- Дата и час: 23 Ное 2024, 14:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имали престъпление на ПРО-ЕНЕРГО
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Имали престъпление на ПРО-ЕНЕРГО
Въпроса ми е следния: Има ли престъпление ако електромера с който се измерва ел.енергия не е преминал задължителната проверка,съгласно чл.5 от Закона за измерванията.Електромера е собственост на ЕРП-то,пломбата удостоверяваща последната проверка е от 2005г.Проверката беше направена по мое искане на 26.02.13г.,в мое присъствие,имам и копие от протокола в който е записан номера и годината на пломбата.Съгласно Закона за Измерванията Електромера трябва да преминава преглед на всеки 6г. Задължителната проверка на този електромер е пресрочена с повече от година.
- sapiens-r
- Младши потребител
Re: Имали престъпление на ПРО-ЕНЕРГО
Няма извършено престъпление, извършеното деяние е нарушение на нормите на ЗИ, а лицата, които нарушават изискванията за периодичен метрологичен контрол и използват такива средства за измерване, които не са преминали този периодичен контрол, се санкционират с глоба от оправомощението за това лица.
Чл. 85. (1) Физическо лице, което в случаите по чл. 5 използва средства за измерване, които не отговарят на изискванията по глава четвърта, или не изпълнява задълженията си по чл. 44, се наказва с глоба от 100 до 300 лв.
(2) За същото нарушение, когато е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция от 200 до 500 лв.
(3) При повторно нарушение по ал. 1 глобата, съответно имуществената санкция, е в двоен размер.
Чл. 85. (1) Физическо лице, което в случаите по чл. 5 използва средства за измерване, които не отговарят на изискванията по глава четвърта, или не изпълнява задълженията си по чл. 44, се наказва с глоба от 100 до 300 лв.
(2) За същото нарушение, когато е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция от 200 до 500 лв.
(3) При повторно нарушение по ал. 1 глобата, съответно имуществената санкция, е в двоен размер.
- nk7702n
- Старши потребител
Ако се доразвие малко казуса може и да се пръкне нещо по-криминално.
Честно казано не знам как става фасона с тия електромери и как ги въртят тези сметки(вероятно дистанционно).
Може да има,примерно в следната ситуация :Ако инсасатора знае с положителност,че електромера върти неоснователно и цифрите не са тези,които отразяват действително консумираната енергия.За мен е чисто документно престъпление отразяването на тези неверни данни в документа на инкасатора.
Док. с невярно съдържание може да има смятам,дори и съставителя да не е наясно с параметрите на "вярното съдържание",стига да е с категорично съзнание,че това,което пише е несъмнено невярно. Откъде да знае какво е наистина консумирано? В момента имам случай,където клиента ми твърди че от 2год. няма ток на вилата,но за периода май-октомври 2012г. има 2200лв. начислена "консумирана ел.енергия"
Сложничко е за инкасатора,доколкото формално той записва това,което вижда и така-няма нищо "невярно" в документа.Така ли е обаче наистна,ако действително отлично знае че това не е истина(без значение дали знае че Х няма ток вкъщи,а пък се отразява нещо в измервателното у-во или пък че отчита 3 пъти повече и т.н.) ?
Въпросът би бил всъщност дали е посредствен извършител на друго престъпление-изготвя се фактура с конкретна сума за абоната, от друго дл. лице;за две отделни ли ще отговаря(неговото лично и посредственото в съвкупност-реални,доколкото второто деяние става чрез даването на неговия документ в службата)....
П.П. Възможно е малко по-амбициозно да разсъждавам в този късен час,но щом е във вреда на монопола-по-съставомерния поглед си е направо задължителен
Честно казано не знам как става фасона с тия електромери и как ги въртят тези сметки(вероятно дистанционно).
Може да има,примерно в следната ситуация :Ако инсасатора знае с положителност,че електромера върти неоснователно и цифрите не са тези,които отразяват действително консумираната енергия.За мен е чисто документно престъпление отразяването на тези неверни данни в документа на инкасатора.
Док. с невярно съдържание може да има смятам,дори и съставителя да не е наясно с параметрите на "вярното съдържание",стига да е с категорично съзнание,че това,което пише е несъмнено невярно. Откъде да знае какво е наистина консумирано? В момента имам случай,където клиента ми твърди че от 2год. няма ток на вилата,но за периода май-октомври 2012г. има 2200лв. начислена "консумирана ел.енергия"
Сложничко е за инкасатора,доколкото формално той записва това,което вижда и така-няма нищо "невярно" в документа.Така ли е обаче наистна,ако действително отлично знае че това не е истина(без значение дали знае че Х няма ток вкъщи,а пък се отразява нещо в измервателното у-во или пък че отчита 3 пъти повече и т.н.) ?
