начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

бла, бла, бла ......

Re: бла, бла, бла ......

Мнениеот Ex-pert » 12 Авг 2004, 13:15

Не съм специалист по данъчно право.
Считам, обаче, че въпросът за правната характеристика на задължението по чл.86 ал.1 ЗЗД е валиден за всички клонове на правото.
Присъединявам се към становището на Иван, лунатик и т.н., че чл.86 ал.1 ЗЗД регламентира обезщетение за забавено плащане (на парично задължение естествено), което обезщетение е съизмеримо със законната лихва за периода на забавата. Възможно е да бъде договорено обезщетение за забава в различен размер, чията база отново би била законната лихва (напр.: законната лихва х 2)но в този случай би се касаело до неустойка или вреда по чл.82 ЗЗД, в зависимост от съдържанието на клаузата.
Ex-pert

Мнениеот Ex-pert » 12 Авг 2004, 13:34

Нещо ми прекъсна net-а, затова продължавам..
Когато е предявена претенцията за обезщетение в общия исков процес, касае се за обективно съединен иск със самостоятелно правно основание и пр. Той може да бъде евентуален по отношение на главният иск, но може и да бъде предявен самостоятелно. Знам, че тези неща са общоизвестни, но се опитвам да обоснова становището си, че няма логика в данъчното право принципът да е различен. Т.е. обезщетението да е със същата правна характеристика и основание като главното задължение. Но може би просто ми е бедна фантазиятата относно волята на законодателя.
Ex-pert

Мнениеот m.a. » 20 Авг 2004, 03:06

za parvi pat mi e....imam seriosen problem..moje6 li da mi pomogne6?p.s.neznam koi sa ti kolegite.
m.a.

Мнениеот ipon » 22 Авг 2004, 19:14

Драги Гега, не ми еизвестно да има речник на българските думи в латинския език.
Но те уверявам,че има латинско-български речници,има и учебници по латински
позна,че имам и речник на чуждите думи,но там накава справка не може да се
направи.Познай защо.?
ipon
Потребител

Мнениеот gega » 23 Авг 2004, 09:05

Пак грешиш, Ипон! Провери що е мораториум и там ще ти даде изписано на латински терминчето:)))
gega

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство