начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Имали престъпление на ПРО-ЕНЕРГО

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имали престъпление на ПРО-ЕНЕРГО

Мнениеот sapiens-r » 27 Фев 2013, 21:42

Въпроса ми е следния: Има ли престъпление ако електромера с който се измерва ел.енергия не е преминал задължителната проверка,съгласно чл.5 от Закона за измерванията.Електромера е собственост на ЕРП-то,пломбата удостоверяваща последната проверка е от 2005г.Проверката беше направена по мое искане на 26.02.13г.,в мое присъствие,имам и копие от протокола в който е записан номера и годината на пломбата.Съгласно Закона за Измерванията Електромера трябва да преминава преглед на всеки 6г. Задължителната проверка на този електромер е пресрочена с повече от година.
sapiens-r
Младши потребител

Re: Имали престъпление на ПРО-ЕНЕРГО

Мнениеот nk7702n » 27 Фев 2013, 22:24

Няма извършено престъпление, извършеното деяние е нарушение на нормите на ЗИ, а лицата, които нарушават изискванията за периодичен метрологичен контрол и използват такива средства за измерване, които не са преминали този периодичен контрол, се санкционират с глоба от оправомощението за това лица.
Чл. 85. (1) Физическо лице, което в случаите по чл. 5 използва средства за измерване, които не отговарят на изискванията по глава четвърта, или не изпълнява задълженията си по чл. 44, се наказва с глоба от 100 до 300 лв.

(2) За същото нарушение, когато е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция от 200 до 500 лв.

(3) При повторно нарушение по ал. 1 глобата, съответно имуществената санкция, е в двоен размер.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 28 Фев 2013, 01:14

Ако се доразвие малко казуса може и да се пръкне нещо по-криминално. :)

Честно казано не знам как става фасона с тия електромери и как ги въртят тези сметки(вероятно дистанционно).

Може да има,примерно в следната ситуация :Ако инсасатора знае с положителност,че електромера върти неоснователно и цифрите не са тези,които отразяват действително консумираната енергия.За мен е чисто документно престъпление отразяването на тези неверни данни в документа на инкасатора.
Док. с невярно съдържание може да има смятам,дори и съставителя да не е наясно с параметрите на "вярното съдържание",стига да е с категорично съзнание,че това,което пише е несъмнено невярно. Откъде да знае какво е наистина консумирано? В момента имам случай,където клиента ми твърди че от 2год. няма ток на вилата,но за периода май-октомври 2012г. има 2200лв. начислена "консумирана ел.енергия" :lol:

Сложничко е за инкасатора,доколкото формално той записва това,което вижда и така-няма нищо "невярно" в документа.Така ли е обаче наистна,ако действително отлично знае че това не е истина(без значение дали знае че Х няма ток вкъщи,а пък се отразява нещо в измервателното у-во :oops: или пък че отчита 3 пъти повече и т.н.) ?
Въпросът би бил всъщност дали е посредствен извършител на друго престъпление-изготвя се фактура с конкретна сума за абоната, от друго дл. лице;за две отделни ли ще отговаря(неговото лично и посредственото в съвкупност-реални,доколкото второто деяние става чрез даването на неговия документ в службата)....

П.П. Възможно е малко по-амбициозно да разсъждавам в този късен час,но щом е във вреда на монопола-по-съставомерния поглед си е направо задължителен :lol:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот genata_bat » 22 Мар 2013, 08:38

Твърдя,че още при продажбата на електроразпределителните дружества,държавното ни управление е обърнало гръб на нас гражданите,а именно:нямам никакъв избор на доставчик,камоли права и контрол над същия.Доставятми напрежение от 190-200 волта,многократно замервано от мен,а после искам електромера(коловатмера)да отчитареално.Всеки, който е запознат със законите в електротехниката знае,че това няма как да стане с това ниско напрежение-електромера ще отчита не-нормално и в полза на доставчика.нормалното напрежение трябва да е от 220-230волта.
Съветът ми към всички потребители е - Купете си измервателен уред той не е скъп като цена (3-4 лв) и редовно замервайте напрежението,кото ви доставя доставчика.Заснемвайте показанията и документирайте със свидетели.
Най лесно се разбира когаа е ниско напрежението по осветителните лампи.
Неплащайте и завишени сметки и недопускайте да ви спират захранването.Успорвайте ,пишете жалби до доставчика,комисията за защита на потребителите както и до Омбоцмана на републиката и българското правосъдие.
Бъдете будни,борете се и отстоявайте правата и свободата си всеки ден.
Не срамете името и подвига на Ботев и Левски,ако искате да сте достойнии свободни българи!
Бог да пази България!
genata_bat
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 22 Мар 2013, 08:57

genata_bat написа:Доставятми напрежение от 190-200 волта,многократно замервано от мен,а после искам електромера(коловатмера)да отчитареално.Всеки, който е запознат със законите в електротехниката знае,че това няма как да стане с това ниско напрежение-електромера ще отчита не-нормално и в полза на доставчика.нормалното напрежение трябва да е от 220-230волта.