Въпросът би бил всъщност дали е посредствен извършител на друго престъпление-изготвя се фактура с конкретна сума за абоната, от друго дл. лице;за две отделни ли ще отговаря(неговото лично и посредственото в съвкупност-реални,доколкото второто деяние става чрез даването на неговия документ в службата)....
П.П. Възможно е малко по-амбициозно да разсъждавам в този късен час,но щом е във вреда на монопола-по-съставомерния поглед си е направо задължителен
- svettoslav
- Активен потребител
Твърдя,че още при продажбата на електроразпределителните дружества,държавното ни управление е обърнало гръб на нас гражданите,а именно:нямам никакъв избор на доставчик,камоли права и контрол над същия.Доставятми напрежение от 190-200 волта,многократно замервано от мен,а после искам електромера(коловатмера)да отчитареално.Всеки, който е запознат със законите в електротехниката знае,че това няма как да стане с това ниско напрежение-електромера ще отчита не-нормално и в полза на доставчика.нормалното напрежение трябва да е от 220-230волта.
Съветът ми към всички потребители е - Купете си измервателен уред той не е скъп като цена (3-4 лв) и редовно замервайте напрежението,кото ви доставя доставчика.Заснемвайте показанията и документирайте със свидетели.
Най лесно се разбира когаа е ниско напрежението по осветителните лампи.
Неплащайте и завишени сметки и недопускайте да ви спират захранването.Успорвайте ,пишете жалби до доставчика,комисията за защита на потребителите както и до Омбоцмана на републиката и българското правосъдие.
Бъдете будни,борете се и отстоявайте правата и свободата си всеки ден.
Не срамете името и подвига на Ботев и Левски,ако искате да сте достойнии свободни българи!
Бог да пази България!
Съветът ми към всички потребители е - Купете си измервателен уред той не е скъп като цена (3-4 лв) и редовно замервайте напрежението,кото ви доставя доставчика.Заснемвайте показанията и документирайте със свидетели.
Най лесно се разбира когаа е ниско напрежението по осветителните лампи.
Неплащайте и завишени сметки и недопускайте да ви спират захранването.Успорвайте ,пишете жалби до доставчика,комисията за защита на потребителите както и до Омбоцмана на републиката и българското правосъдие.
Бъдете будни,борете се и отстоявайте правата и свободата си всеки ден.
Не срамете името и подвига на Ботев и Левски,ако искате да сте достойнии свободни българи!
Бог да пази България!
- genata_bat
- Нов потребител
genata_bat написа:Доставятми напрежение от 190-200 волта,многократно замервано от мен,а после искам електромера(коловатмера)да отчитареално.Всеки, който е запознат със законите в електротехниката знае,че това няма как да стане с това ниско напрежение-електромера ще отчита не-нормално и в полза на доставчика.нормалното напрежение трябва да е от 220-230волта.
Всеки запознат със законите в електротехниката, ще ти каже, че това са пълни глупости.
- n_ikito
- Активен потребител
Смятам че това мнение е не-професионално и е от слуга на монополисти
- genata_bat
- Нов потребител
genata_bat написа:Смятам че това мнение е не-професионално и е от слуга на монополисти
Мнението е съвсем професионално. Електромера има 2 бобини, които въртят заедно колелцето (ако говорим за стария модел електромери). Едната мери напрежение, другата - ток. Ако напрежението е по-ниско, електромера ще върти по-бавно. При една и съща консумация като киловати електромера ще върти с еднаква скорост независимо дали напрежението е 150 или 250 волта.
Новите електронни електромери макар и с по-различен начин на действие също измерват едновременно напрежение и ток.
Има известна доза истина в това, че при по-ниско напрежение някои уреди ще изразходват повече енергия за да свършат дадена работа, но тази енергия все пак е изразхсодена и е правилно отчетена от електромера. Това че вие не сте си свършили работата както трябва е друг въпрос, но той не засяг директно способността на електромера да отчете коректно преминлата през него ел. енергия.
