начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Намерих телефон!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Намерих телефон!

Мнениеот atanascho » 20 Сеп 2013, 15:44

Преди около 2-3 месеца намерих един телефон.Викнахме ме в районното след което аз доброволно го върнах и ми беше наложен акт който аз все още чакам, написаха го пред мен.Мина се един месец и звъни следователа ,че момичето е започнало дело ли е не знам какво ,че е бил откраднат от неизвестно лице.Викат ме след 4-5 дни в районното има ли шанс да ме замесят или както каза той пак ще давам обяснения или ме лъже нещо?Момичето е било оставило телефона и си тръгнала и това се случва на обществено място или нещо такова, не е ли нейна грешката.
atanascho
Нов потребител

Re: Намерих телефон!

Мнениеот TheOldMan » 20 Сеп 2013, 16:07

Освен ако телефона не е бил на щерката на някой шеф в мобилен оператор, вероятността да издирят мобилния телефон е почти нулева. Така че в израза "Намерих телефон, след това ме викнаха в районното" на мястото на запетайката вероятно има доста съществени пропуски.
Та ... ако искате наистина помощ или съвет - не спестявайте нищо.
1. Как така ви намериха? Дойдоха у вас, разбиха вратата и извършиха обиск? Кой ви извика? С какво мотиви?
2. Вие опитахте ли да издирите собственика веднага след като намерихте телефона? Едно обаждане до който и да е номер записан в телефона би решил проблема веднага. Дори и вдигането на звънящия телефон (все някой ще се сети да звънне на телефона си като го е загубил) би решил въпроса.
3. За какво ви писаха акта който чакате? Имате ли някаква идея какво пише в него, или се подписахте без да четете?
Разбирате ли ... има разлика между "Направих каквото се сетих за да върна телефона, не можах да намеря собственика и затова си го оставих за мен" (което също не е съвсем правилно) и "Намерих един готин телефон, мушнах го в джоба бързо-бързо да не ме види никой и изтичках до най-близката заложна къща да зема някой лев за него".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот atanascho » 20 Сеп 2013, 16:20

Опитах се да намеря собственика но не успях телефона беше с код и единствения начин да се отключи беше да му върна фабричните настройки,когато ги върнах картата беше спряна и не можех да намеря никакви контакти.Телефона го ползвах аз но с картата на майка ми и следователно тя беше първата която потърсиха, но звъннаха на мен понеже картата е на нейно име.Акта беше за това ,че не съм звъннал на собственика или ,че не съм го оставил във най-близкото районно!Когато ходих да оставя гсм-а взех и майка ми понеже и тя трябваше да дава обяснения, така че не знам на кой е дъщеря но телефона беше под една минимална заплата като нов.
atanascho
Нов потребител

Мнениеот nikolov__ » 20 Сеп 2013, 18:35

atanascho написа:Викнахме ме в районното след което аз доброволно го върнах
:D

По закон всяка намерена вещ трябва да бъде върната на този, който я е изгубил.
Когато той не е известен, вещта се предава в общината.
Друг път намирали ли сте телефони?
errare humanum est
Аватар
nikolov__
Младши потребител

Мнениеот atanascho » 20 Сеп 2013, 19:01

Не, никога преди.Този каза ,че трябва да отида да напиша отново обяснения и да приключват делото.Има глоба за това ,че не си пазиш вещите?Както като си изгубиш личната карта.
atanascho
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 20 Сеп 2013, 22:38

Мен пак не ми стана ясно как са открили телефона... Единственото което се сещам е някой да ви е видял като го "намирате" и да ви е натопил. За телефон за 200 лева никой от операторите няма да тръгне да сканира IMEI и да търси чия карта е сложена в това устройство. Това може да се направи само от човек който е много вътрешен, и не го е страх че шефовете ще го попитат защо го е правил. А полицията трябва да прати искане към оператора (по-скоро към всички оператори, щото не е ясно карта на кой оператор е сложена в телефона), после да чакат някой евентуално да им отговори, после да пратят ново искане до конкретния оператор да разкрие самоличността на притежателя на картата (което заради закона за защита на информацията също не е толкоз лесно да се направи).
После ... що не изчакахте ден-два (докато батерията на телефона падне) някой да звънне на тоя номер? Явно собственика държи твърде много на телефона си (щом е стигнал да го издирва чрез полицията) силно ме съмнява да не е почнал да звъни веднага с надеждата че някой намерил апарата ще вдигне и ще се разберат да бъде върнат.
Трето - телефон който не е изключван обикновено не иска код за да го "отключиш" и да набереш някой номер. Да, някои тел. с ОС андроид имат едни глупости дето трябва да чертаеш по екрана с пръст разни фигурки, но все пак... телефона не е бил ваш и е било редно да изчакате без да го "хаквате" поне докато има надежда собственика да си го потърси.
Това са елементарни въпроси, които вероятно ще ви питат в полицията, а отговорите които давате не са много убедителни. Аз като прост потребител на телефон бих задал подобни въпроси. Помислете си какво да отговаряте. И ако нямате отговор - по-добре разкажете истината (или някаква по-елементарна версия, която няма толкова много бели петна).
И за пореден път: ако искате компетентен съвет - не спестявайте нищо. Вие искате помощ, която няма как да ви бъде оказана без помагащия да знае абсолютно всичко. не казвам да почнете да го пишете тук във форума. Но дори и да потърсите адвокат, на него ще трябва да разкажете всичко съвсем точно както се е случило, без да спестявате нищичко. Всяка неизказана дреболия може "да обърне колата" и да се червите пред полицая, а той да се подсмихва насреща ви.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот atanascho » 20 Сеп 2013, 22:58

Грешката ми беше ,че изобщо го намерих тоя телефон.И да телефона беше със андроид със тези фигурки,а за проследят телефона е нужно просто да му се пусне гпс-а поне веднъж което на мен се случи повече от веднъж.Нямам какво да крия от никой!

п.п Преди малко говорих със едно приятелче ,работи като следовател във едно районно.Думите му бяха следните:Ако намериш телефон изобщо бягай далече от него,полицията работи заедно със операторите във България и единственото което се прави е да им се даде един IMEI и веднага се вижда телефона с каква карта се ползва в момента.
atanascho
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 21 Сеп 2013, 01:42

Е к-во толкова се плюнчите ?
Акт по чл. 218б за деяние по чл.207, ал.1 ...
Класика ...

atanascho написа:"

П.П. Картата била спряна ... дрън-дрън. Имам 5-6 спрени (невалидни, анулирани) карти, на всички оператори, с които чета телефоните, и на всички си им седи указателя с контактите. Но не е голям грях човек да се поблазни ... НП-то надали ще е за над 100 лева.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот marek972 » 21 Сеп 2013, 21:01

atanascho написа:Думите му бяха следните:Ако намериш телефон изобщо бягай далече от него,п

и що ? на няколко пъти ми с е е случвало да намирам телефони, в киното, във входа, темподобни ...
набирам някой номер от указателя, обяснявам как стоят нещата и чакам изгубилия да се обади
и да се уговорим как да си го вземе,
ако пък е с код (не, че им разбирам много, де) отивате при дежурния
в близкото районно и всякакви бъдещи проблеми просто се изпаряват ....
marek972
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Сеп 2013, 21:46

Винаги се дава на районното. Те си знаят работата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот thebeast » 22 Сеп 2013, 00:04

Чл. 87. Който намери движима вещ е длъжен да я предаде на собственика или на този, който я е изгубил, след прихващане или заплащане на възнаграждението и разноските.
Чл. 88. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1979 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Когато собственикът и изгубилият вещта не са известни, онзи, който я е намерил, е длъжен да я предаде незабавно в съответната служба "Общинска собственост".
Ако собственикът или изгубилият вещта я поиска в годишен срок от намирането, вещта му се предава срещу заплащане възнаграждение в размер 10% от стойността на вещта и разноските по пренасянето и пазенето. Възнаграждението може да бъде намалено от съда с оглед на имотното състояние на изгубилия вещта или когато пълният размер на възнаграждението е прекомерно висок.
Чл. 89. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Ако собственикът или изгубилият вещта не се намери или не се яви в годишен срок, вещта минава в собственост на общината. В този случай разпоредбата на чл. 78, ал. 2 не се прилага.
Вещи, които подлежат на бърза развала или за пазенето на които са нужни големи разноски, се продават и с получената сума се постъпва съгласно предходната алинея.
Чл. 90. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1979 г., отм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.)
Чл. 91. Заровените в земята, зазиданите или скрити по друг начин вещи, собственикът на които не може да бъде открит, стават собственост на държавата.
Лицето, което ги е намерило, има право на възнаграждение в размер на 25% от стойността.
thebeast
Потребител

Мнениеот thebeast » 22 Сеп 2013, 00:06

Тук районното не играе! Някой от там може да влезе в ролята на рекетьор или присвоител...
thebeast
Потребител

Мнениеот atanascho » 22 Сеп 2013, 01:01

На мен ми е мисълта ,понеже нали е повдигнала обвинения срещу неизвестен извършител ,а на мен трябва да ми вземат още веднъж показания та дали може мен да ме обвинят?Но предполагам ,че ако обвиненията бяха срещу мен щях да получа призовка или щеше да ми кажат че аз съм обвинен?
atanascho
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Сеп 2013, 10:36

От Районнното ми върнаха тефтера.

От това на гърба на малкото НДК.

Пил съм кафе сутринта, на път за службата и съм си правил някакви бележки, при което е останало на масичката.

Съвсем скоро ме потърси старшина или сержант, най-учтиво ми предаде, че в тефтера по моето име и телефон ме търсят и ми запазили тефтера. Всеки знае колко е гадно да загубиш тефтер. Аз също бих върнал нещо загубено, стига да знам как да постъпя.

А, наскоро върнах нещо на една колежка от Бюро Призовки, като ме потърсиха по телефона, отново - имаха само моят номер, записан на бележчица, жената е записала само това като данни.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Наказателно право