест не такова, в което аз съм жертва, а просто за извършващо се престъпление, което е станало мое достояние... не спешно, така че не е адекватно да се звъни на 112) Със същото това сведение ли става, там, където се подават жалбите? Или?

Сигнал се подава всякак, както е намерил за добре тъжителя/пострадалия/потърпевшия. Може и на ЕЕН 112, въпреки че не е желателно. При всички положения не е чрез "сведение". Желателно е да е със заявление, но не е фатално да е озаглавено жалба или молба, важното е изложението. Сведението е обичаен документ до работодател/шеф или друг човек, стоят в йерархията над даващият го и не е редно да се изисква от гражданин, но не е болка за умиране. Важното е, че сте сезирали по някакъв начин за проблема Ви МВР.

Успех!
policai
Потребител

Мнениеот policai » 30 Сеп 2013, 20:42

excelsior написа:
ТРЯБВА ли да давам АЗ разпечатката на номерата, на които е звънял мерзавецът, или ако тръгнат да го разследват, си е работа на полицията да изискат това от "Глобул"?

Ами, на нас операторите отговарят от 1 до над 3 месеца/особено МТЕЛ/, та Вие си преценете дали е във Ваш интерес.
policai
Потребител

Мнениеот nk7702n » 30 Сеп 2013, 23:01

В случая, доколкото става ясно от представената фактология, очевидно е осъществен състав на чл.207 от НК. Вещното укривателство няма място тук, освен ако не се появи някое друго лице освен този, който е намерил картата.
За разпечатката сте прав, по - бързо и безболезнено за постващия ще стане по служебен път.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот marek972 » 30 Сеп 2013, 23:29

nk7702n написа:В случая, доколкото става ясно от представената фактология, очевидно е осъществен състав на чл.207 от НК. Вещното укривателство няма място тук, освен ако не се появи някое друго лице освен този, който е намерил картата.
За разпечатката сте прав, по - бързо и безболезнено за постващия ще стане по служебен път.

да, може да се изиска разпечатка от мобилен оператор при водено разследване,
но само по тежки престъпления по смисъла на закона,
а в чл.207 от НК се предвижда какво наказание ?
marek972
Потребител

Мнениеот nk7702n » 01 Окт 2013, 12:16

marek972 написа:
nk7702n написа:В случая, доколкото става ясно от представената фактология, очевидно е осъществен състав на чл.207 от НК. Вещното укривателство няма място тук, освен ако не се появи някое друго лице освен този, който е намерил картата.

Като погледнах днес темата, че снощи ми се спеше, забелязах, че и разговори е навъртял човекът. Та, разпечатката няма да служи очевидно за доказването на намирането на вещта по смисъла на чл. 207 /1 / от НК и непредаването и в срок - деяние, очевидно наказуемо с твърде леко наказание" глоба", както и за събиране на доказателства както за намирането , така и за присвояването на вещта по смисъла на ал.2 на същата разпоредба, ами може да се повдигне обвинение и за друго деяние с оглед причиняването на имуществени вреди на постващия на стойност 100 лева.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот borovinka » 01 Окт 2013, 13:33

nk7702n написа:
marek972 написа:

Като погледнах днес темата, че снощи ми се спеше, забелязах, че и разговори е навъртял човекът. Та, разпечатката няма да служи очевидно за доказването на намирането на вещта по смисъла на чл. 207 /1 / от НК и непредаването и в срок - деяние, очевидно наказуемо с твърде леко наказание" глоба", както и за събиране на доказателства както за намирането , така и за присвояването на вещта по смисъла на ал.2 на същата разпоредба, ами може да се повдигне обвинение и за друго деяние с оглед причиняването на имуществени вреди на постващия на стойност 100 лева.

И пак завъртаме към това дали ще се образува НП, дали ще се открие извършителят, дали ще се докаже, че носи вина за изпълнителното деяние... все много "Ако" и неизвестни, при които за 100 пари, образно, нашият жалбоподател ще изхарчи 5х100 пари за събиране на доказателства, адвокат и т.н. Престъплението (доколкото има такова по 207 НК, която и да е от двете хипотези), ще представлява малозначително деяние (при условие, че се докаже нещо от горните "ако"-та) и нашият човек няма да си върне парите.

