начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Да си се оплача и тук

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Да си се оплача и тук

Мнениеот chinchilla » 08 Мар 2013, 19:16

Темата ми е провокирана от чувството за душевен мир и спокойствие, който искам да постигна ,но все нещо се случва и се осуетяват плановете ми.
През 2005 година слещу мен и още няколко човека беше повдигнато обвинение по 195 нк. Добре, стрелян заек съм , с досие и така нататък, по презумпция виновен. Делото влезе в съда през 2009 год.Три пъти го прекратяват и връщат на прокуратурата, три пъти започва от начало. Миналата година най-накрая делото тръгна по общия ред и лятото миналото получихме оправдателни присъди . Нормалния протест на прокурора не се забави и края на миналата година отидохме на протест. Обаче, съдийския състав в СГС видяли, че под присъдата не се е подписал единия от съдийския състав на СРСл Съответно, на мен ми беше казано от адвокатката ми, че това е формалност, щели да върнат делото за подпис, да се насрочи друга дата в СГС и да се произнасят по протеста. Това беше и искането на възивния състав.
Осем години влачат нещо, по което с чисто сърце мога да заявя, че съм невинен, както и останалите привлечени като обвиняеми и по-късно подсъдими.
Днес, ново двайсет, звъни ми едно от момчетата, с които сме подсъдими и ми казва, че края на март месец с нов обв. акт сме привлечени отново като подсъдими по същото дело, по което получихме вече оправдателните присъди. Председателя на СРС се бил разпоредил (или някой заместник негов) , всичко да започне от начало.
Съответно звъня на адвокатката ми, оказа се , че тя знае, но не си е направила въобще труда да ми звънне , да ме предупреди. Каза, че 99 процента са щели сега да постановят същата присъда, тоест оправдателната и единственото, което губя е още време, нерви и респективно пари за хонорари......
Законно ли е това, което се прави?
Споделете мнения, моля.. вече започвам да се отчайвам от цялата ни правосъдна система.... Може би някои са чели мои теми, в които питам и искам съвет, в които съм бил критикуван ( повечето пъти с право), но от това дело ми побеля косата вече. Девета година го точат и, както е тръгнало, ще се точи поне още година... Със милион мъки преди 6 месеца си намерих работа ( с досие и така нататък) хич не искам да я губя предвид обстоятелствата, кризата и факта, че трудно намерих и нея. Не искам шефовете ми да научават, че одисеите с мен продължават, макар че това е от преди 8 години, макар че и нямам вина в случая.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Re: Да си се оплача и тук

Мнениеот bird_of_paradise » 08 Мар 2013, 19:42

Законно ли е това, което се прави? За връщането- `Псолютно!- знам, че четете и по тази причина запознайте се с чл. 348, ал.3 т.1 вр. чл. 28, ал.1 т.2 НПК :) ( бел.-поправих точицата)

chinchilla написа:Съответно, на мен ми беше казано от адвокатката ми, че това е формалност, щели да върнат делото за подпис, да се насрочи друга дата в СГС и да се произнасят по протеста

:roll: Хъм, аз с това не мога да се съглася... по-скоро започвате "с начале", защото е редно да се върне на същия съд, но от друг състав, който да разгледа делото. :arrow:
Председателя на СРС се бил разпоредил (или някой заместник негов) , всичко да започне от начало.

Смятам за правилно, заради принципа за неизменност на състава, който разглежда и РЕШАВА делото.

п.п. Не знам доколко те ползва случилото се, явно е да не, но въпреки това- наскоро ОС отмени изцяло присъда, заради липсата на подпис на член на състава в един от протоколите от многобройните с.з. проведени по делото( което е правилно, де) та мисълта ми е следната- нарушението е процесуално и съществено и всякога отменително основание.
Започвате отначало.
Последна промяна bird_of_paradise на 08 Мар 2013, 20:53, променена общо 1 път
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 08 Мар 2013, 20:38

Ясно, прочетох в НПК това, което си ми дал/а. Схванах смисъла ... Значи, да се настроя за ново дело, изцяло от начало.... До колкото разбрах новия съдийски състав, се е съглалсил да приеме всички доказателства по делото, протоколи от разпити, показания, вещни лица и тяхното становище. Тоест нямало да се гледат по същество, както ми бе казано ( може би поредното недообяснено от адвокатката ми нещо) . Значи да разбирам, че при липса дори на един подпис, е редно и законосъобразно, да се върне и започне цялата процедура отново ?
Олеле майко..... дано поне и този съдийски състав да е обективен и безпристрастен, както предишния.

Дали ще се вземе под внимание постановяването на присъда от предишния съдийски състав, или не?

Б***и , човек гледа да не стъпва дори на криво и да не пресича на червено, обаче пусто минало, гони и не пуска.....