Най-очевидния пример е крушката с нажежаема жичка. При намаляване на напрежението тя продължава да консумира същата мощност (примерно 100 вата), но отдадената от нея светлина намалява, тъй като по-голяма част от излъчваната енергия се премества в инфрачервения спектър. Накратко - крушката почва да клони към отоплителен, а не към осветителен уред. За да ви е толквоа ветло като при нормално напрежение, вие трябва да включите втора крушка. Така увеличавате консуамцията си за да получите същия резултат, но няма проблем с измерването.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
genata_bat написа:Смятам че това мнение е не-професионално и е от слуга на монополисти
Уважаеми господине. Аз притежавам следните професионални квалификации 1. Ел техник спец. "Ел. централи и мрежи" 2.Ел. инженер "Ел.техника и микроелектроника".....и най накрая съм и правоспособен юрист....преценете сам.
Четенето на вестници и форуми, може да Ви доведе до огромни заблуди и разминаване с реалността...
Успех...
- n_ikito
- Активен потребител
Ако трябва да сме съвсем точни,тук има мъъъничка грешчица, ама карай да вървиTheOldMan написа:При намаляване на напрежението тя продължава да консумира същата мощност (примерно 100 вата)
- fbr65
- Потребител
Там е ключа за бараката....при ниско напрежение, консумираната мощност пада, при високо се увеличава. Това е валидно в пълна степен, при това пропорционално, за 'активните' консуматори , каквито са повечето домакински уреди....
- n_ikito
- Активен потребител
fbr65 написа:Ако трябва да сме съвсем точни,тук има мъъъничка грешчица, ама карай да вървиTheOldMan написа:При намаляване на напрежението тя продължава да консумира същата мощност (примерно 100 вата)
Поради намаляване на температурата на волфрамовата жичка нейнот осъпротивление пада. Да, не е линейно, вероятно при спад с 10% на напрежението съпротивлението ще падне с 5%, оттам тока ще се качи с 5%...
Но дори и да приемем че 10% спад на напрежението води до 10% спад на консумираната мощност, проблема е че това води и до 25% спад на отдадената светлинна енергия (грубо, не претендирам за точност на процентите). Което наистина ощетява потребителя, но проблема не е в електромера - той ще си премери точно какво е консумирано.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
"Вестниците ги чета между редовете,а книгите и учебниците-дума по дума "
97% добре размишлявате относно примера с волфрамовата жичка(крушка),но в моето домакинство имаме включени консуматори и с индуктивно съпротивление (хладилници,климаатици и др.)Хайде да размишляваме при ниско напрежение,какво става с високия ток и изолацията в статорната намотка на ел.мотора.Да оставим и това,че при по-ниско напрежение и по-продължително време на работа,то може и да излезе от строя(изгори).
Но не мога да се съглася с елементарния отговор на Енерго-Про, че 30% завишените киловати за едно денонощие в показанията на електромера ми се дължали на по дългия период на засичане и второ: от увеличението цената на електроенергията.
Съмнения в електромера нямам(със сигурност измерва точно).
Факт е,че при 230V напрежение нормалният ми разход за денонощие е 26 киловата,а при 190V напрежение,ненормалният ми разход за денонощие е 31 киловата.
През проблемния новогодишен месец,многократно съм замервал напрежението,тъй като на всеки край на годината проблема съществува.Ще търся причината и правилния отговор на въпроса,докато някой се осмели да напише истината за двойните и тройни показания на електромерите за новогодишния период на засичане.
97% добре размишлявате относно примера с волфрамовата жичка(крушка),но в моето домакинство имаме включени консуматори и с индуктивно съпротивление (хладилници,климаатици и др.)Хайде да размишляваме при ниско напрежение,какво става с високия ток и изолацията в статорната намотка на ел.мотора.Да оставим и това,че при по-ниско напрежение и по-продължително време на работа,то може и да излезе от строя(изгори).
Но не мога да се съглася с елементарния отговор на Енерго-Про, че 30% завишените киловати за едно денонощие в показанията на електромера ми се дължали на по дългия период на засичане и второ: от увеличението цената на електроенергията.
Съмнения в електромера нямам(със сигурност измерва точно).
Факт е,че при 230V напрежение нормалният ми разход за денонощие е 26 киловата,а при 190V напрежение,ненормалният ми разход за денонощие е 31 киловата.
През проблемния новогодишен месец,многократно съм замервал напрежението,тъй като на всеки край на годината проблема съществува.Ще търся причината и правилния отговор на въпроса,докато някой се осмели да напише истината за двойните и тройни показания на електромерите за новогодишния период на засичане.
- genata_bat
- Нов потребител
Следва да прочетеш учебниците отново.... Според твоята логика, само на ЧНГ намалят напрежението????? А зависимостта между напрежение и консумирана активна мощност от ел.двигател/защото електромера измерва само активната съставка, реактивната не го интересува/ е още по-сложна работа....
- n_ikito
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|