Затова и в началото го посъветвах - да плати сметката, за да не го погнат Глобулци, че си е бил виновен, че не ги е уведомил в срок за изчезналата карта, която трябва да спрат, а след това да си търси правата или по гражданскоправен ред в наказателното производство (ако такова въобще се образува), или ако разбере кой е облагодателствалият се, и ако реши, че си струва, да го съди за непозволено увреждане. С Глобул при всички положения да си уреди въпроса сега, за да не плаща в пъти повече в бъдеще.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 02 Окт 2013, 22:43

На въпросите на питащия:
1) да, наказва се с глоба 100-300лв (чл. 207 НК)
2) не
3) големи - в повечето случаи (освен ако и телефонът от който се ползва SIM не е краден щото тогава няма никакви данни по които да идентифицират лицето и единствения начин да го издирят би бил да приложат СРС и с продължително подслушване, ако от разговорите му могат да се установят негови познати и - чрез тях; а за едно такова леко престъпление надали ще вложат толкова усилия)
4) пак на 112 - виж чл, 12 http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135607842 и ако е необходимо го разясни на простата и некомпетентна служител(ка) ако ти се опъва
може и по мейл на прокуратурата. анонимно или с каквито имена си харесаш - Иван Иванов/Георги Георгиев и пр.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот neutralen » 02 Окт 2013, 23:11

:D В случая престъплението е по чл.209, ал.2 от НК - измама :roll:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 03 Окт 2013, 10:22

votpuska - абе анонимен не може. Трябва да има някакво "авторство".
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот votpuska » 03 Окт 2013, 16:55

Блудни синко, прокуратурата е единственият орган в България който е длъжен да разглежда и анонимни сигнали поради общото си задължение за надзор за законност и предприемане на действия при всяка получена информация за извършено престъпление - елементарно, случая с Флоров. Като пратиха по мейл сканирани архивните дела и данни срещу него не се бяха представили с никакви имена.
votpuska
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 03 Окт 2013, 17:29

Дай по-конкретно че не мога да те разбера нещо .. До колкото аз го разбирам надзорът за законност е относно актовете на администрацията. Прокурорът при изпълнение на общонационалните си функции може да извършва проверки, да изисква сведения, обяснения, да възлага на компетентни органи да извършват проверки и ревизии, да предприемат действия чрез всякакви законови мерки при наличието на данни за извършване на закононарушения. Прокурорът може при осъществяване надзора за законност върху действията на администрацията да налага глоби на виновните длъжностни лица и административни органи неизпълнили неговите указания в този случай той действа не като орган на съдебната власт, а като по-горестоящ административен орган, налагащ административно наказание по законоустановения ред.

Така че надзорът за законност няма място според мен в случаите на анонимки. Цитирам ти едно съдебно решение:
Преписката № **********г. приключила с постановление за отказ да се образува досъдебно производство от 08.07.2011г., като мотивите за прекратяване на прокурор М. са на основание чл. 209 ал.1 от НПК, а именно, че анонимните съобщения не са законен повод за започване на разследване. Съставът на въззивния съд споделя този извод в посоченото постановление за отказ да се образува досъдебно производство и първоинстанционния съдебен акт, защото счита, че естеството на този “сигнал” като анонимен не може да послужи като правно основание за разследване.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот votpuska » 04 Окт 2013, 20:39

Aко надзорът за законност беше само в административния процес, какво прави прокурорът в наказателния, според теб? Ще ти цитирам самата прокуратура:
„Прокуратурата следи за спазване на законността, като:
- ръководи разследването и упражнява надзор за законосъобразното му провеждане;
- може да извършва разследване;
- привлича към отговорност лицата, които са извършили престъпления;
- поддържа обвинението по наказателни дела от общ характер;
- упражнява надзор при изпълнение на наказателните и други принудителни мерки;
- предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове;
- в предвидените със закон случаи участва в граждански и административни дела.“
(източник - http://www.prb.bg/opsmolyan/bg/pages/faq, „Какви са функциите на прокуратурата?“)
Сега по същество за анонимките:
„Прокуратурата може да се самосезира в случай, че се натъкне на данни за извършено престъпление. Това обаче е по–скоро изключение от общия ред за сигнализиране на институцията, което следва да се прави от граждани и длъжностни лица в държавни органи.“
(източник, http://www.prb.bg/main/bg/pages/Vuprosi , т.18 )
Същите … обаче (при цялото ми уважение към едрия рогат добитък) в т. 5 заявяват че „Анонимните съобщения не могат да послужат за започване на разследване.“
Ами данните за извършено престъпление, съдържащи се в едно анонимно електронно съобщение или телефонно обаждане, които се натъкват на прокурора, на какво основание ги подминават? А ако съвсем анонимно някой пусне един отрязан пръст в пощенската кутия на някой прокурор ще се разпищят, ще се втурнат да разследват и тези анонимни данни за извършено престъпление няма да бъдат пренебрегнати, нали? Лицемери!
Очевидно в сайтовете си прокуратурите си противоречат сами. Както и да е, това ,че някой не признава едно свое законово задължение, не го отменя.
За да изясня въпроса потърсих по-меродавен източник – като ЗСВ и, признавам – изненадан съм, никъде в него не открих да е уредено при какви случаи предприемат действия прокурорите. Май не трябва да се изненадвам от безобразията като гледам колкото по-нагоре изпълзят във властта толкова по- се самозабравят. ВКС, ВАС и КС дори не са благоволили да предоставят на страниците си актуални версии на нормативните актове. ЗСВ в сайта на КС е редакция от.. 2006г.! Въобще да земеш едно дърво и да ги подкараш сичките отгоре надолу по пирамидата
votpuska
Потребител

Мнениеот doc03 » 04 Окт 2013, 21:46

excelsior написа:...