Само не ми стана ясно, защо считат състава за незаконен, както е описано в 348 ал3 точка 3....
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 08 Мар 2013, 21:06

:roll: Аз не се занимавам много, много, даже почти хич с наказателно, та написаното от мен по темата подлагай на съмнение!

chinchilla написа:До колкото разбрах новия съдийски състав, се е съглалсил да приеме всички доказателства по делото, протоколи от разпити, показания, вещни лица и тяхното становище. Тоест нямало да се гледат по същество, както ми бе казано

chinchilla написа:на мен ми беше казано от адвокатката ми, че това е формалност, щели да върнат делото за подпис, да се насрочи друга дата в СГС и да се произнасят по протеста.

Днес е светъл празник за женското съсловие, ама да ме прощава колежката - от камбанарията на моето повърхностно знание не бих казала това :roll: на клиент.

Поправих си точицата, чети.
Какво казва ВКС по въпроса- имаш си недействителен съдебен акт, порочен до степен, че да не може да породи правните си последици и като такава "нула" въззива изобщо не може да извърши ревизия.
Преди да прочетат в открито заседание диспозитива, членовете на състава са длъжни да го подпишат, заради гарантираните ти права в процеса и за да не може да се нанасят поправки отпосле...

п.п. Виж сега, от цялата работа може да излезе нещо положително за теб. Първо, че имаш толкова закъсняло правосъдие, и второ, само в случай, че те оправдаят отново- гарантирано ще изкараш пари от тая работа.
Обаче, за това гражданско дело, за което ти пиша, ако го водиш- смени си адвоката :idea: . :wink:
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 08 Мар 2013, 22:37

За закъснялото правосъдие ми е известно, независимо от изхода, но не това ме блазни. Искам просто да приключи сагата....
Че ще си сменя адвокатката, натам клоня аз, а и приятелката ми също. За жалост не познавам други адвокати, тази си ми е била винаги. Тук мога да вмъкна, че бих наел нов такъв, предвид възнагражденикто, разбира се. Да си призная, преди да напиша ткмата, търсих тук един юзър - poli_g, но не я намерих, за да пиша лично. Тя ми е давала няколко съвета и разяснения преди.
Силно се надявам настоящия съд. състав да постанови същото като предишния.
..Съжалявам, ако има много правописни грешки, пиша си от телефона.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот votpuska » 11 Мар 2013, 21:36

"За жалост не познавам други адвокати, тази си ми е била винаги."
ти май си им редовен клиент обаче. Ще споделиш ли какво е това тъмно минало, за какво си регистриран, пак ли за измами? Интелигентно лице ми се виждаш сиг и деянията ти ще са "интелигентни" ;).
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот chinchilla » 14 Мар 2013, 17:42

votpuska написа:"За жалост не познавам други адвокати, тази си ми е била винаги."
ти май си им редовен клиент обаче. Ще споделиш ли какво е това тъмно минало, за какво си регистриран, пак ли за измами? Интелигентно лице ми се виждаш сиг и деянията ти ще са "интелигентни" ;).

Защо "пак ли измами".Никога не съм имал нищо общо с измами. От ранното си детство, до около 2000 година с автокражби . След което просто, може би поумнях, или ми писна да не мога да спя спокойно, не знам кое точно, или най-вероятно, тогава ме осъдиха за пръв път, но за сметка на това 9 условни присъди в рамките на година, година и половина и просто спрях. Идеята ми беше, или може би по-точно казано е била, да изчакам да ми изтече изпитателния срок, но в един момент, рутината ме пое и последните 10 години съм имал три пъти проблеми, за жалост винаги преди да се реабилитирам - единия път вещно укривателство (виновен) , втория път хулиганство и третия път без книжка. Това са сериозните престъпления, като в промеждутъка от време, имах две присъди - глоби ... отново 343б .
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот votpuska » 14 Мар 2013, 18:09

лелеее, кво прайш ти бе? напрао ма шашна, с такава активност как още си на свобода? как става тоя номер - 9 условни?!? присъди в рамките на година-две? явно тая адвокатка наистина е мн добра. Толкова пъти да оттървеш панделата, не е истина.
Вярно, заблудих се за члена, бърках се че 195 е измамата.
votpuska
Потребител

Мнениеот chinchilla » 15 Мар 2013, 10:11

Имам две ефективни присъди както казах - за хулиганство и за без книжка.
За времето си беше наистина много добра адвокатко - преди 10-15 години. Просто възрастта и, или поради кой знае какви причини, вече не е така добра, направо си е ..........
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот votpuska » 15 Мар 2013, 21:30

начи си лежал в затвора? странно че си го понесъл; аз не знам някой да излязъл оттам нормален. дотолкова, че да нищи юридически въпроси в нета...
votpuska
Потребител

Мнениеот chinchilla » 15 Мар 2013, 22:28

votpuska написа:начи си лежал в затвора? странно че си го понесъл; аз не знам някой да излязъл оттам нормален. дотолкова, че да нищи юридически въпроси в нета...

Да , лежал съм, освен по тези две присъди - едната 6 месеца, другата също 6 месеца, но от тях лежах 33 дни само и, преди десетина петнадесет години като следствен. Не е нещо невероятно фрапиращо.
Аватар
chinchilla
Потребител

Назад към Наказателно право