Всеки запознат със законите в електротехниката, ще ти каже, че това са пълни глупости. :!: :!: :!:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот genata_bat » 22 Мар 2013, 11:05

Смятам че това мнение е не-професионално и е от слуга на монополисти
genata_bat
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 22 Мар 2013, 12:51

genata_bat написа:Смятам че това мнение е не-професионално и е от слуга на монополисти

Мнението е съвсем професионално. Електромера има 2 бобини, които въртят заедно колелцето (ако говорим за стария модел електромери). Едната мери напрежение, другата - ток. Ако напрежението е по-ниско, електромера ще върти по-бавно. При една и съща консумация като киловати електромера ще върти с еднаква скорост независимо дали напрежението е 150 или 250 волта.
Новите електронни електромери макар и с по-различен начин на действие също измерват едновременно напрежение и ток.
Има известна доза истина в това, че при по-ниско напрежение някои уреди ще изразходват повече енергия за да свършат дадена работа, но тази енергия все пак е изразхсодена и е правилно отчетена от електромера. Това че вие не сте си свършили работата както трябва е друг въпрос, но той не засяг директно способността на електромера да отчете коректно преминлата през него ел. енергия.
Най-очевидния пример е крушката с нажежаема жичка. При намаляване на напрежението тя продължава да консумира същата мощност (примерно 100 вата), но отдадената от нея светлина намалява, тъй като по-голяма част от излъчваната енергия се премества в инфрачервения спектър. Накратко - крушката почва да клони към отоплителен, а не към осветителен уред. За да ви е толквоа ветло като при нормално напрежение, вие трябва да включите втора крушка. Така увеличавате консуамцията си за да получите същия резултат, но няма проблем с измерването.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 22 Мар 2013, 13:21

genata_bat написа:Смятам че това мнение е не-професионално и е от слуга на монополисти

Уважаеми господине. Аз притежавам следните професионални квалификации 1. Ел техник спец. "Ел. централи и мрежи" 2.Ел. инженер "Ел.техника и микроелектроника".....и най накрая съм и правоспособен юрист....преценете сам.

Четенето на вестници и форуми, може да Ви доведе до огромни заблуди и разминаване с реалността...
Успех...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот fbr65 » 22 Мар 2013, 14:43

TheOldMan написа:При намаляване на напрежението тя продължава да консумира същата мощност (примерно 100 вата)
Ако трябва да сме съвсем точни,тук има мъъъничка грешчица, ама карай да върви
fbr65
Потребител

Мнениеот n_ikito » 22 Мар 2013, 15:23

Там е ключа за бараката....при ниско напрежение, консумираната мощност пада, при високо се увеличава. Това е валидно в пълна степен, при това пропорционално, за 'активните' консуматори , каквито са повечето домакински уреди....
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 22 Мар 2013, 16:05

fbr65 написа:
TheOldMan написа:При намаляване на напрежението тя продължава да консумира същата мощност (примерно 100 вата)
Ако трябва да сме съвсем точни,тук има мъъъничка грешчица, ама карай да върви

Поради намаляване на температурата на волфрамовата жичка нейнот осъпротивление пада. Да, не е линейно, вероятно при спад с 10% на напрежението съпротивлението ще падне с 5%, оттам тока ще се качи с 5%...
Но дори и да приемем че 10% спад на напрежението води до 10% спад на консумираната мощност, проблема е че това води и до 25% спад на отдадената светлинна енергия (грубо, не претендирам за точност на процентите). Което наистина ощетява потребителя, но проблема не е в електромера - той ще си премери точно какво е консумирано.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот genata_bat » 24 Мар 2013, 18:54

"Вестниците ги чета между редовете,а книгите и учебниците-дума по дума "
97% добре размишлявате относно примера с волфрамовата жичка(крушка),но в моето домакинство имаме включени консуматори и с индуктивно съпротивление (хладилници,климаатици и др.)Хайде да размишляваме при ниско напрежение,какво става с високия ток и изолацията в статорната намотка на ел.мотора.Да оставим и това,че при по-ниско напрежение и по-продължително време на работа,то може и да излезе от строя(изгори).
Но не мога да се съглася с елементарния отговор на Енерго-Про, че 30% завишените киловати за едно денонощие в показанията на електромера ми се дължали на по дългия период на засичане и второ: от увеличението цената на електроенергията.
Съмнения в електромера нямам(със сигурност измерва точно).
Факт е,че при 230V напрежение нормалният ми разход за денонощие е 26 киловата,а при 190V напрежение,ненормалният ми разход за денонощие е 31 киловата.
През проблемния новогодишен месец,многократно съм замервал напрежението,тъй като на всеки край на годината проблема съществува.Ще търся причината и правилния отговор на въпроса,докато някой се осмели да напише истината за двойните и тройни показания на електромерите за новогодишния период на засичане.
genata_bat
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 26 Мар 2013, 14:23

Следва да прочетеш учебниците отново.... :lol: Според твоята логика, само на ЧНГ намалят напрежението????? А зависимостта между напрежение и консумирана активна мощност от ел.двигател/защото електромера измерва само активната съставка, реактивната не го интересува/ е още по-сложна работа....
n_ikito
Активен потребител

Назад към Наказателно право