Първо си губите айфончето, после някой пък Ви взел картата и си бърборил ... :roll:
... и за Вас е някак си естествено нЕкои видове "власти" да отделят около 8 работни дни (сумарно), за да установят кой е гнусния престъпник, навъртял тази огромна сума ... страхотно ... просто нямам думи ...

P.S. Ако решите да си забравите някъде кайена, (с ключовете), пишете къде да го ... намеря 8) . Ама не за друго, а само да го потъркалям, да не ръждяса ...
(Free of charge, естествено) :D
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 05 Окт 2013, 14:28

doc03 написа:
excelsior написа:...

P.S. Ако решите да си забравите някъде кайена, (с ключовете), пишете къде да го ... намеря 8) . Ама не за друго, а само да го потъркалям, да не ръждяса ...
(Free of charge, естествено) :D

Doc, сериозно ли? Точно кайен не се бара, че после застрахователя на собственика като те.. намери ще те потъркаля едно хубаво :roll: :lol: :lol: :lol:
votpuska
Потребител

Мнениеот doc03 » 05 Окт 2013, 14:34

votpuska написа: че после застрахователя на собственика

Е ....
Веднъж се пробваха ... После обещаха, че повече няма да правят така :wink:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 07 Окт 2013, 11:22

Votpuska относно надзорът за законност в наказателния процес - да - осъществява се, но едва когато имаме наказателен процес. Имам предвид, че виждаш цитираното от теб от къде започва: "ръководи разследването и упражнява..." Това означава, че имаме образувано досъдебно производство. Води се разследване. Разследване по анонимни сигнали не водят. Може да се направи предварителна проверка но тя не е разследване в смисъла който се влага в това което ти цитираш (даже това с предварителната проверка май го отмениха..ама не съм сигурен). Другото - самосезирането по-скоро става по някакъв повод - някакво медийно изказване (примерно за насаждане на омраза на онази депутатка от атака), в следствие на медийни публикации, които съдържат някакви данни, но медийните публикации все пак си имат автор нали? Та така разбирам ситуацията аз.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот excelsior » 08 Окт 2013, 16:57

borovinka, не мога да разбера защо ми говориш тия неща за Глобул... много ясно, че ще си платя сметката и много ясно, че не бих могъл да имам претенции към тях. Откъде накъде пък към тях ще имам претенции?! Нито съм писал такива безумия, нито нищо... нямам идея откъде ти хрумна, че бих могъл да имам нещо към тях...
Не ми пука, че може да дам 5 пъти по 100. Или 20 пъти по 100. Аз, очевидно за разлика от doc03, смятам, че за намирането и осъждането на престъпника е редно да се дадат дори и много повече пари, отколкото е щетата, която е причинил. Защото доброто от това осъждане и за обществото, и за пострадалите, и дори за самия престъпник е голямо. Така се създава имидж на държава, в която ако извършиш престъпление, най-вероятно ще си платиш, а не на територия, в която царстват безнаказаността и наглостта.
Не знам защо някои хора си мислят, че полицията и прокуратурата са като някакви комерсиални фирми - правят нещо само ако "разходите" са по-малко от "приходите".
--------------

Така... през изминалите няколко дена, откакто си взех обратно номера и работи GSM с него, получих 2 обаждания (припомням, че това е нов номер, който НИКОГА не е бил ползван от мен за каквото и да било).

Първото беше съвсем кратичко позвъняване (може би 2 секунди) и мисля, че най-вероятно обаждащият се е бил въпросният негодник, да провери дали има включен GSM на номера, след като е бил блокиран при него... но може и да е бил някой от онези, с които е говорил.

Второто обаждане беше преди малко и на него отговорих, като обадилият се, като не чу познатия глас, каза въпросително "Иво?..." (Името тук го сменям за всеки случай.) Попитах го "Иво чий?", той не отговори... каза "Ами аз говорех с Иво на тоя номер напоследък..." Тук нещо измрънках криво-ляво и го попитах пак "Иво чий?", ама каза, чe нямa знaчeниe, каза чао и затвори...

Та, имам вече още материал... Преди няколко дена поръчах и разпечатката. Само полицията и прокуратурата да решат да си размърдат тромавите задници, като пусна жалба.
excelsior
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право